Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ εκφράζοντας την οργή του για την επίθεση στον Real.
«Η Πολιτεία θα κάνει ότι μπορεί να για οδηγηθούν οι δράστες στην δικαιοσύνη. Η ελευθερία του Τύπου δεν φιμώνεται από τέτοιου είδους ενέργειες», σημείωσε.
Μητσοτάκης για την Παιδεία και τις προσλήψεις εκπαιδευτικών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι σήμερα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την Παιδεία και έτσι «συμπληρώνεται το τόξο αλλαγών για το οποίο είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά με 8 νομοθετικές παραβάσεις».
Μίλησε, στη συνέχεια, για όλες τις προσλήψεις εκπαιδευτικών που έχουν γίνει στα 120 πρότυπα και πειραματικά σχολεία αλλά και την έμφαση που έχει δοθεί στην εξειδικευμένη επαγγελματική γνώμη.
«Η απόφασή μας να δώσουμε προτεραιότητα στην δημόσια Παιδεία δεν ήταν τυχαία», πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: «Οι ψεύτικες υποσχέσεις, κατασκευάζουν ψεύτικες ζωές»
«Σε ό,τι μας αφορά οι προτεραιότητες μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Πρόσβαση σε γνώση και κατάρτιση για όλα τα ελληνόπουλα και να χτίζουν με τη δική τους αξία το μέλλον τους. Ισότητα δεν είναι η εξίσωση προς τα κάτω αλλά οι ίδιες δυνατότητες στους ίδιους ανθρώπους με τις ίδιες φιλοδοξίες. Νοιάζομαι για τους νέους δεν σημαίνει, είπε ακόμα ότι στρέφω τους νέους σε ανύπαρκτες σχολές. Αλλά σε σχολές που θα τους βοηθήσουν να αρπάξουν τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Οι ψεύτικες υποσχέσεις, κατασκευάζουν ψεύτικες ζωές».
Μητσοτάκης για το Erasmus
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις συνεργασίες ελληνικών με ξένα πανεπιστήμια μεγάλου κύρους και τόνισε πως αυτό τον ρόλο υπηρετεί το νέο Erasmus και οι φοιτητές θα μπορούν να ακολουθούν και άλλα μη συναφή αντικείμενα. Εκτίμησε ότι «οι φοιτητές μας θα αγκαλιάσουν αυτόν τον θεσμό. Ένας εξαιρετικά επιτυχημένος ευρωπαϊκός θεσμός γίνεται πραγματικότητα για τα ελληνικά πανεπιστήμια», είπε.
Μίλησε ακόμη για τις σπουδές κατεύθυνσης και την πρακτική άσκηση. Τις χαρακτήρισε δυο εκπαιδευτικές γέφυρες προς το επάγγελμα που θα ακολουθήσει ο κάθε πτυχιούχος. «Έτσι, το δημόσιο πανεπιστήμιο μπαίνει σε μια παγκόσμια εκπαιδευτική τροχιά. Δεν μένει στα στενά όρια ενός γνωστικού αντικειμένου. Θέτει οριζόντια α εργαστήρια και τις βιβλιοθήκες του στο σύνολο των φοιτητών της χώρας.
Οι φοιτητές μας δεν πρέπει να βλέπουν τις σχολές τους ως μια τετραετή παράταση του σχολικού τους βίου, ούτε ως μια μηχανή απονομής πτυχίων χωρίς πραγματικό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας», ανέφερε ακόμη.
Αναφέρθηκε στην απόφαση τα προγράμματα να εγκρίνονται από τα ίδια τα ΑΕΙ και θα το πιστοποιεί η Ανώτατη Αρχή Εκπαίδευσης. «Η κυβέρνηση απελευθερώνει την ακαδημαϊκή δράση από την επιρροή της εκτελεστικής εξουσίας», σημείωσε.
Για τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά είπε ότι θα πιστοποιούνται από τις αρχές της Συγκλήτου και τα ΑΕΙ θα ορίζουν τα δίδακτρα και τις πηγές χρηματοδότησης αλλά και τους διδάσκοντες. Όσον αφορά στο τελικό στάδιο σπουδών εισάγεται στην πατρίδα μας ο θεσμός των βιομηχανικών διδακτορικών.
«Εθνική παιδεία στην υπηρεσία της Εθνικής Οικονομίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ενώ απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, είπε πως «θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον πώς θα τοποθετείτε όλοι στην κατ’ άρθρων ψηφοφορία, γιατί είναι εύκολη η γενική κριτική από την αντιπολιτευση. Μη βρεθούμε στην κατάσταση ενώ διαφωνείτε επί της αρχής θα έχετε ψηφίσει περισσότερα από τα μισά άρθρα για να πέσουν οι μάσκες της υποκρισίας και σε αυτήν την αίθουσα», είπε ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβαση του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
«Το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει»
«Ο άλλοτε μεγάλος απών, το δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει για να μορφώσει τους Έλληνες και να διαμορφώσει τη νέα Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή. «Ακόμα μία γέφυρα μεταξύ της μόρφωσης και της εργασίας η αναβάθμιση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών και θα συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης, που θα είναι μία πρόβα για την επόμενη ημέρα».
«Όλα αλλάζουν αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης των Πανεπιστημίων, για να εκλείψουν τα κρούσματα ευνοιοκρατίας. Και οι καθηγητές μας να είναι ζωντανά παραδείγματα για τους φοιτητές μας. Και οι ίδιοι οι εκλέκτορες θα ορίζονται ηλεκτρονικά και με τη συμμετοχή καθηγητών άλλων ιδρυμάτων» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΑΕΙ»
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερο παράδειγμα αδιαφορίας για την εκπαίδευση και εκμαυλισμού της κοινωνίας από την μαζική ίδρυση πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν φύγει», συνέχισε ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική του στον χώρο των ΑΕΙ. «Τμήματα από το τίποτε για το τίποτε, χωρίς κανέναν σκοπό» τόνισε για να συμπληρώσει πως «Είχαμε το θάρρος να αναστείλουμε τη συγκεκριμένη πολιτική».
«Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία»
Συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε πως «η διοίκηση μοιράζεται ορθολογικά ανάμεσα στον πρύτανη και το συμβούλιο, ένα συμμετοχικό μοντέλο, που λειτουργεί σε πολλά κράτη του κόσμου. Τα εκατοντάδες άρθρα του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν πολλές από τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων, συμπληρώνουν, όμως, και ζητούμενα άλλων βαθμίδων όπως και η ανάπτυξη του ολοήμερου σχολείου έως τις 5:30 το απόγευμα».
«Η βασική στόχευση είναι η αποδέσμευση του δημόσιου πανεπιστημίου από γραφειοκρατικά βαρίδια και κρατική χειραγώγηση, ώστε η τριτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναγίνει ιμάντας κοινωνικής ανέλιξης, με βάση ρεαλιστικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο φιλοδοξεί να κάνει πράξη το ίσο δικαίωμα στην ευκαιρία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα: «Εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής»
Πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την απαράδεκτη ανάρτηση Βερναρδάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εκτσογλανισμό της δημόσιας ζωής» αναφέροντας πως τα όσα έγραψε ο κ. Βερναρδάκης κατά της Νίκης Κεραμέως «είναι πολακισμός, συριζαϊκός φαρισαϊσμός».
O πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «Αν τολμά να έρθει να αναμετρηθούμε, αντί να κρύβεται. Να πει πως καταδικάζει απερίφραστα». Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επίθεση στα γραφεία της Real σημειώνοντας πως μπήκαν «βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που την προηγούμενη ημέρα κατέκρινε τον Βερναρδάκη».