Στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα, Κυριακή (17/3), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε συνάντηση και με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει, ώστε να επιτύχουμε τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση πυρός το ταχύτερο δυνατόν στη Γάζα», μιλώντας σήμερα (17/03) από το Κάιρο.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στηρίζουμε πολλά χρόνια τους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, είναι στρατηγικής σημασίας. Θέσαμε ξεκάθαρους στόχους, στη σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου και αναγνωρίζουμε πως η ευμάρεια της Αιγύπτου είναι ύψιστης σημασίας.
Η Ελλάδα θα συνεχίζει να είναι ένθερμος υποστηρικτής, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει η Αίγυπτος. Αυτή η συμφωνία υπεγράφη εν μέσω δύσκολης εποχής στη Μέση Ανατολή. Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Απαιτείται κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση των ομήρων και άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων. Σας ευχαριστούμε για τις προσπάθειες και οι συνέπειες επηρεάζουν άμεσα τη χώρα σας. Αποτελεί χρέος της διεθνούς κοινότητας να πράξει, προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση».
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «η χώρα μας κατέχει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακόμη, είναι σημαντικό για την Αίγυπτο, οι συλλογικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να οδηγήσουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον στην Μεσόγειο.
Επιπλέον, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη μετανάστευση. Συγχαίρουμε την Αίγυπτο για τις προσπάθειες που κάνει με σκοπό να ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που φιλοξενεί. Πρέπει να σταματήσουμε το άνοιγμα νέων μεταναστευτικών δρόμων».
Ολοκληρώνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νόμιμες διόδους, ώστε οι άνθρωποι να μη ρισκάρουν τις ζωές τους. Τέλος, συζητήσαμε για τον ενεργειακό τομέα. Η Αίγυπτος μπορεί να μετατραπεί σε powerhouse στην Μέση Ανατολή. Σας ευχαριστώ για αυτήν την ιστορική η μέρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Αίγυπτο για τις προκλήσεις που έρχονται».
Σίσι: «Θα πάρουμε 7,4 δισ. ευρώ – Θα αντιμετωπίσουμε τις μεταναστευτικές ροές»
«Αυτή σας η επίσκεψη συμβολίζει ότι μαζί καταφέραμε να κάνουμε μια εμβάθυνση στη συνεργασία μας. Υπογράψαμε μία Κοινή Δήλωση, για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο σε μία στρατηγικής σημασίας συμφωνία για τα κοινά μας συμφέροντα.
Θα λάβουμε 7,4 δισ. ευρώ, ώστε να ενισχυθεί η Αίγυπτος. Συμφωνήσαμε για την προώθηση της συνεργασίας μας, στην αγορά και επικεντρωθήκαμε στην ενέργεια, το φυσικό αέριο αλλά και την παραγωγή “πράσινης” ενέργειας.
Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις, όπως οι μεταναστευτικές ροές. Θα στηρίξουμε επίσης τις προσπάθειες της Αιγύπτου ώστε να ελεγχθούν αυτές οι ροές, που έχουν αρχίσει σαπό το 2016. Στην Αίγυπτο, έχουμε 9 εκατ. μετανάστες.
Μία μεγάλη ανησυχία είναι ο πόλεμος στην Παλαιστίνη. Θα ζητήσουμε άμεση κατάπαυση πυρός και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να βοηθήσουμε σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης.
Φον ντερ Λάιεν: «Ανυπομονώ σε αυτήν τη νέα σελίδα στη σχέση μας, με την Αίγυπτο»
«Συμφωνήσαμε για παροχή πακέτου οικονομικής υποστήριξης ύψους 7,4 δισ. ευρώ προς την Αίγυπτο», επεσήμανε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εστιάζοντας στους έξι πυλώνες της εμβάθυνσης των δεσμών Ένωσης – Αιγύπτου.