14:46
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
14:46
20/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αντιδρά το ΚΚΕ στην αναγνώριση του Γολόντομορ από την ΕΕ – «Ναζιστική προπαγάνδα τα περί λιμού, οι καπιταλιστές δολοφόνησαν»

Εικόνα από τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εικόνα από τα γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό / Φωτογραφία: Eurokinissi

15.12.2022
21:16
Τελευταία ενημέρωση: 16/12/2022 • 9:01
«Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν φτιασιδώνεται με ιστορικές διαστρεβλώσεις και ψέματα» λέει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει «το απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τα «90 χρόνια από το Holodomor». Στη σχετική συζήτηση που προηγήθηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος.

«Τα ιστορικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα. Η λεγόμενη «γενοκτονία του ουκρανικού λαού» ήταν μια καλά επεξεργασμένη συκοφαντία της ναζιστικής προπαγάνδας με κατασκευάσματα που διασπάρθηκαν μετέπειτα από φιλοναζί μεγιστάνες του Τύπου, όπως ο Χερστ και ναζιστικές συμμορίες όπως του διαβόητου Μπαντέρα» είπε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σε ένα κείμενο που ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (507 ψήφοι υπέρ, 12 κατά και 17 αποχές), οι ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο αναφέρουν πως το Γολομόντορ (η εξόντωση διά της πείνας στα ουκρανικά) διαπράχθηκε «από το σοβιετικό καθεστώς με την πρόθεση να καταστρέψει μια ομάδα ανθρώπων προκαλώντας σκόπιμα καταστάσεις διαβίωσης που οδηγούσαν αναπόφευκτα στον φυσικό αφανισμό τους».

Τι υποστηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

«Όντως, στην Ουκρανία, τη Ρωσία το 1930-1932, υπήρχε ξηρασία, τύφος. Όμως αυτό που κρύβετε είναι ότι οι μεγαλοαγρότες – καπιταλιστές σαμποτάρισαν τη συγκομιδή, τις αποθήκες και τα μηχανήματα, δολοφόνησαν στελέχη του σοσιαλιστικού κράτους, επιδεινώνοντας την κατάσταση» συνέχισε ο κ. Νικολάου – Αλαβάνος.

«Βεβαίως, δεν έχουν σχέση τα πραγματικά θύματα με τα αστρονομικά νούμερα της ευρωατλαντικής ψευδολογίας. Επιχειρείτε να ταυτίσετε την καπιταλιστική Ρωσία, την απαράδεκτη εισβολή στην Ουκρανία, με την ΕΣΣΔ» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει το Britannica ήταν μέρος ενός ευρύτερου σοβιετικού λιμού (1931-34) που προκάλεσε επίσης μαζική πείνα στις σιτοπαραγωγικές περιοχές της Σοβιετικής Ρωσίας και του Καζακστάν.

Ο ουκρανικός λιμός, ωστόσο, έγινε πιο θανατηφόρος από μια σειρά πολιτικών διαταγμάτων και αποφάσεων που στόχευαν κυρίως ή μόνο την Ουκρανία. Αναγνωρίζοντας την έκτασή του, ο λιμός του 1932-33 αποκαλείται συχνά Γολόντομορ (Holodomor), όρος που προέρχεται από τις ουκρανικές λέξεις για την πείνα (holod) και την εξόντωση (mor).

«Αντικομουνιστικά νομοθετικά εκτρώματα»

«Χρησιμοποιείτε τέτοιες αθλιότητες και κλιμακώνετε τα απαράδεκτα αντικομμουνιστικά νομοθετικά εκτρώματα όπως αυτό στην Πολωνία, ενώ από κοινού ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ μαζί με τη Ρωσία υιοθετείτε αυτά τα μυθεύματα παρά το μεταξύ σας ιμπεριαλιστικό σφαγείο στην Ουκρανία» συνέχισε.

«Η καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν φτιασιδώνεται με ιστορικές διαστρεβλώσεις και ψέματα. Η αλήθεια θα λάμψει, οι λαϊκές κατακτήσεις, τα επιτεύγματα του Σοσιαλισμού είναι φάρος. Φωτίζουν το δρόμο προς ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά» υπογράμμισε, καταλήγοντας, στην παρέμβασή του ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.

Η ουκρανική κυβέρνηση καθώς και η ουκρανική διασπορά έχουν ανεγείρει μνημεία στη μνήμη του Γολόντομορ, ενώ η Ημέρα Μνήμης του Γολόντομορ γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο το τέταρτο Σάββατο του Νοεμβρίου. Η Ουκρανία έχει επίσης επενδύσει στην έρευνα για τον λιμό.

Η Ουκρανία διεξάγει εκστρατεία εδώ και χρόνια προκειμένου το Γολόντομορ να αναγνωριστεί ως γενοκτονία, μια ιδέα που είχε σφυρηλατηθεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά αυτόν τον χαρακτηρισμό, λέγοντας πως ο μεγάλος λιμός που σάρωσε τη Σοβιετική Ένωση στις αρχές των χρόνων του 1930 δεν προκάλεσε θύματα μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία, στο Καζακστάν, στους Γερμανούς του Βόλγα καθώς και σε μέλη άλλων λαών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση