Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα από τις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στα περί ιδιωτικοποίησης του νερού και υποστήριξε ότι είναι fake news.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, μετά από σχετική ερώτηση που δέχθηκε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ιδιωτικοποίησης του νερού.
«Ήταν και θα παραμείνει δημόσιο», τόνισε σημειώνοντας πως την ιδιωτικοποίηση του νερού την απορρίπτει. «Ρωτήστε αυτούς που αναπαραγάγουν αυτά τα fake news», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου απάντησε στον Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «για τα περί fake news για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ο πρωθυπουργός ας ακούσει τον εαυτό του το 2018 σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο».
Μητσοτάκης: Η δήλωση που είχε κάνει το 2018
Η Πόπη Τσαπανίδου αναφέρεται σε ραδιοφωνική συνέντευξη που είχε δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Νίκο Χατζηνικολάου, όταν ήταν ακόμη αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Μητσοτάκης δήλωνε «υπέρμαχος» της άποψης για τοποθέτηση «στρατηγικού επενδυτή» στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ αναφέροντας μάλιστα τα σχέδιά του για τοποθέτηση εποπτικής αρχής η οποία θα «διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης».
«Το ζήτημα που αφορά τις δημόσιες υποδομές έχει να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις συντηρήσουμε. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις αυτές, όντας κρατικές, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και – τολμώ να πω – δεν έχουν και το κίνητρο να το κάνουν» έλεγε ο νυν πρωθυπουργός.
«Κατά συνέπεια, είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης», δήλωνε χαρακτηριστικά πριν από πέντε περίπου χρόνια.
Η πολιτική αντιπαράθεση για το νερό
«Το νερό ήταν και παραμένει δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Το νομοσχέδιο που συζητείται είναι απαραίτητο, διότι στα δημόσια μονοπώλια πρέπει να υπάρχει έλεγχος και εποπτεία» έχει δηλώσει σε όλους του τόνους ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απορρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης που εξέφρασε την αντίθεσή της.
Τις προηγούμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή της Βουλής, μεγάλο μέρος της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκε στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας για το νερό στη ΡΑΕ.
Την ίδια ώρα ωστόσο οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) επισημαίνουν ότι στο νομοσχέδιο (άρθρο 11) ορίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (σ.σ. σήμερα είναι η ΡΑΕ) θα πρέπει να «παρακολουθεί και εποπτεύει την ορθή εφαρμογή συμβάσεων παραχώρησης υπηρεσιών ύδατος σε τρίτους». Ευλόγως συνεπώς, όπως σημειώνουν «όλοι οι φορείς της αυτοδιοίκησης έχουν την άποψη ότι, εν τέλει, πίσω από την υπόθεση αυτή, κρύβεται ιδιωτικοποίηση».
Σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και τη Βουλή κάλεσε άλλωστε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (20/03) τους πολίτες η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, ενάντια στις προσπάθειες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού.
Την αντίθεσή της στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση του νερού δήλωσε και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών με υπόμνημα προς την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παραγωγής, τονίζοντας πως «η διαχείριση των υδάτων, η διαμόρφωση της υδατικής πολιτικής και οι συναφείς αποφάσεις των παρόχων υπηρεσιών ύδατος απομακρύνονται από το Κράτος και ανατίθενται στην αρμοδιότητα της δημιουργούμενης Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων».