Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε σήμερα τη δέσμευση της κυβέρνησής του για αύξηση του κατώτατου μισθού από 1η Μαΐου, χωρίς ωστόσο να δώσει για μια ακόμη φορά περισσότερες λεπτομέρειες.
«Την 1η Μαΐου, όπως έχω δεσμευθεί, θα αυξηθεί σημαντικά ο κατώτατος μισθός, γιατί το μέρισμα ανάπτυξης θα πρέπει να διανέμεται δίκαια όχι μόνον στις επιχειρήσεις, αλλά και στους εργαζομένους» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στην προσυνεδριακή συζήτηση της Νέας Δημοκρατίας στη Νίκαια με θέμα την κοινωνική πολιτική και την ισότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε ότι η δεύτερη εντός του τρέχοντος έτους αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνεκτιμά αφενός την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τον πληθωρισμό, που όπως είπε ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνονται εν μέρει από κυβερνητικές πηγές, είναι η κυβερνητική εισήγηση να κινηθεί μεταξύ 6% και 7%, πέραν του 2% που δόθηκε κατά την πρώτη Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό της αύξησης παραμένει για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό.
Ο Μητσοτάκης επιθυμεί ανεργία κάτω από τον κοινοτικό μέσο όρο
Ο πρωθυπουργός σημείωσε, δε, πως η πλέον αποτελεσματική κοινωνική πολιτική είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία νέων, καλών θέσεων απασχόλησης, υπενθυμίζοντας πως εν μέσω ενός πολύ δύσκολου οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε να μειώσει την ανεργία στο 12,8% από το 17,2%, που την παρέλαβε τον Ιούλιο του 2019.
«Δεν θα είμαι ικανοποιημένος έως ότου αυτό το ποσοστό πέσει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Μακάρι να έκαναν Συνέδριο κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν από τι γλυτώσαμε
Αναφερόμενος δε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά: «Μακάρι να έκαναν Συνέδριο κάθε χρόνο για να μας θυμίζουν από τι γλυτώσαμε, ένα αφόρητο μείγμα τοξικότητας, χυδαιολογίας, λαϊκισμού και εντάσεων που δεν αρμόζει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Τέλος ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ακόμη ένα προεκλογικό δίλημμα: «εάν επιτύχαμε τόσα πολλά εν μέσω πανδημίας, εισβολής στον Έβρο και οξείας οικονομικής κρίσης φανταστείτε τι θα πετύχουμε σε μία 8ετία».