Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικό θέμα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το μεταναστευτικό.
Μετά τον φονικό σεισμό σε Συρία και Τουρκία στην ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού έχει προστεθεί και πρότασή του για συνεργασία παροχής βοήθειας στη Συρία και για να υπάρξει κατάλληλος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που θα σταλεί θα φτάσει εκεί που πραγματικά υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.
Επίσης θα θέσει και την ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση στην ανθρωπιστική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην Τουρκία και τη Συρία και να υπάρξει βοήθεια στις μακροπρόθεσμες συνέπειες του σεισμού. Ακόμη αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν θα υπάρξει κριτική στη μέχρι τώρα επιθετική ρητορική του Ερντογάν.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση για τις χώρες που αντιμετωπίζουν την πίεση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορά τους. Το κύριο βάρος θα δοθεί στην ενίσχυση της εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα ζητηθούν ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί πόροι για την εναέρια επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και να υπάρξουν τεχνητά εμπόδια όπως ο φράχτης στον Έβρο, προκειμένου να κλείσουν οι δίοδοι της παράνομης μετανάστευσης και των διακινητών.
Επίσης θα τονίσει «την ανάγκη μιας ολιστικής προσέγγισης του ζητήματος που θα βρίσκει την ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη. Αυτή απαιτεί συνεργασία στο ζήτημα των άμεσων επιστροφών σε χώρες οι υπήκοοι των οποίων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας».
Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες που έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους. Και αυτό κατά συνέπεια μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα κράτη-μέλη.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων κατά τα πρότυπα της πανδημίας, θέση με την οποία συντάσσονται και άλλες χώρες όπως η Ιταλία.
Παράλληλα, θα εστιάσει στο ότι η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί πιο φιλόδοξα για να στηρίξει τις επιχειρήσεις της στην πράσινη μετάβαση, αλλά και να βάλει και χρήματα στο τραπέζι, όπως είχε κάνει με το RepowerEU.