18:58
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
18:58
18/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Με συγκρότηση θεσμικού πλαισίου για την ΕΥΠ απαντά η κυβέρνηση – Στις 25 Αυγούστου πιθανόν η προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής /Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής /Φωτογραφία: Eurokinissi

10.08.2022
08:34
Τελευταία ενημέρωση: 10/08/2022 • 13:03
Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το θεσμικό της προφίλ και για αυτό επιμένει στο να αποδείξει πως ενεργεί ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση από την ΕΥΠ

Μετά την απόφαση για την επανέναρξη της Βουλής στις 22 Αυγούστου η κυβέρνηση προχωρά γοργά για να δείξει ότι από εδώ και μπρος θα ενισχύσει τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας στη λειτουργία τις ΕΥΠ.

Έτσι άμεσα δημοσιεύτηκε χθες η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία επαναφέρει τους δύο εισαγγελείς στην εποπτεία της ΕΥΠ και καθιερώνει για πρώτη φορά ακρόαση του Διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ μάλιστα θα διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ. Δεμίρη. Προβλέπεται επίσης και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών.

Στόχος της κυβέρνησης ενώ σφυροκοπείται από την αντιπολίτευση είναι να διατηρήσει το θεσμικό της προφίλ και για αυτό επιμένει στο να αποδείξει πως ενεργεί ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια κατάσταση από την ΕΥΠ, όπως η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη.

Έτσι συγκροτεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τη βελτίωση της επιχειρησιακής επάρκειας της  ΕΥΠ και επαναξιολογεί το πλαίσιο  ελέγχου και εποπτείας της,

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο προωθώντας καταρχάς τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές και εγκρίνοντας την θεσμική συζήτηση για το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής.  Σύμφωνα με πληροφορίες η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα των υποκλοπών, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει πιθανόν στις 25 Αυγούστου, ενώ στις 22  Αυγούστου που θα ξανανοίξει η Βουλή στη Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασιστεί επίσης και η ημέρα της εκ νέου συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Με το βλέμμα στις τουρκικές κινήσεις

Το πιο χαμηλό σε ένταση σενάριο από αυτά που εξέταζε η Αθήνα τελικά υιοθετήθηκε από την Άγκυρα όσον αφορά τον απόπλου και τις έρευνες που θα διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν». Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αυτό θα κινηθεί σε περιοχή 29 ναυτικά μίλια (περίπου 55 χιλιόμετρα) από το Γκαζίμπασα, ουσιαστικά στα όρια του Κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Με βάση τη NAVTEX που κοινοποιήθηκε το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κινηθεί σε αυτή την περιοχή μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2022. Η επιλογή αυτή του κ. Ερντογάν δείχνει τη βούληση για μια –περιορισμένη– περίοδο ηρεμίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα μελετά τις τουρκικές κινήσεις με συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει εφησυχασμός. Κι αυτό γιατί ο ίδιος το Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε πως μετά τον Οκτώβριο το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και αλλού. Αυτό σημαίνει πως μπορεί η Άγκυρα ανάλογα με τις επιδιώξεις να συντηρεί στο Ανατολικό Αιγαίο τη δαμόκλειο σπάθη της έντασης.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση