Αποστάσεις από την κυβερνητική γραμμή στην υπόθεση των παρακολουθήσεων πήραν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ειδικότερα, η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ μιλώντας στο Kontra σημείωσε με σαφήνεια και κατηγορηματικά ότι «όταν θέλουμε να μιλάμε για κάθαρση στον δημόσιο βίο, όταν θέλουμε να μιλάμε για ‘φως’, όταν λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές, τότε το απόρρητο, με πολύ συγκεκριμένες δικλίδες ασφαλείας, θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα, γιατί προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων, των θεσμών. Και όλοι εμείς που υπηρετούμε τους θεσμούς, θα πρέπει όταν κάτι λέμε να το εννοούμε», σημείωσε με νόημα η Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η ίδια τόνισε ακόμα ότι για εκείνη «έχει πολλή σημασία, όταν λέμε ”όλα στο φως”, δεν μπορούμε μετά να οχυρωνόμαστε πίσω από το απόρρητο. Είναι επικίνδυνο για τη Δημοκρατία, κάποιος να επικαλείται το απόρρητο και να θεωρεί ότι είναι εκτός ελέγχου», σημείωσε.
Κουμουτσάκος: «Ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη Δημοκρατία δεν νοούνται»
«Ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη Δημοκρατία δεν νοούνται», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος , στη συζήτηση της πράξης της νομοθετικού περιεχομένου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι «στην αστική δημοκρατία που η δική μας παράταξη υπηρετεί, η προστασία του απαραβίαστου της ιδιωτικής σφαίρας βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων, στην καρδιά της Δημοκρατίας».
Υποκλοπές: «Καταδικάζουμε κάθε παράνομη πρόσβαση» είπε ο επίτροπος Δικαιοσύνης
Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς αναφέρθηκε χθες στην υπόθεση των υποκλοπών κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, με την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου να του απαντά.
«Καταδικάζουμε απόλυτα κάθε παράνομη πρόσβαση στα συστήματα επικοινωνίας. Ασφαλώς είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών να καθορίσουν ποια είναι τα συμφέροντα ζωτικής σημασίας, παρόλα αυτά το κράτος μέλος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι η εσωτερική του ασφάλεια απειλείται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν φτάνει να γίνεται απλώς μνεία για να παρακαμφθεί ό,τι ισχύει στην ΕΕ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας» σημείωσε αρχικά ο Ρέιντερς παίρνοντας τον λόγο.
Η απάντηση της Άννας Μισέλ Ασημοκοπούλου για τις υποκλοπές
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου απάντησε στα σχόλια του Ντιντιέ Ρέιντερς για την υπόθεση των υποκλοπών.
«Ας πάμε κατευθείαν στην αλήθεια. Θέλω να ζητήσω από τον Επίτροπο να διορθώσει. Η ελληνική κυβέρνηση είπε σαφέστατα ότι δεν χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικά. Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη. Έχουμε ενισχύσει το θεσμικό μας πλαίσιο, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει το ίδιο. Ξέρω ότι η μυθολογία είναι μέρος της ελληνικής ταυτότητας. Ίσως αυτή η αγάπη για τους μύθους είναι που χρησιμοποιούν οι εχθροί του κυρίου Μητσοτάκη που προσπαθούν για να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα για να έχουν πλεονέκτημα στις επόμενες εκλογές» ισχυρίστηκε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και συνέχισε στο ίδιο ύφος:
«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μύθους που έχουν στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της Ελλάδας, της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ο ελληνικός λαός ξέρει τη διαφορά μεταξύ του μύθου και της αλήθειας και αναμένω να κάνετε και εσείς το ίδιο».
Πήρε ξανά τον λόγο ο επίτροπος Δικαιοσύνης
Στη συνέχεια ο επίτροπος Δικαιοσύνης πήρε ξανά τον λόγο, και αφού είχαν προηγηθεί τα παράπονα από την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, με τον Ντιντιέ Ρέιντερς να τονίζει:
«Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά ότι οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης πρόσβασης στα προσωπικά ιδιωτικά δεδομένα είναι απαράδεκτη και όταν αυτό γίνεται από κρατικές υπηρεσίες και από υπηρεσίες πληροφορίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αδιάσειστο νομικό κεκτημένο για να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή. Αυτό πρέπει να υλοποιείται σε όλα τα κράτη μέλη. Μία εξαίρεση στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η εθνική ασφάλεια σε αυτήν την περίπτωση.
Δεν εφαρμόζονται οι κανόνες αλλά πρέπει να είναι αιτιολογημένη η προσφυγή βάσει των αρχών της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας. Καταδικάζουμε την παράνομη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού αλλά το γεγονός πρέπει να τεκμηριωθεί από την Δικαιοσύνη».