12:24
21/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
12:24
21/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μητσοτάκης: «Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

23.03.2022
15:40
Τελευταία ενημέρωση: 23/03/2022 • 17:58
Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του ανέφερε ότι οι πολίτες που θα λάβουν τον ΕΝΦΙΑ θα δουν πότε πλήρωναν περισσότερο.

Απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κι εσείς ξέρετε ότι είναι πολιτική κοινωνική αυτή που εφαρμόζουμε αλλιώς δεν θα την ψηφίζατε σήμερα».

Ο Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των μέτρων στήριξης για τις αυξήσεις της ενέργειας, και προσέθεσε ότι έλαβε περισσότερα μέτρα από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια γι’ αυτό επιμένω ότι η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «η δική μας πολιτική είναι κοινωνικά πιο δίκαιη γιατί έχουμε κλιμακωτή στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση».

Αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είπε ότι πράγματι υπήρξε αδικία διότι πλήρωσαν πολλά στην ενέργεια, και δεσμεύθηκε ότι «ένα κομμάτι αύξησης θα επιστραφεί γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ματώνουν δυσανάλογα πολύ».

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να προσαρμόσει τις ομιλίες του αφού ακούσει πρώτα τον ίδιο, και εκτίμησε ότι μπορούνε να συμφωνήσουνε σε στην φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με βάση αυτό που θα διαπιστώσει η ΡΑΕ, αφού λάβει υπόψη της και αφαιρέσει τις εκπτώσεις που κάνουν οι παραγωγοί.

«Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς θα φορολογήσουμε τα υπερβάλλοντα κέρδη» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλήγοντας στην τριτολογία και απευθυνόμενος στον Τσίπρα, ο  Μητσοτάκης τόνισε: «Να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς αλλά επειδή δεν εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύρατε τη χώρα σε εκλογές μαζί με την Χρυσή Αυγή. Η θητεία Σαμαρά είχε ακόμη 18 μήνες.

Εσείς τάξατε να σκίσετε το μνημόνιο, είπατε ψέματα για πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ βάλατε τον κ. Βαρουφάκη υπουργό, οδηγήσατε τη χώρα σε δημοψήφισμα και τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, κι εμείς βάλαμε πλάτη για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αυτή είναι η αλήθεια».

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και θα παραμείνετε στα έδρανα που βρίσκεστε και σήμερα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών για την ακρίβεια τόνισε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο.

Επίσης, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και όχι εφήμερους πολιτικούς πειραματισμούς, ενώ απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως την κρίση του ’15 την προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και ο λαός θα σας επιστρέψει στα έδρανα που βρίσκεστε και σήμερα» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι σταθερότητα, όχι πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες που δεν θα αντέξουν στον χρόνο» είπε τονίζοντας πως «η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πως αν και είναι κυβέρνηση ενός κόμματος έχει ενσωματώσει δυνάμεις ευρύτερες των παραδοσιακών ορίων της Ν.Δ.

Διερωτήθηκε παράλληλα προς τι το άγχος του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο. «Σας διακατέχει μία μεγάλη αναταραχή. Οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο» και όπως ορίζει το Σύνταγμα. «Αφού – όπως λέτε – είστε πρώτο κόμμα τι είναι αυτό το άγχος, τι σας νοιαζει;» συνέχισε.

Σχολιάζοντας την πρωτολογία του Αλ. Τσίπρα, τού καταλόγισε πως «επαναφέρει τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των Αγανακτισμένων του 2012». «Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012, ούτε ο Τσίπρας είναι ο νέος, άφθαρτος του 2012. Θα δοκιμαστείτε στις εκλογές και ο λαός θα απορρίξει την ”εναλλακτική σας πρόταση”» είπε.

Κατηγόρησε επιπλέον τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «λαϊκίστικη χυδαιότητα», άγνοια για το πώς λειτουργεί η αγορά και διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Πιστεύετε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις; Ότι μπορούμε να γεννήσουμε λεφτά;» διερωτήθηκε.

«Οι εταιρείες ενέργειας να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους»

Αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία έκανε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Μίλησε, ακόμη, για κοινή αγορά και κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την ΕΕ, κάτι που η Ελλάδα υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Μάλιστα σημείωσε ότι πλέον οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους.

Παράλληλα επανέλαβε τη σταθερή θέση της Ελλάδας ότι είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει να γίνει ηγεμόνας.

«Η Ελλάδα εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης»

«Οι προκλήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία προβάλλουν μεγαλύτερες και τα εμπόδια ψηλότερα», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα «εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου, στο πλευρό της Ουκρανίας και των ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αναλυτές εκτιμούν πως το αποτύπωμα της σύρραξης ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και από την παρατεταμένη κρίση του 2008 ο πόλεμο. Ανέφερε ακόμη πως η ενεργειακή αναστάτωση και η έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο που διαρκώς ανατροφοδοτείται.

«Το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς και οικογενειακούς προυπολογισμούς να πολιορκούνται» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός παρομοίασε την κατάσταση από τις επιπτώσεις του πολέμου με αυτή της οικονομικής κρίσης του 2008, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις έρχονται σε μία φάση όπου όλοι ανέμεναν μία οικονομική ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα με τις επιλογές που έκανε στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας με το δίκαιο.

Παράλληλα χαρακτήρισε απόδειξη διπλωματικής συνέπειας την στήριξη στην Ουκρανία καθώς αυτό δείχνει πως η χώρα μας σέβεται τη συμμαχία όπως επιθυμούμε και εμείς να συμβαίνει, κάνοντας αναφορά στην Τουρκία. «Οφείλουμε να ζήσουμε με τους γείτονές μας χωρίς εντάσεις», είπε.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

«Οι εταιρείες ενέργειας να θυσιάσουν μέρος των συγκυριακών υπερκερδών τους»

«Οι τιμές υπό προϋποθέσεις μπορούν να τεθούν υπό προσωρινό έλεγχο και οι εταιρείες οφείλουν να θυσιάσουν μέρος των συγκυριακών τους υπερκερδών τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ αναφέρθηκε και στο ευρωπαϊκό στοίχημα: «Δεν έχω αυταπάτες για την ταχύτητα των ευρωπαϊκών διαδικασιών. Δεν ξεχνώ όμως ότι τελικά η πρότασή μας για το ταμείο Ανάκαμψης έγινε δεκτή, αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες εντατικών ζυμώσεων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ευρωπαϊκή συνεργασία βήμα βήμα».

Ως αχαρτογράφητα μετά τον πόλεμο χαρακτήρισε τα νερά για την ανάπτυξη σημειώνοντας ότι «η μόνη ασφαλής ρότα είναι αυτή που δείχνει το τιμόνι της δημοσιονομικής ισορροπίας».

Κυριακός Μητσοτάκης
Ο Κυριακός Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής /Φωτογραφία: Eurokinissi

«Η Ελλάδα, οι Έλληνες, είναι με την ελευθερία»

«Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι «είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων. Δεν χωρούν δισταγμοί. Η Ελλάδα, οι Έλληνες, είναι με την ελευθερία».

«Οι Έλληνες θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από ότι τους είχε βεβαιωθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών.

«Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.

«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.

«Στοχευμένα μέτρα στήριξης»

Στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι δεν είναι μεμονωμένα, αλλά συνδυάζονται με μείωση σχεδόν 60 φόρων εισφορών και φυσικά, μειώσεις που – όπως είπε – συνοδεύονται από τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου. «Πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν θετικό αντίκτυπο στο εισόδημα των πολιτών» ανέφερε.

Αντικρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα μέτρα σημείωσε πως «ο καλόπιστος κόσμος της εργασίας και της οικονομίας αναγνωρίζει ότι τα μέτρα απευθύνονται εκεί που πρέπει και όπως πρέπει». «Είναι στοχευμένα και δεν είναι οριζόντια γιατί είναι άδικο όταν πλήττονται όλοι να έχουν την ίδια προστασία με τους αδύναμους και οι ισχυροί. Τα μέτρα είναι υπεύθυνα γιατί κανένα μέτρο του σήμερα δεν μπορεί να ναρκοθετεί το αύριο» τόνισε.

Όπως τόνισε, η εμπειρία της πανδημίας έδειξε οι δημοσιονομικοί πόροι –πρέπει να κατανέμονται με τρόπο που να διατηρούνται εφεδρείες. «Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους του προϋπολογισμού αλόγιστα με βάση μόνο τις ανάγκες του σήμερα. Αυτό θα ήταν πράξη ανεύθυνη και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη μίας τέτοιας ανευθυνότητας» συνέχισε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση