Συνάντηση είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών και συζητήθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ενημέρωσε τον κ. Ρέιντερς για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει και τα επόμενα βήματα στους τομείς της Δικαιοσύνης και της μεταρρύθμισης του κράτους.
Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Ρέιντερς
Συζητήθηκαν ακόμη οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι η χώρα μας εφαρμόζει με συνέπεια το πλαίσιο κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης ‘Αννα Μαρία Μπούρα και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Με τον Τσίπρα συναντήθηκε ο Ρέιντερς
Συνάντηση με τον επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς, είχε λίγο αργότερα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.
Στην συνάντηση, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτησαν « τις σοβαρές προκλήσεις που υφίστανται στην Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά την ποιότητα, χαμηλή ταχύτητα και έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας, στην απονομή δικαιοσύνης, καθώς και τον μικρό αριθμό δικαστικών υπαλλήλων, τις καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση και τα υλικοτεχνικά προβλήματα στον δικαστικό τομέα».
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επισήμανε την παντελή έλλειψη προόδου στην έρευνα των εισαγγελικών αρχών για το θέμα των υποκλοπών και του κακόβουλου λογισμικού, τη μεγάλη καθυστέρηση στην υπόθεση Καραϊβάζ , την έλλειψη ερευνών σε καταγγελίες που αφορούν στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, όπως και την προσπάθεια παρεμπόδισης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στο έργο της ΑΔΑΕ».
«Παράλληλα τόνισε τη σημασία που έχει η ταχεία και δίκαιη απόδοση ευθυνών στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν διενεργηθεί έρευνες στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic train, προκειμένου να κατασχεθούν τυχόν κρίσιμα αποδεικτικά στοιχεία» αναφέρουν από το κόμμα.
«Επισήμανε, τέλος, ότι σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα είχε παραιτηθεί εάν προέκυπτε ότι συγγενικό του πρόσωπο ήταν διορισμένος νομικός σύμβουλος του υπουργού που ερευνάται για το δυστύχημα» καταλήγουν στην Κουμουνδούρου.