20:21
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
20:21
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μητσοτάκης: «Θα κριθώ στο τέλος της 4ετίας – Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο»

Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης / Φωτογραφία: Eurokinissi

11.04.2024
10:36
Τελευταία ενημέρωση: 11/04/2024 • 16:20

Το μήνυμα ότι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, στο τέλος της τετραετίας «οπότε θα κριθώ από τους πολίτες» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του την Πέμπτη στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε στις ευρωεκλογές «ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε την επόμενη μέρα να βοηθήσουμε τους πολίτες όντας διεκδικητικοί στην Ευρώπη» ενώ πρόσθεσε ότι «βλέπω ένα remake, τον Κασσελάκη και τον Βελόπουλο και μου θυμίζουν πολύ τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το Κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα χειρουγεία αυτά, να είναι δωρεάν για ορισμένες κατηγορίες ασθενών».

Όσον αφορά τους Σπαρτιάτες, μετά και τη δίωξη που ασκήθηκε από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ θα καταθέσει υπόμνημα.

Για την τραγωδία στα Τέμπη έκανε λόγο για ανυπόστατες θεωρίες συνωμοσίας που αναπαράγονται με μεγάλη συστηματικότητα παραδεχόμενος ότι ήταν λάθος ότι δεν απάντησε η κυβέρνηση με πειστικότητα στις θεωρίες αυτές από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Έστειλε, επίσης, μήνυμα σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες ότι αν παραβαίνουν τον νόμο θα επιβάλονται πρόστιμα σημειώνοντας ότι «με εξοργίζουν οι πλασματικές εκπτώσεις».

Με αφορμή, τέλος, την επίσκεψή του στην Τουρκία τον Μάιο σημείωσε ότι έχει υπάρξει κάποια αποκλιμάκωση χωρίς να έχουμε υποχωρήσει από τις θέσεις μας.

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι «ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη και ναι επειδή είναι εθνική κάλπη θα βγουν συμπεράσματα σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Θέλω όσο δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να διαπραγματευτώ όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για τους αγρότες μας κ.α. Ψηφίζουμε για το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες πολίτες πιο αποτελεσματικά. Ψηφίζουμε για να στείλουμε εσωτερικό μήνυμα ότι οι μεταρρυθμισεις θα συνεχιστούν απρόσκοπτα. Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ τόσο πιο εύκολα θα μπορούν να το κάνει σε επίπεδο πολιτικών συσχετισμών. Αν ξαναφουντώσει αυτό το κίνημα της αντισυστημικότηξτας που το είδαμε πριν 10 χρόνια με κόμματα που κινούνται σε μίγμα μηδενισμού, ασυναρτησίας και λαϊκισμού, δεν θα είναι καλό».

«Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ευρωεκλογές ενώ θέτει τον πήχη στις ευρωεκλογές στο 17% άρα αναγνωρίζει ότι είναι δεύτερος. Το κάνει για τα εσωτερικά του ζητήματα. Χρειάζεται η χώρα εθνικές εκλογές; Προφανώς όχι. Δεν θα έχουμε εθνικές εκλογές. Εθνικές εκλογές θα έχουμε το 2027 με όποιο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτακής κλείνοντας ξανά την πόρτα στο ενδεχόμενο εθνικής κάλπης. Στο πλαίσιο αυτό είπε, μάλιστα, ότι «αυτή την 4ετια πρέπει να κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος. Αν στην πρώτη 4ετία αντιμετωπίσαμε κρίσεις τώρα μπαίνουμε στα βαθιά. Θα κριθώ για την αποτελεσματικότητα των πολιτικών στο τέλος της 4ετιας».

Παρατήρησε, μάλιστα, ότι «αισθάνομαι ότι βλέπω ένα remake. Βλέπω Κασσελάκη και Βελόπουλο και μου θυμίζουν Τσίπρα και Καμμένο που κυβέρνησαν. Δεν πρόκειται να συμβεί να κυβερνήσουν ΣΥΡΙΖΑ-Ελληνική Λύση αλλά για αυτό πιέζω να έχει υψηλότερο ποσοστό η ΝΔ». Ερωτηθείς, δε, για τον γάμο των ομοφύλων είπε ότι «όποιος μπορεί να μου πει ότι μπορεί να πλήγωσε τη ΝΔ ας έρθει να το κάνει τεκμηριωμένα. Είμαι σίγουρος ότι νεοδημοκράτες όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν θα δουν τη μεγάλη εικόνα. ήταν ένα μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος».

Έκλεισε, μάλιστα, ξανά τη συζήτηση για «μετακόμιση» στην Ευρώπη λέγοντας ότι «είναι κολακευτικό να συζητείται ένας Έλληνας πρωθυπουργός για ευρωπαϊκά αξιώματα αλλά δεν πάω πουθενά. Θα είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας εκεί που με έταξαν οι πολίτες».

Οικονομία

Όσον αφορά την οικονομία ο πρωθυπουργός αρχικά παρατήρησε ότι «πρώτος εγώ λέω ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι εδώ. Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε το θέμα του διαθέσιμου εισοδήματος. Δεν είμαστε οικονομικός παράδεισος. Όταν όμως μιλάμε για ακρίβεια δεν μιλάμε μόνο για σούπερ μάρκετ αλλά για την ενέργεια ή τις μεταφορές. στην ηλεκτρική ενέργεια έχει γίνει πρόοδος ώστε να μην χρειαζόμαστε να επιδοτούμε λογαριασμούς και σταδιακά να επιστρέφουμε στις τιμές προ του 2021. Έχει γίνει πρόοδος σε προϊόντα που είχαν πάρει την ανιούσα ώστε πολλά προϊόντα συμπεριλαμβανομένου του βρεφικού γάλακτος να μειώνονται γιατί στόχος είναι ο αποπληθωρισμός. Εκτιμώ ότι είμαστε προς το τέλος αυτής της περιπέτειας. Η μόνη απάντηση είναι η στήριξη μέσω των αυξήσεων των μισθών. ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 950 ευρώ. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι μεγαλύτερες από την αύξηση του πληθωρισμού. Ήμασταν μια χώρα που πριν την κρίση πλησιάζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ΑΕΠ κατά κεφαλήν και βρεθήκαμε να χάσουμε το 25%».

Διεμήνυσε, δε, ότι «θα συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα για να μειώνουμε το χρέος της χώρας. Ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε όσα ζήσαμε. Αν έχουμε υπέρβαση εσόδων ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού εδώ είμαστε να το δούμε στο τέλος του χρόνου. Θα είχαμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό αν εφαρμόζαμε όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στηρίζουμε τους πολίτες. Κάναμε, κάνουμε και πρέπει να κάνουμε κοινωνική πολιτική γιατί πρέπει να στηρίζουμε τους αδύναμους».

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβιάσεις του νόμου περί αισχροκέρδειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν έχουν βάλει μυαλό και γι’ αυτό συνεχίζουν να επιβάλλονται πρόστιμα. Δεν με νοιάζει πόσο μεγάλη είναι η εταιρεία, εφόσον διαπιστωθεί η παράβαση θα επιβληθεί πρόστιμο και θα εισπραχθεί. Γνωρίζει κάθε εταιρεία ή επιχειρηματίας ότι αν παραβεί το νόμο θα τιμωρηθεί. Ειδικά οι πλασματικές εκπτώσεις με εξοργίζουν. Πρέπει να δώσουμε περισσότερα εργαλεία στους πολίτες για να κάνουν τις καλύτερες επιλογές και ειδικά να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές».

Υγεία

Ξεχωριστό κεφάλαιο στη συνέντευξη αποτέλεσε ο χώρος της υγείας και αιχμή τα απογευματινά χειρουργεία με τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει ότι «δεν αφορούν έκτακτα περιστατικά αφορά, όμως, περιπτώσεις αδικαιολόγητων καθυστερήσεων. Δεν γίνεται να περιμένουν 2-3 χρόνια για έναν καταρράκτη ή για αντικατάσταση ισχίου. Τα απογευματινά χειρουργεία ενισχύουν και το εισόδημα γιατρών και νοσηλευτών».

Όπως είπε, μάλιστα, «κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό ώστε το Κράτος να μπορεί να επιδοτήσει τα χειρουργεία αυτά, να είναι δωρεάν το απογευματινό χειρουργείο για ορισμένες κατηγορίες ασθενών. Αυτό θα είναι είτε με εισοδηματικά κριτήρια είτε με τον χρόνο αναμονής στη λίστα» αποκαλύπτοντας ότι έχει ζητήσει στο τρίμηνο «να δούμε ποιοι είναι αυτοί που κάνουν τα απογευματινά χειρουργεία και να κάνουμε παρεμβάσεις και διορθώσεις όπου πρέπει».

Τουρκία

Όπως είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης «το σχέδιο είναι να βρεθώ τον Μάιο στην Τουρκία» ενώ με αφορμή την πρόσφατη επαναφορά από την Τουρκία της θεωρίας των γκρίζων ζωνών με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα που θεσμοθετεί η χώρα μας στο Αιγαίο και το Ιόνιο σημείωσε ότι «κάποιες από τις βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά η μεγάλη εικόνα είναι ότι υπάρχει κάποια εξομάλυνση των σχέσεων. Δεν έχουμε για περισσότερους από 12 μήνες παραβιάσεις και παραβάσεις και αυτό είναι μια επιτυχία ενώ έχουμε περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές και όλα αυτά τα πετύχαμε χωρίς να υποχωρήσουμε ούτε βήμα από τις πάγιες θέσεις μας» . «Θέλουμε σε κάθε συνάντηση να κάνουμε ένα βήμα προς τη θετική κατεύθυνση. Για να μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας πρέπει να προχωρούμε βήμα βήμα στην εξομάλυνση».

Σπαρτιάτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει υπόμνημα στον Άρειο Πάγο μετά τη δίωξη που ασκήθηκε προσθέτοντας ότι «εκ των υστέρων η νομοθετική πρωτοβουλία που λάβαμε δικαιώνεται». Ευχήθηκε, δε, να υπάρξει από κοινού βήμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην σωστή κατεύθυνση

Τέμπη

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την τραγωδία των Τεμπών και για τους ισχυρισμούς περί συγκάλυψης και απάντησε «να συγκαλύψουμε τι ακριβώς στα Τέμπη; Ότι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Θα το κρίνει αυτό οριστικά ο πραγματογνώμονας. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν υπήρξε συγκάλυψη. Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκα να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη. Στα Τέμπη συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με χρόνιες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης. Ποτέ δεν είπα ότι θέλω να στοχοποιήσουμε τους σταθμάρχες αλλά υπήρξε ανθρώπινο λάθος. Πάντα θα μας βαραίνει το γεγονός ότι ενώ προσπαθήσαμε, δεν είχαμε διαθέσιμα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Ξέρω ότι έχουμε μια κοινωνία καχύποπτη γι αυτό αλλά ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Η δική μας δουλειά είναι τα τρένα να είναι ασφαλή».

«Ποιο μπάζωμα; Το να ρίξεις χαλίκι για να σταθεροποιήσεις το έδαφος για να πάει ο γερανός για να σηκώσει τα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχείας, επιχειρησιακά πήραν την απόφαση στο πεδίο. Υπήρχαν βαγόνια διαλυμένα με υποψία ότι από κάτω βρίσκονταν άνθρωποι νεκροί. Οι άνθρωποι που επιχειρησιακά ήταν εκεί πήραν την απόφαση να σταθεροποιηθεί το έδαφος. Είναι βαθιά δυσάρεστο τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας να αναπαράγονται με τόση ευκολία και εμείς να καλούμαστε να τις διαψεύσουμε. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι από τη δικαιοσύνη» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα σας πω ένα λάθος που έγινε: δεν απαντήσαμε πειστικά από την αρχή στις θεωρίες συνωμοσίας από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και τον κ. Βελόπουλο. Έπρεπε να είχαμε απαντήσει με μεγαλύτερη πειστικότητα ότι όλα αυτά ήταν τερατουργίες. Από εκεί και πέρα δεν πρέπει να συνδέουμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας ενός βουλευτή με τις ποινικές ευθύνες βάσει του άρθρου 86 του συντάγματος. Η αντιπολίτευση μας λέει για προκαταρκτική αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει κατηγορητήριο. Αν απευθύνεις τη βαριά κατηγορία για ανθρωποκτονία από ανθρώπινο δόλο, γράψτο και πήγαινε στη Βουλή να τοποθετηθούν τα κόμματα».

Άγιοι Ανάργυροι

Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή την δολοφονία στους Αγίους Αναργύρους και την βία μεταξύ των ανηλίκων.

«Θέλω να κάνω διάκριση ανάμεσα στη βία κατά των γυναικών και το bullying των ανηλίκων και την παραβατικότητα που σχετίζεται με την καθημερινή εγκληματικότητα. Το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και για μένα. Έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίσει ότι όσα κάνουμε δεν είναι αρκετά. Δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες αλλά καταγγελίες για βία κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά επειδή υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία παρά το ότι έγιναν όλα λάθος στους Αγίους Αναργύρους.

Μπορεί να υπάρχει ακόμα η κουλτούρα στην αστυνομία και το κράτος του ωχαδερφισμού όμως υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τα περιπολικά ταξί και ασθενοφόρα. Το είπα ότι τα περιπολικά πρέπει να είναι περιπολικά και ταξί και ασθενοφόρα. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχει αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αλλάξει η κουλτούρα. Χρειαζόμαστε ακόμα περισσότερους ξενώνες για κακοποιημένες γυναίκες ώστε να έχουν φυσική και νομική προστασία. Χρειαζόμαστε περισσότερα punic button που έχουν σώσει ζωές.

Για μένα κάθε τέτοια τραγωδία είναι μια υπενθύμιση ότι όταν κάνουμε βαθιές τομές στο κράτος θα υπάρχουν πισωγυρίσματα αλλά θα πρέπει να πάρουμε δύναμη από αυτό

Βρήκαμε πολλούς αστυνομικούς σε φύλαξη «υψηλών προσώπων». Πήρα πρωτοβουλία να τους μειώσουμε και υπήρξαν αντιδράσεις. Πρέπει επίσης να απαλλάξουμε τους αστυνομικούς από γραφειοκρατικά καθήκοντα ώστε να είναι έξω στον δρόμο για να προστατεύουν τον πολίτη.

Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τους Αγίους Αναργύρους, είμαι ξεκάθαρος. Αν για ό,τι συμβαίνει λάθος πηγαίνει η ευθύνη στην κορυφή τότε θα είχαμε κάθε εβδομάδα παραιτήσεις. Ευθύνη δική μου ότι άλλαξαν 3 υπουργοί σε λίγους μήνες».

Μέτρα για το bullying

Δεν τελειώνει η πολιτική κατά του bullying με μια πλατφόρμα. Τα παιδιά πρέπει να μιλήσουν. Το bullying είναι μια επίθεση στη διαφορετικότητα. Έχει βαθιά κοινωνικά αίτια και σχετίζεται με την εκτεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Πρέπει να παρέχουμε υποστήριξη στα παιδιά που έχουν θάρρος να μιλήσουν.

Δεν μπορείς να σπας τα πάντα και να μην έχεις ευθύνη για τίποτα. Επειδή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που λέει για τον βανδαλισμό πρέπει να πληρώνουμε όλοι. Όχι πρέπει να πληρώνει η οικογένεια του δράστη. Αν δεν βάλουμε όρια στα παιδιά 14-15 ετών όταν θα πάνε στο πανεπιστήμιο τι υπόδειγμα θα τους έχουμε δώσει; Είμαι φανατικός υπέρμαχος της πολιτικής από το υπ. Παιδείας για μια λελογισμένη αύξηση των ποινών. Δεν είμαστε εδώ για να τιμωρήσουμε τα παιδιά αλλά για να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών γιατί τα παιδιά θα γίνουν έφηβοι και ενήλικες. Κάποιοι θέλουν να μένουν παιδιά, και το έχουμε ακούσει από την αριστερά, για να δικαιολογεί συμπεριφορές

Υπάρχει μια πιο αποτρεπτική παρουσία της αστυνομίας όπου συγκεντρώνονται έφηβοι. Θα ήμασταν αφελείς αν λέγαμε ότι θα εξαλείψουμε φαινόμενα βίας των ανηλίκων. Δεν είμαστε ακόμα σε επίπεδα χωρών που έχουν πολύ σκληρές συμμορίες ανηλίκων.

Η αθλητική βία είναι το πρώτο στάδιο έκφρασης της βίας εκτός σχολείου. Κάναμε δραστική παρέμβαση με τις κάμερες και το ηλεκτρονικό εισιτήριο και μέχρι στιγμής, τονίζω το μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι πράγματα πάνε να αλλάξουν. Το να κερδίσουμε τη μάχη με τον χουλιγκανισμό είναι στοίχημα για μένα και στη μνήμη του αστυνομικού που σκοτώθηκε από οπαδική βία



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση