22:51
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
22:51
22/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Kοντά στο «πράσινο φως» για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αλβανίας – Το παρασκήνιο και τα μηνύματα από το ταξίδι Μητσοτάκη στα Τίρανα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έντι Ράμα / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έντι Ράμα / Φωτογραφία: EUROKINISSI

07.12.2022
08:43
Τελευταία ενημέρωση: 07/12/2022 • 12:29
Κοντά σε συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας για την ΑΟΖ

Αισιοδοξία ότι Ελλάδα και Αλβανία βρίσκονται πιο κοντά σε συμφωνία για την υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή του καθορισμού ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προέκυψε από το θερμό κλίμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα στα Τίρανα.

Οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες σύμφωνα με πληροφορίες έχουν διευθετηθεί και συζητηθεί μεταξύ των δυο Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, του κ. Δένδια και της κ. Τζάστα.

Αυτό που απομένει είναι να προχωρήσει σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα από την αλβανική πλευρά. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα είναι σύμφωνα με πληροφορίες θετικός. Ωστόσο απαιτείται και η συγκατάθεση του νέου Αλβανού Προέδρου Μπαϊράμ Μπενγκάι, ο οποίος θεωρείται πιο θετικά διακείμενος από τον προκάτοχό του κ. Μέτα που ήταν αρνητικός. Για αυτό είχε σημασία η συνάντηση που είχε μαζί του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κομβικό ρόλο παίζει και η στάση της αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι και το 2009 υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Καραμανλή είχε «κλειδώσει» η υπογραφή του συνυποσχετικού, αλλά είχε ανατραπεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας, ενώ αργότερα ο κ. Μέτα εμπόδιζε την οποιαδήποτε επανεκκίνηση του θέματος.

Η ελληνική πλευρά είναι αισιόδοξη ότι θα κλείσει και αυτή την εκκρεμότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πιστεύει ότι είμαστε κοντά στην επίλυση της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία.

«Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο». Ιστορική πάντως χαρακτηρίζουν συνεργάτες του την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στα Τίρανα καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009. «Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της Αλβανικής να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμα μεγαλύτερης προσέγγισης», τόνισε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης δέχθηκε επίθεση φιλίας από τον Ράμα

Πάντως ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε επίθεση φιλίας από τον Αλβανό ομόλογό του ο οποίος προχώρησε σε αναδίπλωση παλαιότερων δηλώσεων του εναντίον της Ελλάδας, στις οποίες υποστήριξε ότι η Ελλάδα εξαπάτησε για να ενταχθεί στην ΕΕ.

Όσον αφορά τη μετάθεση της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, για την οποία η κυβέρνηση δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η αναβολή έγινε εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει για σήμερα επίσκεψη την Τετάρτη στη Χειμάρρα, τη Λειβαδιά και τη Δερβιτσάνη. Η επίσκεψη θα γινόταν με πτήση ελικοπτέρου από τα Τίρανα. Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν ήταν δυνατή η πτήση ελικοπτέρου που θα μετέφερε τον Πρωθυπουργό και εκφράστηκαν ανησυχίες από την πλευρά των πιλότων.

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον Έντι Ράμα, «λυπάμαι που δεν θα μπορέσω να επισκεφτώ τη μειονότητα αύριο, λόγω ανησυχίας που έχει εκφραστεί από τους πιλότους μας για τις καιρικές συνθήκες. Αλλά ίσως αυτό να μας δώσει την ευκαιρία σύντομα να πάμε μαζί».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. «Θα ανανεώσω αυτό το ραντεβού πολύ σύντομα διότι αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη να βρεθώ κοντά στους ομοεθνείς μας οι οποίοι ζουν και διαπρέπουν εδώ πέρα, εδώ και τόσα πολλά χρόνια και να τους παρέχουμε ως Ελληνικό Κράτος οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε», ανέφερε.Η επίσκεψη στις περιοχές της μειονότητας θα προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο μέχρι τα τέλη του έτους.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση