15:06
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
15:06
18/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κοντογεώργης: «Έχουν αναληφθεί δράσεις υπέρ των γυναικών, αλλά πρέπει να κάνουμε πολλά παραπάνω»

Θανάσης Κοντογεώργης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Θανάσης Κοντογεώργης / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.04.2024
15:13
Τελευταία ενημέρωση: 04/04/2024 • 20:50
Ο Θανάσης Κοντογεώργης για τις γυναικοκτονίες

Από τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους ξεκίνησε η ραδιοφωνική συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στα «Παραπολιτικά».

«Είναι ένα τραγικό γεγονός, το οποίο μας συγκλόνισε όλους. Και το βίντεο, το οποίο βγήκε και τα ηχητικά αποσπάσματα, όλα αυτά επέτειναν όλα τα αρνητικά συναισθήματα και φαίνεται ότι παρά τις προσπάθειες που κάνουμε σε αυτό το ζήτημα που έχει να κάνει με την οικογενειακή βία, παρά τα επιχειρησιακά γραφεία που έχουμε στην Αστυνομία, τα κέντρα, το panic button και πάρα πολλά άλλα που έχουν γίνει -γιατί οι γυναίκες δεν είναι απροστάτευτες- φαίνεται ότι πρέπει να κάνουμε πολλά παραπάνω. Πολλά παραπάνω όχι μόνο σε επίπεδο υποδομών, αλλά και στο πώς αντιλαμβάνεται και ο καθένας τον ρόλο του και αναλαμβάνει την ευθύνη του είτε είναι δημόσιος υπάλληλος είτε σε οποιαδήποτε βαθμίδα της ιεραρχίας. Μας έχει στενοχωρήσει πάρα πολύ και χρειάζεται να καταβληθεί ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια» υπογράμμισε, εξ αρχής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Και συνέχισε: «Προφανώς δεν έγινε σωστή αξιολόγηση του περιστατικού και στο Τμήμα και στην Άμεση Δράση, γιατί δεν μπορείς στην κεντρικότερη υπηρεσία της Άμεσης Δράσης να λες ότι “το περιπολικό δεν είναι ταξί”. Το περιπολικό γίνεται ταξί όταν πρέπει να προστατεύσει μια απειλούμενη γυναίκα. Μπορεί να γίνει και ασθενοφόρο για έναν τραυματία ή για μια έγκυο γυναίκα ή και πυροσβεστικό πρέπει να γίνει ένα περιπολικό για να απομακρύνει ζωές. Επομένως, προφανώς δεν υπήρξε ο απαραίτητος επαγγελματισμός και όλα αυτά αξιολογούνται και από την Αστυνομία και από την ηγεσία της».

Με στοιχεία, αμέσως μετά, επεσήμανε ότι «μόνο το 2023, η ΕΛ.ΑΣ. αντιμετώπισε 12.000 περιστατικά και 250 γυναίκες χρησιμοποίησαν το panic button για να προστατευθούν». Ενώ επανέλαβε πως «χρειάζεται να κάνουμε παραπάνω και στην κατεύθυνση και το Υπουργείο (σ.σ. Προστασίας του Πολίτη) και όλοι μας να δούμε τι δεν λειτούργησε και πώς μπορεί να βελτιωθεί άμεσα».

Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε, «οι γυναίκες δεν είναι απροστάτευτες, υπάρχουν μηχανισμοί και ξενώνες και συμβουλευτικά κέντρα. Πηγαίνουμε, από τα 19 ειδικά κέντρα που είναι μέσα στα αστυνομικά τμήματα, στα 45».

Ωστόσο, αναγνώρισε, «πρέπει να ξαναδούμε τα πρωτόκολλα, αλλά κυρίως το κάτι παραπάνω, δηλαδή την αντίληψη της ευθύνης που έχει κάθε αξιωματικός, κάθε αστυνομικός, κάθε δημόσιος υπάλληλος, που έρχεται σε επαφή με έναν πολίτη που του φωνάζει “χρειάζομαι βοήθεια”. Πώς αξιολογεί αυτό το περιστατικό, τις ενέργειες που κάνει. Φαίνεται ότι τα πρωτόκολλα παρόλο που υπήρχαν και έχει γίνει εκπαίδευση σε χιλιάδες αστυνομικούς, υπάρχουν αστοχίες και αυτή η αστοχία ήταν μια τραγική αστοχία. Πάνω σε αυτό θα δουλέψει και δουλεύει ήδη η Αστυνομία. Η εκπαίδευση είναι ένα πεδίο το οποίο πρέπει πάλι να ξαναδούμε»

Συγκεκριμένα, «το Υπουργείο (σ.σ. Προστασίας του Πολίτη) εξετάζει ένα καινούργιο πλαίσιο που έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό, την αξιολόγηση, την εξέλιξή του». Αλλά και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «στο πειθαρχικό δίκαιο η κυρία Κεραμέως ήδη επεξεργάζεται αλλαγές».

Και στο «δια ταύτα», «σίγουρα αυτό που είναι ευθύνη της κυβέρνησης είναι να αξιολογούμε καλύτερα και τις διοικήσεις, δηλαδή τους ανθρώπους που έχουν τις θέσεις ευθύνης, για αυτό και υπήρξε ένα νέο πλαίσιο με τον νόμο Κεραμέως, το οποίο ήδη υλοποιείται στα νοσοκομεία αλλά προχωράμε και στους υπόλοιπους οργανισμούς. Βέβαια, έρχεται και ένα διαφορετικό πλαίσιο αξιολόγησης των προϊσταμένων σε όλη τη δημόσια διοίκηση προκειμένου αυτά να εμποτιστούν, να γίνουν συνείδηση και να υπάρχει μια σωστή διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού».

Κληθείς να σχολιάσει τα ευρήματα δημοσκοπήσεων για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ο Θ. Κοντογεώργης απάντησε ότι «η υπόθεση των Τεμπών είναι ένα γεγονός το οποίο παράγει κοινωνική συνείδηση και αυτό αφορά και τη Δικαιοσύνη και το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Επομένως, όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ο καθένας να κάνει τη δουλειά του. Όσον αφορά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, για να υπάρξει μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να υπάρξει μια πρόταση η οποία ακόμα δεν έχει κατατεθεί από κανένα κόμμα, και ένα συγκεκριμένο κατηγορητήριο». Παραλλήλως, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να συντηρήσει το ζήτημα με κάθε τρόπο, χωρίς, δηλαδή, να προβαίνει σε κάποια ενέργεια. «Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να καταθέσει την πρόταση, να τη συζητήσουμε και εκεί πέρα θα υπάρξει και η απαραίτητη αντίκρουση, αλλά θα υπάρχουν και όλα τα επιχειρήματα». Εν κατακλείδι, «όταν δεν υπάρχει πρόταση, δεν μπορούμε να τη συζητήσουμε. Ειδικά για το σκέλος της ανθρωποκτονίας δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση, γιατί δεν έχει καμία λογική».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση