01:00
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
01:00
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Μιχαηλίδου: «Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα να βρουν οικογένεια» (βίντεο)

Η Δόμνα Μιχαηλίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Δόμνα Μιχαηλίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi

13.07.2022
12:40
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2022 • 12:53
Για τα παιδιά σε ιδρύματα η Δόμνα Μιχαηλίδου υπογράμμισε πως «έχουμε βγάλει το 45% των παιδιών από τα ιδρύματα»

Η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, μίλησε για τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα, τις κοινωνικές δομές, τις υιοθεσίες, την κοινωνική πολιτική γενικότερα  αλλά και την περιοδεία που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα.

«Προσπαθούμε να είμαστε παντού, σε όλη την Ελλάδα, μετά την Καλαμάτα, πήγα στα Κύθηρα στο γηροκομείο, πήγα στην Πάτμο, στους Λειψούς, που ανοίξαμε και τους πρώτους βρεφονηπιακούς σταθμούς, ολόκληρη Πάτμος δεν είχε βρεφονηπιακούς σταθμούς, μιλούσα με μητέρες και μου έλεγαν ότι αναγκάζονταν να πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ που δούλευαν το πρωί με τον μάρσιπο, ακριβώς επειδή δεν είχε κάποιον σταθμό για να αφήσουν τα παιδιά τους», ανέφερε αρχικά στο MEGA η υφυπουργός.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Για το όραμά της και το περιστατικό που την συγκλόνισε κατά τη διάρκεια της θητείας της, και που την οδήγησε να αλλάξει ριζικά το σύστημα διαχείρισης των κοινωνικών δομών αλλά και προβλημάτων της κοινωνίας που υφίσταντο κώλυμα είπε πως «είναι η πιο ενδιαφέρουσα ερώτηση που μου έχουν κάνει αυτά τα 3 χρόνια στο κοινωνικό έργο αυτό. Είχαμε να κάνουμε παράλληλα δύο πράγματα.

Το ένα ήταν να διασφαλίσουμε ότι οι πιο ευάλωτοι ήταν οι πιο ασφαλείς, καθώς το επίπεδο της μηχανογράφησης και της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα, πριν αναλάβει η κυβέρνηση αυτή ήταν πολύ χαμηλό, και το δεύτερο ήταν ότι περάσαμε σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν ήταν επαναστατικές, ήταν εκ των ων ουκ άνευ, κάναμε το αυτονόητο».

«Είχαμε γηροκομεία, με κακοποιητικές και παραβατικές συμπεριφορές, δεν θα έπρεπε να έχουμε ούτε ένα»

«Σε κοινωνικές δομές, είμαστε, λόγω πολύ καλής οργάνωσης, η χώρα στην Ευρώπη, η οποία υπέφερε τα λιγότερα θύματα μέσα σε κλειστές δομές. Επειδή το έχουμε επιβλέψει πολύ αυτό το θέμα, οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις και το κράτος, «έβαλαν πλάτη» για τους ηλικιωμένους. Υπήρχαν κάποια μεμονωμένα περιστατικά με δομές που δεν προστάτευσαν τους ηλικιωμένους.

Ψάξαμε και είδαμε τι πρωτόκολλα πρέπει να καταρτήσουμε έτσι ώστε να είναι ασφαλή τα γηροκομεία, και σήμερα, στέλνουμε μάσκες, διενεργούνται τεστ για τους ηλικιωμένους. Στα δημόσια γηροκομεία, όταν είπαμε ότι θα εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι, ξεκινήσαμε με ένα 42% μετά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το ποσοστό αυτό έγινε 92%. Είχαμε γηροκομεία, με κακοποιητικές και παραβατικές συμπεριφορές, δεν θα έπρεπε να έχουμε ούτε ένα. Γηροκομείο δεν έχει κλείσει με δικαστική απόφαση ακόμα, όπως το ορφανοτροφείο της Αττικής, και γίνεται ακόμη έρευνα, με συγκεκριμένες εντολές για την αλλαγή της διοίκησής του, και για το γηροκομείο της Κρήτης», πρόσθεσε.

«Ο έλεγχος των γηροκομείων πέφτει στην Περιφέρεια»

«Κάναμε ένα νέο ελεγκτικό σώμα. Ο έλεγχος των γηροκομείων πέφτει στην Περιφέρεια. Η Περιφέρεια έχει τον λεγόμενο «κοινωνικό σύμβουλο» ο οποίος πηγαίνει και ελέγχει κατά πόσο η λειτουργία είναι σωστή και προασπίζονται και θωρακίζονται οι ωφελούμενοι. Πολλές φορές δημιουργούνται σχέσεις εντοπιότητας, και επειδή ο ένας ξέρει τον άλλο, μπορεί να είναι πιο ελαστικοί εις βάρος των ίδιων των ωφελούμενων.

Με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας φτιάξαμε έναν νέο ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος ήδη κινείται σε πολλές πόλεις, είναι ανεξάρτητος, δεν έχει στοιχεία εντοπιότητας και έχει συγκεκριμένο ιατρικό κλιμάκιο που περιλαμβάνει παθολόγο, ψυχίατρο και έχει και ιατροδικαστή.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Δεν πηγαίνουν απλά υπηρεσιακοί, πηγαίνει εποπτική αρχή και ελέγχει έναν έναν έναν για παράδειγμα έχουν μώλωπες ή οτιδήποτε άλλο», δήλωσε η κυρία Μιχαηλίδου σχετικά με την πρόνοια στις κοινωνικές δομές και συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ότι «με το υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Βορίδη, έχουμε δημιουργήσει μία νομοθετική αλλαγή, συμφώνα με την οποία ο ένας από τους 2 ελέγχους που γίνεται υποχρεωτικά από την περιφέρεια κάθε χρόνο, γίνεται από ελεγκτή διπλανού νομού. Πλέον, όσοι δουλεύουν σε δομές, πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν μπορεί ένας που φροντίζει μία κοινωνική ομάδα να έχει καταδικαστεί ή έχει εκτελέσει ποινή, να εργάζεται σε αυτές τις δομές».

«Έχουμε βγάλει το 45% των παιδιών από τα ιδρύματα»

Μεταξύ άλλων, η Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για τις υιοθεσίες.

«Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν αυτό εφικτό, αλλά αποτελεί νίκη της κυβέρνησης και της ομάδας μου, είναι στόχος κάθε παιδί να βρει οικογένεια. Είναι κατάκτηση, έχουμε βγάλει το 45% των παιδιών από τα ιδρύματα. Έχουμε σήμερα 1400 παιδιά σε ιδρύματα, έχουμε βγάλει σχεδόν 900 παιδιά από τα ιδρύματα μέσα σε 1.5 χρόνο. Η διαδικασία έχει ως εξής:

Μπαίνει κανείς στο paidi.gov.gr και μπορεί να δει τη διαδικασία, που σε 6 μήνες πλήρως ψηφιακά γίνεσαι ανάδοχος και σε 9 μήνες γίνεσαι θετός γονέας. Στους μήνες αυτούς, κάνεις αίτηση, προσκομίζεις τα δικαιολογητικά, έρχεται ο κοινωνικός λειτουργός για την κοινωνική έρευνα και ψηφιακά κάνει κανείς κάποια μαθήματα, που είναι το πιο ουσιαστικό.

Εάν ωστόσο κάποιος κάνει αίτηση και κριθεί ότι δεν είναι κατάλληλος, τότε δεν περνά την κοινωνική έρευνα και θα χρειαστεί κάποιος καιρός να κάνει εκ νέου αίτηση και να περάσει εκ νέου από την κοινωνική έρευνα. Υπάρχουν όμως και άλλες περιπτώσεις. Εκείνοι που πέρασαν επιτυχώς όλη τη διαδικασία και μετά είτε ο κοινωνικός λειτουργός είπε ότι ο υποψήφιος γονέας δεν είναι κατάλληλος, είτε ότι ο υποψήφιος γονέας είχε άλλα «θέλω». Δεν είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις αλλά έχουν συμβεί».

«Η υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται»

«Με το καινούριο σύστημα όλοι μπορούν να μπουν στην διαδικασία και να κάνουν αίτηση, μετρά μόνο το πότε θα κάνει κανείς την αίτηση. Παλιά σε έκρινε η δομή, τώρα δεν νομοθετεί η δομή. Η υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια δεν επιτρέπεται. Αυτό που επιτρέπεται είναι να υιοθετήσει κάποιος μόνος του και επιτρέπεται η αναδοχή σε όλους όσοι έχουν σύμφωνο συμβίωσης.

Εάν γίνει η υιοθεσία από κάποιον που δεν έχει σύντροφο, εάν πάθει κάτι ο υποψήφιος γονέας, θα πρέπει να γίνει δικαστήριο για να δούμε πού θα πάει το παιδί και εάν θα επιστρέψει στο ίδρυμα. Αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε, προτεραιότητά μας είναι τα παιδιά και έπειτα οι πολίτες που θέλουν να αγκαλιάσουν ένα παιδί. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι εάν πάθει κάτι ο γονέας που είναι μόνος, ότι υπάρχει οικογένεια που να το στηρίξει και να μην γυρίσει στο ίδρυμα», επεσήμανε η κ. Μιχαηλίδου.

«Έχουμε υιοθεσίες από μονογονείς κυρίως από γυναίκες και λίγες περιπτώσεις από άνδρες. Όλες όμως είναι εξαιρετικές περιπτώσεις και συγκινητικές ιστορίες. Το site paidi.gov.gr ανανεώνεται κάθε 3 μήνες και ο καθένας που θα μπει θα δει όλες τις πληροφορίες», συμπλήρωσε.

«Στα επιδόματα έχει γίνει τρομερή προσπάθεια για να δίδονται στοχευμένα. Πρέπει να γίνει μία προτεραιοποίηση και να υπάρχει και ο δημοσιονομικός χώρος. Πηγαίνουμε με συντήρηση των επιδομάτων ως έχουν και συγκεκριμένες έκτακτες δόσεις. όπου προκύπτουν. Στοχευμένες αλλαγές εκεί που χρειάζεται, για παράδειγμα σε αστέγους και κακοποιημένες γυναίκες», δήλωσε σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα και τη διατήρησή τους.

«Είμαι προνομιούχα που ο πρωθυπουργός μου έδωσε να διαχειριστώ το υπουργείο, αλλά και που με «άφησε» να πολιτευθώ στον τόπο μου, στον Πειραιά. Στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης, θα γίνουν οι εκλογές, η αγορά και η κοινωνία χρειάζεται σταθερότητα», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση