Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στηλίτευσε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προσαρτήσει τις κατακτημένες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ρωσία υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ουκρανίας για ανεξαρτησία και κυριαρχία».
«Η Ελλάδα και η ΕΕ στέκονται σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
We will never recognize the illegal annexation of Ukraine's territories. Russia is undermining the rules-based international order and violating the fundamental rights of Ukraine to independence and sovereignty. Greece and the EU stand firmly with Ukraine. https://t.co/xZpjYhbPrU
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) September 30, 2022
«Οι 27 καταδικάζουν την παράνομη προσάρτηση. Δεν θα αναγνωρίζουμε ποτέ αυτά τα “ψευδοδημοψηφίσματα”. Δεν θα αναγνωρίζουμε ποτέ αυτή την παράνομη προσάρτηση» έγραψε νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
27 leaders condemn the illegal annexation.
We do not and will never recognise the sham 'referenda'.
We will never recognise this illegal annexation.https://t.co/WEMfLFnfe9
— Charles Michel (@CharlesMichel) September 30, 2022
«Δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να αλλάξει τα διεθνή σύνορα χρησιμοποιώντας ωμή βία. Θα διασφαλίσουμε ότι θα χάσει αυτόν τον παράνομο πόλεμο», δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.
«Ο Πούτιν ενήργησε ακόμη μια φορά κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου με σαφή περιφρόνηση για τις ζωές των Ουκρανών πολιτών, του ουκρανικού λαού που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί» πρόσθεσε.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο ουδέποτε θα αγνοήσει την κυρίαρχη θέληση αυτών των ανθρώπων και ουδέποτε θα δεχθεί τις περιφέρειες του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ως οτιδήποτε άλλο εκτός από ουκρανικό έδαφος», τόνισε η Λιζ Τρας.
Ο Πούτιν προσάρτησε τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία
Θυμίζουμε πως την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία υπέγραψε νωρίτερα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, με μια κίνηση που κλιμακώνει περαιτέρω την κατάσταση και προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την ΕΕ.
Η υπογραφή της προσχώρησης των Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια γίνεται μετά τα δημοψηφίσματα στις 4 περιοχές της Ουκρανία τα οποία καταδικάστηκαν και δεν αναγνωρίζονται από το σύνολο της Δύσης.
Λίγο αργότερα, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι με επιστολή του δήλωσε πως υπέβαλε αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. «Καλώ όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να απορρίψουν τις παράνομες απόπειρες προσάρτησης της Ρωσίας και να σταθούν στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί» δήλωσε για τις εξελίξεις νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν.