Το τρίπτυχο των προτεραιοτήτων από την επομένη των εκλογών μιας νέας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας περιγράφει ο τέως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στη συνέντευξή του στο Thestandard.gr.
Ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση των μισθών, των συντάξεων και συνολικά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, η αναβάθμιση του ΕΣΥ και, τρίτον, ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, με αιχμή την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη είναι οι τρεις στόχοι.
«Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρές λύσεις που μόνο μια σταθερή, σύγχρονη και ευρωπαϊκή κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει» υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης για το διακύβευμα των εκλογών. Με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο το πρωτοκλασάτο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ πως η πολιτική του για το μεταναστευτικό «οδήγησε σε ένα 1 εκατ. εισροές και στο αίσχος της Μόριας και της Ειδομένης».
Αντίθετα, τονίζει πως με τη πολιτική της Ν.Δ, μειώθηκαν κατακόρυφα οι ροές, και την οριοθετεί ως «μία πολιτική που δεν θα ρέπει προς τον ρατσισμό, αλλά ούτε θα αφήνει την Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι».
-Ποιο θεωρείτε πως είναι το διακύβευμα των εκλογών;
«Να μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσματικά η χώρα και να έχουμε έναν καθαρό ορίζοντα. Καθώς μάλιστα έχουμε απέναντί μας έναν ΣΥΡΙΖΑ που κάνει διαχείριση της ήττας του και ένα ΠΑΣΟΚ που δεν θέλει να κυβερνήσει με κανέναν, η προοπτική που περιγράφω διασφαλίζεται μόνο με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρές λύσεις που μόνο μια σταθερή, σύγχρονη και ευρωπαϊκή κυβέρνηση μπορεί να προσφέρει. Και αυτή δεν είναι άλλη από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη!»
-Σε μια νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας πού θα δοθούν προτεραιότητες;
«Πρώτον, στη συνέχιση της προσπάθειας για ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αύξηση των μισθών, των συντάξεων και συνολικά του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Δεύτερον, στην αναβάθμιση του ΕΣΥ, μεταξύ άλλων με την αύξηση του προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών. Και, τρίτον, στη μάχη με το «βαθύ κράτος». Τον εκσυγχρονισμό, δηλαδή, του Δημοσίου, με αιχμή την βελτίωση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Όλα αυτά θα επιτευχθούν πολύ περισσότερο και πολύ γρηγορότερα με μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και γι’ αυτό ζητούμε μαζική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες!».
-Το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου θέτει σε αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την μεταναστευτική της πολιτική. Ποια είναι η άποψή σας;
«Το σοκ και η οδύνη για το ναυάγιο είναι μεγάλο για όλους μας. Και κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας, όπως επιχειρεί να μας πείσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, το τραγικό συμβάν μας υπενθυμίζει την πολυπλοκότητα ενός προβλήματος με πολλές μεταβλητές, όπως: Οι ανισότητες μεταξύ πολλών χωρών της Αφρικής και της Ασίας και των χωρών της Ευρώπης, ο άθλιος ρόλος των διακινητών, η ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας στο χάρτη. Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως, κάτι.
Ένα σαπιοκάραβο που ξεκινά από τη Λιβύη μεταφέροντας απελπισμένους ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες με προορισμό την Ιταλία, το οποίο ναυαγεί 80 χιλ. από τις ελληνικές ακτές δεν είναι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και είναι ένα πρόβλημα που, αν πράγματι θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε, πρέπει να μείνουμε μακριά από ακραίες προσεγγίσεις. Τόσο από εκείνες που λένε ότι άνθρωποι αυτοί δεν αξίζουν ανθρώπινης μεταχείρισης όσο και από τις «χαρωπές» προσεγγίσεις περί ανοικτών συνόρων.
Η άστοχη και εμπαθής κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς το Λιμενικό και προς την υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπενθυμίζει την απολύτως αποτυχημένη πολιτική του κόμματος αυτού για τα θέματα της μετανάστευσης, όταν κυβέρνησε τον τόπο. Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό οδήγησε σε ένα 1 εκατ. εισροές και στο αίσχος της Μόριας και της Ειδομένης.
Αντίθετα, με τη δική μας πολιτική, μειώθηκαν κατακόρυφα οι ροές, αντιμετωπίστηκε σε μεγάλο βαθμό το τεράστιο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων και δημιουργήθηκαν ανθρώπινες συνθήκες για όσους παραμένουν σε δομές, οι οποίες, πάντως μειώθηκαν δραστικά. Έτσι θα συνεχίσουμε. Με μία πολιτική που δεν θα ρέπει προς τον ρατσισμό, αλλά ούτε θα αφήνει την Ελλάδα να γίνει ξέφραγο αμπέλι!»
-Κ. Χατζηδάκη, το κόμμα σας έχει αναδείξει ως μείζον ζήτημα την ύπαρξη δύο μουσουλμάνων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Ροδόπη και την Ξάνθη καταγγέλλοντας την εμπλοκή του Τουρκικού Προξενείου. Κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ενώ ήξερε κράτησε και κρατά αυτούς τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο του. Δεν έχετε και εσείς ευθύνη, καθώς, ενώ γνωρίζατε όσο ήσασταν στην κυβέρνηση, αφήνατε το τουρκικό προξενείο να δρα ανενόχλητο;
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί ότι θα θέσει το θέμα των παρεμβάσεων του Τουρκικού Προξενείου στον ίδιο τον κ. Ερντογάν. Ωστόσο, ανεξάρτητα από τις προφανείς ευθύνες του Τουρκικού Προξενείου, πρέπει να δει κανείς και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Με άλλα λόγια οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για μία χούφτα ψήφους, ξεπέρασε μία εθνική κόκκινη γραμμή σε σχέση με τη συνθήκη της Λωζάνης. Και συνέχισε να καλύπτει τους υποψηφίους του που έκαναν δηλώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας, οι οποίοι παραμένουν στα ψηφοδέλτιά του. Και, πραγματικά, αναρωτιέμαι γιατί αυτή η εμμονή; Αφήνουμε τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στις εμμονές τους.
Εμείς, θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε στη Θράκη -όπως παντού στην επικράτεια άλλωστε- μία πολιτική ισονομίας και ανάπτυξης, χωρίς, όμως, να αποδεχόμαστε μέλη της Βουλής των Ελλήνων να αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης. Αυτή η πολιτική είναι η απάντηση στα προβλήματα της περιοχής και όχι τα παιχνίδια με την ψήφο της μειονότητας!»
-Ποια είναι η δική σας άποψη για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα «Νίκη»; Γιατί η Νέα Δημοκρατία ασχολείται τόσο με αυτό το κόμμα;
«Η αγάπη για την πατρίδα και η ορθόδοξη πίστη δεν είναι προνόμια ορισμένων πολιτικών κομμάτων. Ήταν πάντα δυνάμεις ενότητας του ελληνικού λαού και όχι δυνάμεις διχασμού του. Απέναντι, λοιπόν, σε όσους εμπορεύονται με το δικό τους τρόπο τις ιδέες της πίστης και της πατρίδας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απαντά με συγκεκριμένο έργο για την προστασία των συμφερόντων της πατρίδας, της κοινωνίας, της ελληνικής οικογένειας.
Κατ’ αρχάς, θωρακίσαμε τη χώρα: Προστατεύσαμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας (για παράδειγμα στον Έβρο). Ενισχύσαμε την αμυντική μας θωράκιση. Υπογράψαμε αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Βάλαμε, επίσης, τις βάσεις για μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, που είναι προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω, αλλά και προϋπόθεση για μία κοινωνική πολιτική με αποτέλεσμα: Μειώσαμε την ανεργία για να έχουν οι νέοι μας μέλλον στον τόπο.
Στηρίξαμε τους εργαζόμενους με ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού. Στηρίζουμε, επίσης, εμπράκτως την οικογένεια, τόσο με την διεύρυνση των γονικών αδειών, όσο και με την αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά και την ενίσχυση των πολιτικών για τους πολυτέκνους. Ενώ ξεκινήσαμε πρόσφατα και τη στεγαστική πολιτική που στηρίζει στην πράξη τις νέες οικογένειες. Σε αυτά επικεντρωνόμαστε. Στο να εφαρμόζουμε μία πολιτική που ενώνει, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και κάνει την Ελλάδα πιο δυνατή!»