Τις θέσεις του ΚΚΕ παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει στα γνωστά από την περίοδο των μνημονίων ματωμένα πλεονάσματα, ότι είμαστε μπροστά μία νέα κρίση, αλλά και η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στη συνέχεια επισήμανε πως αυτά που λέει η κυβέρνηση για καλύτερους μισθούς ακούγονται σαν έκθεση ιδεών, ενώ ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι υπέρ των εργοδοτικών συμφερόντων και με την ίδια πυξίδα συνεχίζει να κινείται και το νέο κυβερνητικό σχήμα.
Επίσης ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι ούτε στάση αναμονής, ούτε περίοδο χάριτος θα δώσει στην κυβέρνηση και οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ θα σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων και των αγώνων του, φέρνοντας στη Βουλή ανάλογες προτάσεις.
Ακολούθως ο ΓΓ του ΚΚΕ ανέφερε πως όποιος εξακολουθεί να μιλάει για μία δήθεν παντοδυναμία της νέας κυβέρνησης θα διαψευσθεί πανηγυρικά. Η παντοδυναμία δεν κρίνεται από την κοινοβουλευτική δύναμη, αλλά από το αν υπάρχει δυνατό οργανωμένο λαϊκό κίνημα και δυνατό ΚΚΕ και στη χώρας μας υπάρχει, παρά τα βήματα που αναμφίβολα πρέπει να γίνουν.
«Έχετε αντίπαλο κύριοι της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, προαναγγέλλοντας αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή και τόνισε ότι αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
Αποκάλεσε «φασιστικό μόρφωμα» τους Σπαρτιάτες και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στις γειτονιές, στις σχολές και το λαό, για «να πάνε από εκεί που ήρθαν».
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ήδη σε πορεία επιβράδυνσης, τα μαντάτα δεν είναι καλά η γερμανική οικονομία δεν πάει καλά και η ευρωζώνη σημειώνει συρρίκνωση για δύο συνεχόμενα τρίμηνα», είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Για να διασφαλιστούν τα ετήσια πλεονάσματα που απαιτεί η Κομισιόν, θα κλιμακωθεί η επίθεση στους αυταπασχολούμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες και το κόψιμο των επιδοτήσεων των δαπανών κοινωνικής πολιτικής.