Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, συμμετέχοντας σε πάνελ στο πλαίσιο της 59ης Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου για το Μεταναστευτικό, ότι η Ελλάδα ως χώρα της πρώτης γραμμής είναι προσηλωμένη στην προστασία των συνόρων της, που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Περίπου 40 αρχηγοί κρατών, 1.000 δημοσιογράφοι, 5.000 αστυνομικοί: η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον από σήμερα 17/2 μέχρι την Κυριακή. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι το κυρίαρχο θέμα, και δεν προσκαλούνται εκπρόσωποι από τη Ρωσία και το Ιράν.
Μητσοτάκης: «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας»
Ο πρωθυπουργός συμμετέχει σε συζήτηση για τη μετανάστευση, μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και την πρωθυπουργό της Τυνησίας Νάιλα Μπούντεν.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις θετικές, όπως τις χαρακτήρισε, αποφάσεις του πρόσφατου άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, επέμεινε πάντως ότι η ΕΕ οφείλει να επιτύχει μία λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις χώρες πρώτες γραμμής και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους.
«Ως χώρα πρώτης γραμμής είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε αλληλεγγύη από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο φόντο συμφωνιών της χώρας με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές για την έλευση στην Ελλάδα συγκεκριμένου αριθμού οικονομικών μεταναστών εκπέμπει και ένα μήνυμα, ότι χώρες της ΕΕ είναι ανοιχτές στο μονοπάτι νόμιμης μετανάστευσης.
Σημείωσε, επίσης, πως η Τουρκία σε ό,τι αφορά στο ρόλο της στο Μεταναστευτικό αποτελεί ταυτόχρονα πρόβλημα και ευκαιρία, καθώς, όπως είπε, δεν έχει εκπληρώσει σε όλο της το εύρος τη συμφωνία ανάμεσα σε αυτήν και την ΕΕ το 2106 για το Μεταναστευτικό.
«Έχουμε μειώσει αισθητά τις ροές στη θάλασσα, το Λιμενικό μας έχει σώσει εκατοντάδες ζωές στο Αιγαίο» είπε ο πρωθυπουργός
Θυμίζουμε πως οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα ζήτησαν στα πλαίσια της συνόδου κορυφής της ΕΕ για τη μετανάστευση, μια «καινοτόμο» μεταρρύθμιση του ασύλου και την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, ενώ κάνουν έκκληση να αποφευχθεί μια «νέα σημαντική μεταναστευτική κρίση», σύμφωνα με επιστολή που είδε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι επαφές Μητσοτάκη στο περιθώριο της Διάσκεψης
Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στο Μόναχο με μια ομάδα 16 Αμερικανών Γερουσιαστών προετοιμάζοντας το έδαφος για την επίσκεψη του Αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος θα έλθει στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Μεταξύ των Γερουσιαστών που θα συναντήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Ρεπουμπλικανός Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο Μπόμπ Μενέντεζ και ο Κρις Βαν Χόλεν.
Η αμερικανική αντιπροσωπεία γερουσιαστών και μελών του Κογκρέσου είναι ιδιαίτερα μεγάλη, με επικεφαλής την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Το παρών θα δώσουν στο Μόναχο τόσο ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς με ομιλία του σήμερα το απόγευμα, όσο και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.