Στην Κροατία βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη και στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς, αρχικά εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στο Ζάγκρεμπ, ευχήθηκε να επουλωθούν οι πληγές από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Κροατία και είπε ότι, «ζήσαμε και στην Ελλάδα παρόμοιες καταστάσεις και αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες τέτοιων προκλήσεων».
Μητσοτάκης στην Κροατία: «Μοιραζόμαστε ως εταίροι τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα για μια ασφαλή και ευημερούσα Βαλκανική»
«Ευχαριστώ στον Αντρέι για την ταχύτητα με την οποία υποστήριξε την Ελλάδα στις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι στέλνοντας ένα Καναντέρ», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Μοιραζόμαστε ως εταίροι με την Κροατία τις ίδιες αρχές για ένα κοινό όραμα για μια ασφαλή και ευημερούσα Βαλκανική. Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας και υποστηρίζουμε την ένταξη στη ευρωζώνη, στη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ. Έχουμε ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και χαίρομαι που ελληνικές επιχειρήσεις δρουν στην Κροατία. Η Ελλάδα και η Κροατία είναι πρωταγωνίστριες χώρες στην ανάπτυξη το 2021. Και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να στηρίζουν τις οικονομίες μας απέναντι στις αυξήσεις του ρεύματος και του φυσικού αερίου».
Ο πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του της Κροατίας, είπε επίσης ότι ενημερώθηκε για την ανησυχητική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και συζητήσανε για τις κοινές προκλήσεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.
“Η θέση της Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, εδράζεται στον ανθρωπισμό και την ασφάλεια. Στη φύλαξη των ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων και τη διάσωση κατατρεγμένων. ανθρώπων. Θυμάμαι την άμεση ανταπόκριση του Αντρέι που βρέθηκε μαζί μας στον Έβρο πριν δυο χρόνια ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επαναβεβαίωσε την στήριξη των ευρωπαϊκά θεσμών στην επιτυχημένη προσπάθεια της Ελλάδας να φυλάξει τα σύνορα που είναι σύνορα της Ευρώπης” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
“Συζητήσαμε επίσης την κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ έδωσα συγχαρητήρια τον Αντρέι για την επιλογή να πάρει η Κροατία μαχητικά Ραφάλ, κάτι που ανοίγει περιθώρια για μια περαιτέρω σύσφιξη αμυντικής συνεργασίας. Θα συζητήσουμε περαιτέρω στη διάρκεια του γεύματος και θέλω να επαναβεβαιώσω ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο στην ιστορία των δυο κρατών, αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερες”.
Η τοποθέτηση του Κροάτη πρωθυπουργού
Νωρίτερα ο Κροάτης πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς στις δηλώσεις του ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την υποστήριξή του στην ένταξη της Κροατίας στη ζώνη Σένγκεν και τον ΟΟΣΑ. Είπε επίσης ότι συζητήθηκε μεταξύ άλλων το θέμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και η κρίση στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε οι διμερείς οικονομικές σχέσεις βελτιωθήκανε πολύ, αφού πριν από λίγα χρόνια ήταν στα 150 εκατ. ευρώ και σήμερα είναι 300 εκατ. ευρώ. Τέλος, είπε ότι συζητήθηκε και το θέμα της αύξησης των τιμών στην αγορά, και στον τομέα της ενέργειας.
Δείτε τις δηλώσεις τους
Οι επισκέψεις του Πλένκοβιτς στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πλένκοβιτς είχε επισκεφθεί την Ελλάδα και είχε συναντήσει τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον Σεπτέμβριο του 2021 με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας MED9, στην οποία προσχώρησε και η Κροατία.
Οι δύο ηγέτες έχουν στενή συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε., σε ζητήματα για τα οποία συντονίζονται, ενώ Ελλάδα και Κροατία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν συναντίληψη σε μια σειρά θεμάτων, όπως το Μεταναστευτικό και η προσπάθεια εργαλειοποίησής του για πολιτικούς σκοπούς.
Άλλωστε ο κ. Πλένκοβιτς είχε επισκεφθεί τον Μάρτιο του 2020 τον Έβρο, μαζί με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, ως προεδρεύων εκείνη την περίοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Ήρθαμε για να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας στην ελληνική κυβέρνηση», είχε τονίσει τότε ο Κροάτης πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκή λύση στο Μεταναστευτικό, ενώ είχε ευχαριστήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη «που άλλαξε την πολιτική της Ελλάδας στην προστασία των συνόρων, δηλαδή να μην επιτρέπει την παράνομη μετανάστευση».
Είχε επίσης αναφερθεί σε δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας Φον Ντε Λάιεν ότι «η Ελλάδα είναι η ασπίδα, τα σύνορα της Ε.Ε. και ο εγγυητής της σταθερότητας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο».
Τα θέματα συζήτησης
Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, αναμένεται να συζητηθεί η διεύρυνση και ενίσχυσή της στους τομείς του εμπορίου, της ενέργειας, των υποδομών και των μεταφορών.
Η ατζέντα της οικονομικής εξωστρέφειας αποτελεί άλλωστε προτεραιότητα του πρωθυπουργού στις επισκέψεις που πραγματοποιεί στα Βαλκάνια – η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Βουλγαρία, ενώ θα ακολουθήσουν η Σερβία και η Ρουμανία – σε μια περιοχή ζωτικών ελληνικών συμφερόντων, όπου επιδιώκεται η διεύρυνση της ελληνικής παρουσίας και των ελληνικών επιχειρήσεων.
Κατά την επίσκεψη στην Κροατία αναμένεται να συζητηθεί ακόμη η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, προοπτική την οποία παγίως στηρίζει η χώρα μας και δη σε μια δύσκολη φάση για την περιοχή.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμα με τον Πρόεδρο της χώρας Ζόραν Μιλάνοβιτς και με τον πρόεδρο της Βουλής Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Ακολουθεί το πλήρες πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ:
Στις 11:00 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, στο μέγαρο Banski dvori, στο Ζάγκρεμπ. Οι δύο ηγέτες στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.
Στις 12:40 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Κροατικού Κοινοβουλίου, Γκόρνταν Γιαντρόκοβιτς, στην έδρα της Κροατικής Βουλής.
Στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς.