Συνέντευξη στο αμερικανικό Bloomberg παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης (21/09) ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία.
«Είμαστε όλοι ενωμένοι στο να υποστηρίξουμε την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε μια ανοιχτή πράξη επίθεσης που αντιτίθεται όλους τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου» είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που τόνισε πως μιλά ως Έλληνας, αλλά και ως Ευρωπαίος ηγέτης και τόνισε πως «γνωρίζουμε τι διακυβεύεται εδώ».
Στο δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο και περιλαμβάνει τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο τίτλος αναφέρει: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν βαίνει καλώς για τον Πούτιν, λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός».
“We are all united in supporting Ukraine to defend itself against what is an open act of aggression,” says Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis.
Russian President Vladimir Putin declared Wednesday a “partial mobilization,” calling 300,000 reservists https://t.co/m1AU1sFryR pic.twitter.com/dMz9ZO9FZs
— Bloomberg Politics (@bpolitics) September 21, 2022
Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προγραμματίστηκε άλλωστε για 3 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος στη Νέα Υόρκη μετά τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά το διάγγελμα Πούτιν.
Νωρίτερα, στις 21.00 Ελλάδας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη για την κατάσταση στην Ουκρανία. Θυμίζουμε πως μερική επιστράτευση στη Ρωσία κήρυξε το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του που αναμενόταν από το βράδυ της Τρίτης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Όπως είπε οι χώρες της Δύσης προσπαθούν «να μπλοκάρουν» κάθε πιθανότητα ανεξαρτησίας και ανάπτυξης. «Πρόθεση της Δύσης είναι να μας αποδυναμώσουν και να μας καταστρέψουν, το λένε ανοιχτά αυτό».
«Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι», δήλωσε επί του θέματος ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Η ΕΕ θα στηρίξει την Ουκρανία, δηλώνει ο Σαρλ Μισέλ
«Η στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη», δήλωσε νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρει: «Το Κρεμλίνο ανακοινώνει κινητοποίηση στρατευμάτων κατά την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών, τη στιγμή που στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών οι χώρες εργάζονται για τη συνεργασία, την ασφάλεια και την ευημερία».
«Σε αυτό τον πόλεμο υπάρχει μόνο ένας επιτιθέμενος, η Ρωσία, και μια χώρα που δέχεται επίθεση, η Ουκρανία. Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη» πρόσθεσε.
Η απειλή Πούτιν για χρήση πυρηνικών
Η απειλή του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα είναι «απαράδεκτη» τόνισε ο Μπορέλ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας μια «νέα κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε.
«Αναμένω ότι (οι υπουργοί) θα συζητήσουν πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη στρατιωτική στήριξή μας στην Ουκρανία, πώς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία. Το ζήτημα των κυρώσεων θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι», συνέχισε ο Μπορέλ, σημειώνοντας ότι θα αρχίσει να κάνει προτάσεις για το θέμα αυτό.
Ο Πούτιν επισήμανε νωρίτερα ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει». Ξεχνώντας τις δικές του δηλώσεις το καλοκαίρι, όταν και δήλωνε πως καμία χώρα δεν μπορεί να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο, ζήτησε να αυξηθεί η χρηματοδότηση προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή όπλων στη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, σε μια ιδιαίτερα τρομακτική διαπίστωση, η Μαργκαρίτα Σιμονιάν, αρχισυντάκτρια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT και ηχηρή λομπίστρια του πολέμου, δήλωσε: «Κρίνοντας από όσα συμβαίνουν και όσα πρόκειται να συμβούν, αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί είτε το κατώφλι της επικείμενης νίκης μας είτε το κατώφλι ενός πυρηνικού πολέμου. Δεν μπορώ να δω καμία τρίτη επιλογή».
Διαφορετική είναι η ανάλυση της Washington Post που σημειώνει: Παρά την απειλητική αυτή ρητορική, η μερική κινητοποίηση των συμβατικών δυνάμεων της Ρωσίας από τον Πούτιν μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία – τουλάχιστον προς το παρόν.
Μηνύματα και προς την Τουρκία έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει bullying στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα την Παρασκευή στον ΟΗΕ», τόνισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε γεύμα που παρέθεσαν προς τιμήν του ομογενειακές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «εμείς κινούμαστε πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο» και πως η Ελλάδα θα κάνει ο,τι μπορεί για να ενδυναμώσει τις συμμαχίες της, ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζοντας τις άριστες ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας πως «θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξει οικονομική ύφεση». Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επαφές με αμεικανοεβραϊκές οργανώσεις στη Νέα Υόρκη και τον βασιλιά της Ιορδανίας.
H ελληνική πλευρά μπορεί να μην αιφνιδιάστηκε ωστόσο είναι έντονα ενοχλημένη με τις δυσφημιστικές κατηγορίες που εξαπέλυσε. Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε ακόμα και φωτογραφίες με νεκρά βρέφη και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό.