03:23
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
03:23
17/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μητσοτάκης: «Δεν ζούμε σε ροζ συννεφάκι – Εκλογές στο τέλος της 4ετίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής /Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής /Φωτογραφία: Eurokinissi

14.10.2022
13:50
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2022 • 18:57
Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Βουλής για να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Πείτε στους λογογράφους σας ότι το αξίζουμε καλύτερα είναι σύνθημα της ΝΔ στις εκλογές του 2019. Περίμενα να είστε πιο ευρηματικός».

«Πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα να είμαστε νεοφιλελεύθεροι και να κάνουμε έφοδο στο κράτος. Αυτό είναι οξύμωρο», είπε ο πρωθυπουργός και ξεκίνησε με το θέμα της ΔΕΗ επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μία επιχείρηση η οποία ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Η τιμή του ρεύματος είναι η τιμή των λογαριασμών που δείξαμε με τις επιδοτήσεις από τα υπερκέρδη των εταιρειών τα οποία πήραμε πίσω» ενώ έδειξε και ένα σχεδιάγραμμα με την εικόνα της μετοχής της ΔΕΗ και «η αξία σήμερα του Ελληνικού Δημοσίου το οποίο παραμένει μέτοχος της ΔΕΗ, θα σας το ξαναπώ, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την αξία του 51% που μας παραδώσατε».

Τόνισε πως δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς ότι η ΔΕΗ ήταν στο όρια της χρεοκοπίας και σώθηκε μέσα από μία σειρά από κρατικές παρεμβάσεις για να αποτελέσει έναν σημαντικό πυλώνα του νέου αναπτυξιακού οράματος που έχουμε για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι η επιχείρηση ανέταξε τα οικονομικά της και έτσι μπορεί να βοηθήσει τους πελάτες της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ακόμα άλλο ένα διάγραμμα από το 2013 με τις ΑΠΕ και μίλησε για ένα μεγάλο κενό στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Πάλι δεν προλάβατε;» είπε ειρωνικά.

Υποστήριξε επίσης ότι αν δεν υπήρχε αυτό το κενό θα είχαμε μεγαλύτερη διείσδυση σήμερα. Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας, είπε και του ζήτησε να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλάει για ενεργειακή μετάβαση.

Για τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας επανέλαβε ότι ο μηχανισμός δεν επιτρέπει πλέον να παράγουν υπερκέρδη γιατί τα αποσπά εν τη γενέσει τους.

Αυτός ο μηχανισμός μελετήθηκε και υιοθετήθηκε από την Κομισιόν. Ίσως σας ενοχλεί ότι και εδώ είμαστε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Είναι προς όφελος της χώρας μας, είπε και τόνισε ότι είμασταν από την πρώτη στιγμή υπέρμαχοι κάποιου είδους πλαφόν. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια ήταν λίγοι αυτοί που το στήριζαν. και τώρα είναι τουλάχιστον 15 χώρες. Είναι μια επιτυχία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η οποία με καθυστέρηση αντιλαμβάνεται την ανάγκη να δράσει συλλογικά. Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί κάνουμε παρεμβάσεις αλλά δυσαρεστημένοι γιατί όπως λέω σε κάθε ομιλία μου λέω ότι οι μισθοί είναι χαμηλοί. Δεν ζούμε σε ροζ συννεφάκι και δεν λέμε ότι όλα πάνε καλά. Η κυβέρνηση έχει μιλήσει με πράξεις. Η κυβέρνηση μπορεί να δηρομολογεί πρόγραμμα στήριξης γιατί ακριβώς παράγει ανάπτυξη που δεν ήρθε με δανεικά αλλά από επενδύσεις και εξωστρέφεια.

Μητσοτάκης: Κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι 2 χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν 10 και 12 φορές υψηλότερες

Αναφορικά με όσα είπε ο κ. Τσίπρας για τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση» και «τις αποφάσεις που υπονόμευσαν το ενεργειακό μέλλον της χώρας», ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πότε ακριβώς μειώθηκε η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη στη χώρα μας; Πόση ενέργεια παρήγαγε η χώρα από λιγνίτη το 2015: 20 τεραβατώρες. Το 2019 παρήγαγε 10 τεραβατώρες από λιγνίτη». Η παραγωγή από λιγνίτη μειώθηκε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, τόνισε.

Πρόσθεσε ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ότι δύο χρόνια μετά οι τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν δέκα και δώδεκα φορές υψηλότερες. Το ίδιο έκαναν όλες οι χώρες. Για αυτό και από πολλές χώρες επελέγη βραχυπρόθεσμα η αύξηση της παραγωγής από λιγνίτη όσο οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ψηλά.

«Αν δεν υπήρχε το κενό της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα σήμερα θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ»

Επιδεικνύοντας γράφημα με την εγκατάσταση ΑΠΕ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα μεγάλο κενό το οποίο αν δεν υπήρχε, η χώρα σήμερα θα είχε μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ που είναι η οικονομικότερη αλλά και γεωπολιτικά ασφαλέστερη μορφή παραγωγής ενέργειας.

Σχετικά με την κατηγορία του κ. Τσίπρα περί έλλειψης βούλησης της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας, τόνισε ότι ο μηχανισμός που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και λειτουργεί από την 1η Ιουλίου δεν επιτρέπει καν τη δημιουργία υπερκερδών γιατί τα αποσπά εν τη γενέσει τους για λογαριασμό του Ταμείου ενεργειακής μετάβασης. «Και αυτός ο μηχανισμός μελετήθηκε και εγκρίθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα αποτελέσει πράξη ευρωπαϊκού κανονισμού. Και αυτό σας ενοχλεί. Ότι η χώρα σε αυτό το επίπεδο υπήρξε πρωταγωνίστρια στην Ευρώπη».

«Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα»

«Λέτε ότι παρουσιάζουμε ειδυλλιακή εικόνα. Δεν υπάρχει ομιλία μου στην οποία να μην αναφέρω ότι η χώρα αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα, ότι οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί ως αποτέλεσμα μιας κρίσης δεκαετίας κι ότι πρέπει να κάνουμε ένα άλμα αναπτυξιακό κι ένα άλμα παραγωγικότητας προκειμένου να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν ζούμε σε κανένα ροζ συννεφάκι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή κλίματος και στην ανάπτυξη που ήρθε, όπως είπε, από επενδύσεις και από εξωστρέφεια. «Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θεωρώ ότι είναι μία επιτυχία μακροπρόθεσμη για την Ελλάδα. Δεν έχει δείξει ακόμη την πλήρη της δυναμική. Όμως σήμερα η Ελλάδα είναι πάνω από την Ιταλία και τη Γαλλία σε εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ».

«Η Ελλάδα είναι σήμερα ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός»

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ρώτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεν έχετε αντιληφθεί ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και ότι οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο τους επενδυτές αλλά δημιουργούν και καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας», είπε και τόνισε ότι τα παιδιά που έφυγαν από τη χώρα βρίσκουν τώρα κίνητρο να επιστρέψουν «σε μια χώρα που φαίνεται να έχει βρει την πορεία της προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον».

Τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και ανέφερε ότι θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Μαΐου του 2023 με βάση τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί και είναι απαραίτητο να υπάρξει και άλλη αύξηση όταν έχουμε απέναντί μας αυτό το φαινόμενο της ακρίβειας με αυτή την ένταση. «Όμως σήμερα υπάρχει μία οικονομία, η οποία δουλεύει, παράγει, επενδύσεις γίνονται, επιχειρήσεις ανοίγουν… » υπογράμμισε και παρουσίασε στοιχεία του ΓΕΜΗ πανελλαδικά για το πρώτο εξάμηνο του 2022, επισημαίνοντας πως «κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς τη σωστή κατεύθυνση» και διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «δεν πανηγυρίζουμε γιατί ξέρουμε τις μεγάλες δυσκολίες». Πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση είναι πάρα πολύ σημαντικές και ταυτόχρονα κινούνται στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας όσο και αν το ζητάτε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό»

Αναφερόμενος στις επενδύσεις σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός και θέλουμε τις επενδύσεις γιατί δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έτσι τα παιδιά που έφυγαν επί των ημερών σας σκέφτονται να γυρίσουν πίσω.

Ο κατώτατος μισθός, είπε ακόμα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα έρθει και άλλη αύξηση του κατώτατου μισθού το 2023. Σήμερα, όμως υπάρχει μια οικονομία που δουλεύει και παράγει. Επενδύσεις γίνονται και επιχειρήσεις ανοίγουν. Κάτι κινείται σήμερα στην ελληνική οικονομία προς την σωστή κατεύθυνση αλλά δεν πανηγυρίζουμε, πρόσθεσε.

Οι εκλογές είπε θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας όσο και αν το ζητάτε χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό, συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τα επιτόκια είπε ότι το κόστος δανεισμού και τα σπρεντ αποτυπώνουν το κόστος ρίσκου στην ευρωζώνη. Στην Μ. Βρετανία πήγε η πρωθυπουργός και εξήγγειλε ένα μη κοστολογημένο πρόγραμμα φορολογικών μειώσεων. Ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, πείτε το πρόγραμμα του Μάνστεστερ ή του Μπέρμινγχαμ. Και τινάχτηκε η βρετανική οικονομία στον αέρα. Σκεφτείτε τι θα έκαναν οι αγορές αν εσείς θα παίζατε το νταούλι και χορεύατε με τους ζουρνάδες. Αν συμβαίνει αυτό στη Βρετανία χωρα G7 με το δικό της νόμισμα στην Ελλάδα αυτό θα σήμαινε τραγική ανευθυνότητα. Επιστρέφετε στον τόπο του εγκλήματος και λέτε τα ίδια που είπατε το 2014.

Δεν είναι 7ο θαύμα του κόσμου η ελληνική οικονομία, όπως έγραψαν οι FT αλλά όποιος μιλάει καλά για την Ελλάδα πείτε το και στον ξάδερφό σας κ. Τσίπρα δεν παίρνει ναρκωτικά ούτε και είναι στο payroll της κυβέρνησης, κατέληξε ο πρωθυπουργός.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση