Μια άστοχη δήλωση έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στο ΣΚΑΪ, καθώς υποστήριξε ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι αρέσκονται να δουλεύουν έως τα 67 τους έτη.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της κυβερνητικής παράταξης, συμμετέχοντας στο πάνελ της εκπομπής, κλήθηκε να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Γαλλία, όπου η κοινωνία έχει «ξεχυθεί» στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθεί κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Μακρόν που μεταξύ άλλων αυξάνει στα 64 έτη, από τα 62, το όριο συνταξιοδότησης.
Τότε, προχώρησε στην πρωτοφανή δήλωση ότι «εμείς, ως κοινωνία, μας αρέσει να δουλεύουμε ως τα 67, είναι ωραίο, είναι μέρος της ζωής μας».
Το αστείο βέβαια είναι ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου καυτηρίασε τον Αλέξη Τσίπρα για το άρθρο της Le Point, στο οποίο ο Γάλλος αρθρογράφος σημείωνε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας αύξησε το όριο συνταξιοδότησης στην Ελλάδα στα 67 έτη.
Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε. Άλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά. pic.twitter.com/nSYe5BIP39
— Γιάννης Οικονόμου (@joikonomou) March 27, 2023
Σύμφωνα δηλαδή με τον κύριο Κουμουτσάκο, όντως ο Τσίπρας είναι «μεταρρυθμιστής», όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τον εαυτό του. Και το κυριότερο, ο κύριος Κουμουτσάκος μάλλον μίλησε εξ ονόματος όλων των Ελλήνων, χωρίς όμως να μπορούμε να πούμε μετά βεβαιότητας πως θα συμμερίζονταν αυτή του την ζέση για δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Κουμουτσάκος: Δείτε τι είπε για την εργασία
Η επίμαχη δήλωση του Κουμουτσάκου στο 19.20:
Τι έλεγε όμως το δημοσίευμα της Le Point
Ο υπουργός Εργασίας Ολιβιέ Ντισότ, χλευάστηκε ευρέως επειδή δήλωσε, στη Le Parisien, ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που υπερασπίζεται είναι «αριστερή», σημειώνει το δημοσίευμα με τίτλο «Υπάρχει ένα Τσίπρας για να μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;».
Το παράδοξο είναι ότι οι επικριτές του έχουν πιθανώς έναν καλό λόγο για να τον κοροϊδεύουν, μόνο που δεν είναι απαραίτητα αυτός που ισχυρίζονται, συνεχίζει το δημοσίευμα που ουσιαστικά επικαλείται όλες τις αριστερές κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου, που έφεραν αυξήσεις στο όριο συνταξιοδότησης τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.
Μια γρήγορη ματιά στην κατάσταση δείχνει ότι μια πραγματικά αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αυξήσει την νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης πέραν των 65 ετών, συνεχίζει το δημοσίευμα της Le Point.
Βέβαια, έχουμε κατά νου τα παραδείγματα των σοσιαλιστών πρωθυπουργών της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, Ζοζέ Σόκρατες και Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, με τα μέτρα των οποίων το 2007 και το 2011 αυξήθηκε σταδιακά η ηλικία συνταξιοδότησης στα 66 έτη και 4 μήνες για τον πρώτο και στα 67 έτη για τον δεύτερο (το 2027).
Το δημοσίευμα αναφέρεται ως εκ τούτου στις μνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, τις οποίες εξυπηρέτησε μέχρι κεραίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να σημειώνει πως αυτές δεν ήταν επιλογή της (ή των προηγούμενων) αλλά αναντίρρητη επιταγή των δανειστών και της ίδιας της Γαλλίας, μέσω της Τρόικας και των «πακέτων διάσωσης» της Ευρώπης.
Η δηκτική απάντηση του Οικονόμου για το άρθρο της Le Point
«Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε. Άλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά», έγραψε σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δημοσιεύοντας το πρωτοσέλιδο του γαλλικού περιοδικού Le Point από το 2015.
Σε αυτό το πρωτοσέλιδο παραθέτει τους Τσίπρα, Μελανσόν, Λε Πεν και Ιγκλέσιας ως «Τους Τσαρλατάνους κόντρα στην Ευρώπη».
Δεν ξέρω αν αιφνιδιάστηκε, αλλά σίγουρα χάθηκε στην μετάφραση ο κ. Τσίπρας. Άλλα εννοεί το άρθρο, άλλα κατάλαβε. Άλλωστε το Le Point έχει ξανασχοληθεί μαζί του, όχι τιμητικά. pic.twitter.com/nSYe5BIP39
— Γιάννης Οικονόμου (@joikonomou) March 27, 2023
Βεβαίως, θα συνιστούσαμε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μην κάνει διαγωνισμό διασυρμού των πρωθυπουργών της χώρας από γαλλικά μέσα μαζική ενημέρωσης, καθώς σε αυτόν έχουν διαπρεύσει μοναδικά όλοι ανεξαιρέτως.
Ο Κώστας Καραμανλής βαφτίστηκε πριν από χρόνια «δημιουργός της ελληνικής τραγωδίας», ενώ το δημοσίευμα του περιοδικού Marianne έλεγε πως «ο πρώην πρωθυπουργός, λόγω έλλειψης ικανοτήτων, είχε καταφέρει να επιδείξει τεράστιο χάρισμα στην τέχνη της παραπλάνησης».
Όσο για τον νυν πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό, χωρίς να αναφερθούμε στο δημοσίευμα των New York Times που εντόπιζε κάτι «σάπιο στην καρδιά της δημοκρατίας», αλλά παραμένοντας στη Γαλλία, εκτενές δημοσίευμα της ιστορικής Liberation παρέθετε πρόσφατα δημοσίευμα με τον κ. Μητσοτάκη σε πρώτο πλάνο και στο οποίο σημείωνε πως «Στην Ελλάδα τα σκήπτρα του βαθέος κράτους κρατά η ακροδεξιά».