Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δήλωση το μεσημέρι της Δευτέρας, σχετικά με την υπόθεση παρακολούθησης των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη και μεταξύ άλλων κατέθεσε τέσσερα πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της ΕΥΠ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική και ότι αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο».
Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή (5/8) μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, παραιτήθηκε και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.
Την θέση του στην ΕΥΠ πήρε ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Τα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση για τις αλλαγές στην ΕΥΠ
- Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
- Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
- Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
- Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.
Σε δραματικό τόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο ακόμη και για εθνικό κίνδυνο από τις αναταράξεις στο θέμα. «Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» είπε.
Ανδρουλάκης: «Ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες»
Σε δήλωση του το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με ακροδεξιά σταγονίδια διαδίδουν συκοφαντίες αποδεικνύοντας τον πολιτικό εκτσογλανισμό τους. Έφτασε στο σημείο ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ να αξιολογεί δημοσίως τις συνακροάσεις της ΕΥΠ σε βάρος μου. Άραγε γνωρίζει το περιεχόμενο των παρακολουθήσεων;».
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου , είπε ότι η κυβέρνηση ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι είναι υπέρ της Εξεταστικής Επιτροπής και τόνισε ότι «πρόκειται για μια υπόθεση που είναι εξαιρετικά σοβαρή και επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί σε όλες της τις πτυχές.
«Όλοι απαιτούν και δικαιούνται να πάρουν απαντήσεις. Ο κ. Ανδρουλάκης πρωτίστως, ο πολιτικός κόσμος, η ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση, πρώτοι εμείς, δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά πάνω σε αυτήν την υπόθεση» είπε.
«Εδώ παρά το γεγονός ότι είχαμε μία επισύνδεση, μία παρακολούθηση κινητού που έγινε όπως ακριβώς ορίζει το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο, είχαμε ένα γεγονός που πολιτκά δεν είναι ανεκτό», τόνισε.
Δεν επιβεβαιώνονται διαρροές για εμπλοκή Αρμενίας και Ουκρανίας
Στο μεταξύ, ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα, Τιγκράν Μκρτσιάν, διέψευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας του στο θέμα των παρακολουθήσεων συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
Συγκεκριμένα, η σελίδα της πρεσβείας σε ανάρτηση στο Facebook επικαλείται τα λόγια του Αρμένιου πρέσβη στη χώρα μας για την υπόθεση: «Είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Η Αρμενία ποτέ δε ζήτησε από καμία κυβέρνηση να ακούσει το τηλέφωνο κανενός».