02:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Αντεπίθεση της κυβέρνησης μετά την παραίτηση Χειμάρα: «Σας θυμίζω την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη»

Όλγα Γεροβασίλη, Αλέξος Φλαμπουράρης και Θέμης Χειμάρας

Όλγα Γεροβασίλη, Αλέξος Φλαμπουράρης και Θέμης Χειμάρας

04.01.2023
21:23
Τελευταία ενημέρωση: 05/01/2023 • 7:18
Τα παραδείγματα Φλαπουράρη - Γεροβασίλη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει η κυβέρνηση μετά τη «φουρτούνα Χειμάρα»

Σε ένα ρεσιτάλ «whataboutism» η κυβέρνηση περνά στην αντεπίθεση αναφορικά με το θέμα του ασυμβίβαστου στην περίπτωση του παραιτηθέντος πλέον βουλευτή της, στην εκλογική περιφέρεια της Φθιώτιδας, Θέμη Χειμάρα, θυμίζοντας τις περιπτώσεις Γεροβασίλη και Φλαμπουράρη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε το σύνθημα και τα γαλάζια τρολ επιδόθηκαν σε έναν ποταμό αναρτήσεων και απαντήσεων σε εκπροσώπους τους ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλους χρήστες που αναφέρονται στην υπόθεση Χειμάρα. Υπενθυμίζεται πως ο Θέμης Χειμάρας βρέθηκε στο επίκεντρο καταγγελιών για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και συγκεκριμένα για απευθείας αναθέσεις από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε εταιρεία του.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην εταιρεία SMARTS IKE, υποστηρίζει πως «είχα αποχωρήσει από αυτή, πριν την εκλογή μου στο βουλευτικό αξίωμα».

Ο Οικονόμου στοχοποίησε τους Γεροβασίλη και Φλαμπουράρη

Για την παραίτηση Χειμάρα και απαντώντας σε ερωτήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος  Γιάννης Οικονόμου είπε ότι η παραίτηση του και οι εξηγήσεις που έδωσε καλύπτουν το θέμα.

«Αυτό που πρέπει να σκεφτεί κανείς και όσοι μας κουνούν το δάχτυλο είναι ποια ήταν η δική τους αντίδραση σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Όχι μόνο βουλευτές αλλά και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είχαν τα ίδια ζητήματα» είπε περνώντας στην αντεπίθεση.

«Σας θυμίζω την Όλγα Γεροβασίλη και τον Αλέκο Φλαμπουράρη. Να μου θυμίσει κάποιος ποια ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Απολύτως καμία. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα που έχουν νομική και ηθική διάσταση» συνέχισε.

Τι είχε συμβεί με τους Φλαμπουράρη – Γεροβασίλη

Την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ αναρριχήθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, το 2012, φαίνεται πως η Όλγα Γεροβασίλη εξακολούθησε επί τρία χρόνια να είναι μέτοχος σε εταιρεία που παρέχει ιατρικές υπηρεσίες και συνεργάζεται με τον ΕΟΠΠΥ για την εκτέλεση συνταγών και την ασφαλιστική κάλυψη εξετάσεων ασφαλισμένων.

Φυσικά, το δημοσίευμα που έφερε το θέμα στην επιφάνεια υπέγραφε ο κύριος Βασίλης Χιώτης – πληροφορία που έχει κι αυτή την αξία του, δεδομένης της πορείας του συναδέλφου στην πολιτική θεώρηση και ανάγνωση των πραγμάτων και τότε και τώρα – στεκόταν στο άρθρο 57 του Συντάγματος καθιερώνει τα λεγόμενα βουλευτικά ασυμβίβαστα και δημοσιεύτηκε τρία χρόνια αργότερα και αφού η κα. Γεροβασίλη είχε παραχωρήσει τις μετοχές της.

Η Όλγα Γεροβασίλη στον Αρείο Πάγο
Η Όλγα Γεροβασίλη στον Αρείο Πάγο / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Δεν πρόκειται επί της ουσίας για συμβάσεις παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αλλά για παροχή υπηρεσιών υγείας -εφόσον ζητηθεί- προς τους ασφαλισμένους πολίτες, η δε σύναψη της σύμβασης αποτελεί μια τυπική διαδικασία, ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους, με σκοπό την υπαγωγή των συμβαλλομένων στις υποχρεώσεις της νομοθεσίας (ιδίως του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας) και την εκάστοτε προβλεπόμενη αποζημίωση» υποστήριζε η ίδια η Όλγα Γεροβασίλη, που όταν το δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας είχε παραιτηθεί από την εν λόγω εταιρεία.

Ο συνταγματολόγος Ακρίτας Καϊδατζής σημείωνε τότε στην ΕΦΣΥΝ πως «είναι μάλλον βέβαιο ότι δεν εμπίπτουν εδώ οι υπηρεσίες υγείας που παρέχονται στους ασφαλισμένους από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή άλλον ασφαλιστικό οργανισμό γιατρούς ή ιατρικές ή διαγνωστικές εταιρείες. Είναι προφανές ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν παρέχονται «προς» τον ΕΟΠΥΥ». Ωστόσο, ο ίδιος δεν απέρριπτε την αντίθετη γνώμη που στηλίτευε την αβλεψία (αν όχι εσκεμμένη παράλειψη) της τότε υπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμη πιο  ύποπτη η περίπτωση Φλαμπουράρη

Σε ανακοίνωσή της εταιρείας του κ. Φλαμπουράρη, ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ, λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές του 2015, τονιζόταν πως ο τέως υπουργός στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε καταθέσει το εργολαβικό του πτυχίο πριν τις εκλογές και πως έχει αποχωρήσει από την κατασκευαστική επιχείρηση από τις 26 Ιανουαρίου του 2015.

Ο ίδιος όμως ο κ. Φλαμπουράρης αποκάλυπτε τόσο πως εξακολουθούσε να διατηρεί μετοχές της εν λόγω εταιρείας. Ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης λοιπόν και στις 20 Μαΐου του 2015 – ημερομηνία οπότε και η ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ υπέγραψε την εργολαβική σύμβαση με την περιφέρεια Πελοποννήσου – δεν εμφανιζόταν να έχει καταθέσει ή πουλήσει κάπου αυτές τις μετοχές. Είναι ενδιαφέρον πάντως πως και το δημοσίευμα στο οποίο περιγράφεται η πράγματι ύποπτη συναλλαγή του πρώην υπουργού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπογράφει ο νυν βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος!

H Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης
H Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέκος Φλαμπουράρης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Εφόσον όμως δεν έχει γίνει η σχετική μεταβίβαση μετοχών, ξεκάθαρα πλέον ο κ. Φλαμπουράρης είναι υπόλογος κι εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου 1558/1985 που μιλάνε για ασυμβίβαστο υπουργών οι οποίοι δεν μπορούν στη θητεία τους να λαμβάνουν δημόσια έργα καθώς και του άρθρου 57 του Συντάγματος που ξεκαθαρίζει πως προβλέπεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα διότι «τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη, εταίρου, ή μετόχου κλπ δ.σ. επιχείρησης που αναλαμβάνει μελέτες ή προμήθειες ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο και συνάπτει συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα».

Προεκλογικά Whataboutism από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει πράγματι να θυμόμαστε τι έχει συμβεί στο παρελθόν, αλλά και να μην ξεχνάμε το παρελθόν, ωστόσο δεν είναι απόλυτα αντιληπτό πώς αυτό δίνει άφεση αμαρτιών στον Θέμη Χειμάρα. Την ώρα που ο αντιπολιτευόμενος Τύπος σηκώνει το ηθικό θέμα της συναλλαγής βουλευτή με το δημόσιο, η απάντηση της κυβέρνησης είναι πως το ίδιο έπραττε και η νυν αξιωματική αντιπολίτευση όταν βρισκόταν στην εξουσία.

Παράλληλα, εκεί που ο νυν αντιπολιτευόμενος Τύπος έμοιαζε να σιωπά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση σήμερα βροντοφωνάζει, ενώ αντίθετα, τότε ήταν άλλα μέσα ενημέρωσης που έβλεπαν ζήτημα στις συναλλαγές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ που σήμερα μάλλον «σφυρίζουν αδιάφορα». Στο τέλος της ημέρας, γίνεται αντιληπτό πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση δεν ενδιαφέρονται για την ουσία, αλλά για τις εντυπώσεις.

Η παραβίαση του Συντάγματος έχει άλλη βαρύτητα όταν αφορά «δικό μας στέλεχος», ενώ γίνεται βαρύτατη αντιδημοκρατική πρακτική όταν εντοπίζεται στις τάξεις του αντιπάλου. Λες και η λογική «το έκαναν και οι άλλοι» μπορεί να καθησυχάσει τους πολίτες που παρακολουθούν αηδιασμένοι.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση