Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί αύριο, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, τη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη.
Να θυμίσουμε ότι πρόκειται επί της ουσίας για την επίσκεψή που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου και αναβλήθηκε, λόγω καιρού.
Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.
Επεισόδιο με Δήμαρχο της μειονότητας στα αλβανικά χωριά
Η επίσκεψη λαμβάνει χώρα λίγες ώρες μετά το επεισόδιο που μετέφερε ο πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε σε ανάρτησή του στο facebook, ο Αλβανός πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεκάι να ζητήσει να κατέβει η ελληνική σημαία κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο.
Αρχικά, είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του προέδρου της Αλβανίας, Μπαϊράμ Μπεκάι, να ξεκινήσει από το Δημαρχείο Φοινίκης, όπου θα τον επισκεπτόταν ο δήμαρχος, Χρήστος Κίτσος. Όμως, η ελληνική σημαία φαίνεται πως ενόχλησε πολύ τον Αλβανό πρόεδρο και η αυτοκινητοπομπή δεν σταμάτησε.
Η ανάρτηση του ελληνικής καταγωγή άνδρα:
«Εξέλαβα ως τιμητική την πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Αλβανικής Δημοκρατίας να συμμετέχω σε γεύμα που θα παρέθετε ο ίδιος σήμερα το μεσημέρι με διανοούμενους (εντός η εκτός εισαγωγικών) της Ελληνικής Μειονότητας.
Τελικά αρνήθηκα να συμμετέχω γιατί θεωρώ προσβλητική την συμπεριφορά του απέναντι στην πιο νομοταγή κοινότητα αυτής της χώρας.
Το πρωτόκολλο της επίσκεψης του Π.τ.Δ Bajram Bekaj προέβλεπε τα ακόλουθα:
- Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φοινίκης
- Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Πάρκο της Φοινίκης
- Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου- αναγνωρισμένοι με Προεδρικό Διάταγμα (1994)
- Γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
Η Προεδρική ακολουθία, παρέκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις αλλά όπως μας μεταφέρθηκε ο Πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η Ελληνική Σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο κτήριο του δημαρχείου μαζί με την Αλβανική καθώς είναι από τους αναγνωρισμένους δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
Κάτοικοι του χωριού Αλύκου και μαθητές του σχολείου με παραδοσιακές ενδυμασίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία για να υποδεχθούν τον Πρόεδρο. Κάποια στιγμή είδαμε με έκπληξη την Δημοτική Αστυνομία να αφαιρεί την αλβανική και ελληνική σημαία από το μνημείο. Όπως ήταν αναμενόμενο αυτό προκάλεσε αναβρασμό στους παραβρισκόμενους. Οι γονείς πήραν τα παιδιά τους αρνούμενοι να τιμήσουν έναν πρόεδρο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το ίδιο το αλβανικό κράτος σύμβολα μας.
Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας. Δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις».
Επίσκεψη Μητσοτάκη δύο ημέρες μετά τη συμφωνία Αλβανίας-Τουρκίας
Την Τρίτη (20/12) η τουρκική εταιρεία κατασκευής drone Baykar ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών με την Αλβανία.
«Υπογράψαμε σύμβαση εξαγωγής για το οπλισμένο UAV BayraktarTB2 με την Αλβανία», ανέφερε η Baykar Technologies στο Twitter. Ο αριθμός των χωρών στις οποίες εξάγεται το τουρκικό μαχητικό drone Bayraktar TB2 έχει αυξηθεί σε 27, σύμφωνα με την εταιρεία.
Ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, Διευθύνων Σύμβουλος της Baykar, δήλωσε στο Twitter: «Υπογράψαμε συμβόλαιο με την Αλβανία, μια χώρα με την οποία περπατήσαμε για αιώνες και μοιραζόμαστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς δεσμούς». Μοιράστηκε επίσης φωτογραφίες από την τελετή υπογραφής.
https://twitter.com/BaykarTech/status/1605254254402347015?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1605254254402347015%7Ctwgr%5E15b01de0a253b809df8e7e53a93e39259157fa38%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ethnos.gr%2FPolitics%2Farticle%2F238378%2Fentonhdysareskeiasthnathhnametathntoyrkoalbanikhsymfoniagiatabayraktartakarfiatoydendiaapotatirana
Όταν ο Ράμα έκανε επίθεση κατά της Ελλάδας
Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος της Αλβανίας, Έντι Ράμα, είχε κάνει επίθεση στην Ελλάδα προσφάτως, καθώς μια ημέρα πριν τη συνάντησή που θα είχε τότε με τον Μητσοτάκη, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα «εξαπάτησε» την Ευρώπη για να ενταχθεί στη ζώνη του Ευρώ.
Στη συνέντευξή του στη EURACTIV και την Alice Taylor, ο Ράμα μίλησε- την παραμονή της Συνόδου κορυφής για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων- για την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε άτομα και αξίες. Πρέπει να κάνουμε τις ‘ασκήσεις μας στο σπίτι’, δεν πρόκειται για εξετάσεις που μπορείς να εξαπατήσεις. Ακόμη, και αν οι καθηγητές έχουν μεγάλη διάθεση να σε βοηθήσουν να περάσεις είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις το διαγώνισμα σωστά. Και επειδή είναι για το καλό μας, πρέπει να έχουμε θεσμούς που λειτουργούν.
Όχι όπως έκαναν κάποιες χώρες στο παρελθόν, όπως μια γειτονική χώρα, η Ελλάδα για παράδειγμα, που εξαπάτησε πολύ. Πήρε χρήματα από την Ευρώπη, πέρασε μια περίοδο χλιδής και μετά κατέληξε πολύ άσχημα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλβανός πρωθυπουργός.
Βεβαίως ο Ράμα λίγο μετά ανασκεύασε τις δηλώσεις του και ζήτησε συγγνώμη.