«Ζητάμε ισχυρή εντολή για σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να βαδίζει με σιγουριά και σταθερότητα στον δρόμο της προόδου, της ατομικής και συλλογικής προκοπής» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος εκ νέου βουλευτής Αχαΐας με την ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης.
Τονίζει πως «η δική μας αντίληψη συνοψίζεται στο τρίπτυχο, ανάπτυξη, διανομή του πλούτου στην κοινωνία και δημοσιονομική ισορροπία. Απέναντι στην λογική του ΣΥΡΙΖΑ για μηδενική ανάπτυξη, υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης για να δίνει επιδόματα στους ασθενέστερους, δηλαδή για διανομή της φτώχιας».
Ο κ. Κατσανιώτης, επισημαίνει ότι «η δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ δεν αποτελεί μια ξεκομμένη εξαγγελία ενόψει των εθνικών εκλογών αλλά την λογική συνέχεια της πολιτικής που ασκήσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».
Προσθέτει πως «ο κεντρικός μας στόχος παραμένει η μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα. Ρυθμίσεις για την μείωση της ανεργίας που την παραλάβαμε το 2019 πάνω από το 17% και σήμερα είναι σχεδόν στο 10% και προφανώς πρέπει να μειωθεί κι άλλο» και ότι «τα επιδόματα είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για να προστατέψουμε εργαζόμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να μην μείνει κανείς πίσω».
Στις εκλογές αυτές, υπογραμμίζει ο κ. Κατσανιώτης «αναμετριούνται δύο κόμματα και δύο υποψήφιοι Πρωθυπουργοί που έχουν κυβερνήσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξή μας από την μια και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα από την άλλη.
Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν. Να διαπιστώσουν ποιος υλοποίησε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και ποιος έταξε τα πάντα στους πάντες για να πάρει τελικά τα πάντα από τους πάντες». Οι πολίτες «μας κρίνουν, συγκρίνουν και στο τέλος, με την ψήφο τους επιλέγουν πρωτίστως κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση». Σήμερα, «το μόνο ρεαλιστικό κυβερνητικό σχέδιο που υπάρχει είναι αυτό της Νέας Δημοκρατίας».
Τέλος, ο κ. Κατσανιώτης, ερωτηθείς για το κόμμα «ΝΙΚΗ» αναφέρει ότι «θεωρώ επικίνδυνο να εμφανίζονται ως πολιτικοί “μεσσίες” πρόσωπα γνωστά στους κόλπους της Εκκλησίας που κατηγορούνται για παραχάραξη της Πίστης, για απόψεις σχεδόν αιρετικές ή για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων που μπορεί να αφορούν κέντρα εκτός Ελλάδας».
Όσα είπε ο Κατσανιώτης
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη:
Η ΝΔ κατέγραψε μια ιστορική νίκη στις εκλογές του Μαΐου. Οι κάλπες όμως, της 25ης Ιουνίου, είναι άδειες. Πόσο σας φοβίζει ότι «η σιγουριά της πρωτιάς» μπορεί να επιδράσει αρνητικά;
Τίποτα δεν έχει τελειώσει και σίγουρα δεν υποτιμούμε τους κινδύνους που κρύβει ο δρόμος προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι κάλπες θα είναι και πάλι άδειες καθώς δεν προσμετράται το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών. Όλα λοιπόν ξεκινούν από την αρχή γι’ αυτό και ζητούμε ισχυρή εντολή για σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να βαδίζει με σιγουριά και σταθερότητα στον δρόμο της προόδου, της ατομικής και συλλογικής προκοπής.
Δεν αντιλαμβανόμαστε το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου ως ιστορική νίκη αλλά ως υπενθύμιση της τεράστιας ευθύνης να προχωρήσουμε ενωμένοι και με απόλυτο σεβασμό στην πλατιά κοινωνική συμμαχία που διαμορφώνεται, για την επίτευξη του κοινού μας στόχου που δεν είναι άλλος από την περαιτέρω θωράκιση της οικονομίας, της κοινωνίας, της ασφάλειας και του κράτους δικαίου. Ώστε η χώρα μας να αποκτήσει καλύτερες υπηρεσίες δημόσιας, δωρεάν υγείας, σύγχρονης δημόσιας παιδείας, καλύτερους μισθούς, αξιοπρέπεια της εργασίας και μείωση των ανισοτήτων. Η δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ και του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ δεν αποτελεί μια ξεκομμένη εξαγγελία που έπεσε στον δημόσιο διάλογο ενόψει των εθνικών εκλογών.
Αποτελεί την λογική συνέχεια της πολιτικής που ασκήσαμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μειώθηκαν φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, ενισχύθηκε η διεθνής εικόνα της Ελλάδας, προσελκύσαμε μεγάλες ξένες επενδύσεις, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και τελικά πετύχαμε όλοι μαζί μεγέθυνση της οικονομίας που μας επιτρέπει να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους σε περιόδους κρίσεων και να υλοποιήσουμε μακροπρόθεσμες πολιτικές μείωσης των ανισοτήτων.
Αυτή είναι η δική μας αντίληψη που συνοψίζεται στο τρίπτυχο, ανάπτυξη, διανομή του πλούτου στην κοινωνία και δημοσιονομική ισορροπία. Απέναντι στη δική μας αντίληψη υπάρχει η λογική του ΣΥΡΙΖΑ που την έχουμε ζήσει και θέλει μηδενική ανάπτυξη, υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης για να δίνει επιδόματα στους ασθενέστερους, δηλαδή διανομή της φτώχιας.
Ναι, όμως και εσείς υλοποιήσατε επιδοματική πολιτική
Τα επιδόματα είναι απαραίτητο εργαλείο για να προστατέψουμε εργαζόμενους και νοικοκυριά σε περιόδους έκτακτων και απρόβλεπτων εξωγενών κρίσεων αλλά και για να στηρίξουμε τους ασθενέστερους έως ότου μειώσουμε τις ανισότητες. Απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης προτάξαμε στοχευμένα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα μέτρα αυτά βοήθησαν ώστε να μην μείνει κανείς πίσω. Βοήθησαν να μην κλείσουν επιχειρήσεις και αυξηθεί η ανεργία.
Σας θυμίζω ότι στην πανδημία απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν κρατική στήριξη οι επιχειρήσεις ήταν να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους. Σίγουρα λοιπόν η συγκεκριμένη στρατηγική αποτελεί οδηγό στην απευκταία περίπτωση που αντιμετωπίσουμε πάλι μια εξωγενή κρίση. Όμως κεντρικός μας στόχος παραμένει η μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα. Ρυθμίσεις για την μείωση της ανεργίας που την παραλάβαμε το 2019 πάνω από το 17% και σήμερα είναι σχεδόν στο 10% και προφανώς πρέπει να μειωθεί κι άλλο.
Μέτρα για την ενίσχυση των μισθών. Παραλάβαμε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι στα 780 ευρώ ενώ έως το 2027 θα φτάσει τα 950 ευρώ. Μέτρα για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος με μόνιμη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Πρωτοβουλίες για την στήριξη των νέων ζευγαριών όπως είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου».
Ρυθμίσεις στήριξης των οικογενειών όπως το ακατάσχετο επίδομα 2.000 ευρώ για την γέννηση κάθε παιδιού, περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η ενίσχυση των γονικών αδειών, ο θεσμός της «νταντάς της γειτονιάς» κ.α.
Ακόμα και ο σαρωτικός ψηφιακός εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης πιστεύω ότι βοηθά στην αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων που συνθέτουν αυτό που λέμε προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Προφανώς και δεν έχουν λυθεί όλα. Απαιτούνται ακόμα να γίνουν πολλά. Σήμερα όμως, αν δεν μεσολαβούσε η απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε ήδη σηκώσει μανίκια και θα εργαζόμασταν προς αυτή την κατεύθυνση.
Πάντως, στη νέα αυτή προεκλογική περίοδο βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάζει τακτική και να επιζητά πολιτική σύγκρουση και σύγκριση για τα προγράμματα, την εργασία, την φορολογία και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Είναι θετική η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ αρκεί να μην συνοδευτεί από fake news και τοξικότητα. Δεν διατηρώ πολλές ελπίδες. Εμείς πιστεύουμε ότι οι πολίτες περιμένουν να ακούσουν από όλους τις θέσεις, το πρόγραμμα και το όραμά μας και στο τέλος να κρίνουν και να μας συγκρίνουν. Ξέρετε, υπάρχει μια ευνοϊκή συγκυρία. Αναμετριούνται δύο κόμματα και δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί που έχουν κυβερνήσει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παράταξή μας από την μια και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα από την άλλη. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς την τελευταία τετραετία και τι έγινε το 2015 – 2019 επι ΣΥΡΙΖΑ. Να διαπιστώσουν ποιος υλοποίησε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις και ποιος έταξε τα πάντα στους πάντες για να πάρει τελικά τα πάντα από τους πάντες. Εμείς μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ, περιορίσαμε σημαντικά την ανεργία, ψηφιοποιήσαμε το κράτος. Θωρακίσαμε την οικονομία και την άμυνα της πατρίδας ενώ ενισχύσαμε την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς. Όλα αυτά εν μέσω απρόβλεπτων εξωγενών κρίσεων και ασύμμετρων απειλών.
Θέλετε να θυμηθούμε τι έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ; Ας θυμηθούμε ότι ο κ. Τσίπρας υποσχόταν σκίσιμο του μνημονίου, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, αύξηση κατώτατου μισθού, συντάξεων και αφορολόγητου. Τι έγινε τελικά; Έκλεισαν οι τράπεζες, εξαϋλώθηκε το αφορολόγητο, αυξήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, μειώθηκαν οι συντάξεις, αυξήθηκαν οι εισφορές ενώ θρυμματίστηκε η αξιοπιστία της χώρας στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Ακούγεται σαν επαναλαμβανόμενη φάρσα η υπόσχεση του κ. Τσίπρα για μείωση του ΦΠΑ όταν επι δικών του ημερών καταργήθηκε ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, αυξήθηκε στο 24% ο φόρος σε αρκετά προϊόντα και εκτοξεύτηκε από το 13% στο 24% σε υπηρεσίες. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που αύξησε τον συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων και όρισε την προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%. Ξέρετε τί είναι να έχεις προκαταβολή φόρου 100%;
Είναι «στραγγαλισμός» κάθε δυνατότητας επένδυσης των κερδών σου, διότι στα παίρνουν πριν προλάβεις να το καταλάβεις. Οι άνθρωποι λοιπόν που τσάκισαν φορολογικά την μεσαία τάξη σήμερα κουνούν σε εμάς το δάχτυλο. Είναι πραγματικά το άκρον άωτον της παράνοιας. Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάργησε την εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μείωσε την φορολογία φυσικών προσώπων με εισαγωγικό συντελεστή το 9%, αυξήσαμε το αφορολόγητο κατα 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό και μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 34%.
Πολλές από αυτές τις διατάξεις κ. Απέργη ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που αποτυπώνει ξεκάθαρα την αξιοπιστία και το κύρος του καθενός. Είναι το βασικό μέτρο με το οποίο οι πολίτες, που αναζητούν προσωπική και συλλογική προκοπή, θα αξιολογήσουν το όραμα και το σχέδιο των πολιτικών αρχηγών για την επόμενη ημέρα. Ο κ. Τσίπρας μπορεί και πάλι να υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες αλλά πλέον οι πολίτες τον ξέρουν καλά. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι οι συμπολίτες θα μας εμπιστευτούν ξανά ώστε να οδηγήσουμε την χώρα μπροστά με σταθερότητα.
Η μάχη χαρακωμάτων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, φοβάστε ότι μπορεί να «κρύψει» από τους πολίτες το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών που είναι τελικά η ανάδειξη Κυβέρνησης;
Το μόνο κρυφό που υπάρχει σε αυτές τις αναμετρήσεις, αλλά τελικά αποκαλύπτεται, είναι οι κρυφές ατζέντες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για αύξηση της φορολογίας και των εισφορών. Πραγματικά είναι να απορεί κανείς μετά από τόσα που έχουν υποστεί οι συμπολίτες μας ιδίως οι πιο ευάλωτοι και η μεσαία τάξη. Πώς θα μπορούσε κάποιος να ξεχάσει την φοροκαταιγίδα της περιόδου 2015 – 19;
Ποιος δεν θυμάται τον τότε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών που ομολογούσε στην Βουλή ότι η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, των συνεπών φορολογούμενων και η αύξηση των εισφορών ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Είχαν υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες και όταν ανέλαβαν την εξουσία πήραν τα πάντα από τους πάντες.
Προφανώς αυτές οι πολιτικές έχουν καταδικαστεί από τους πολίτες αλλά φαίνεται πως κάποιοι είναι αμετανόητοι. Ακόμα και σήμερα, μετά από 4 χρόνια που η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε φόρους και εισφορές και προσπάθησε να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, έρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ και μιλούν για αύξηση φορολογικών συντελεστών.
Μοιράζουν εύκολες υποσχέσεις χωρίς να μας λένε από που θα βρουν τα χρήματα και όταν τα στελέχη τους μαρτυρήσουν ότι θα τα βρουν από αύξηση των επιβαρύνσεων για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους σπεύδουν είτε να τα «εκπαραθυρώσουν» – όπως έγινε με την περίπτωση Κατρούγκαλου – είτε να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα όπως βλέπουμε τώρα με το ΠΑΣΟΚ.
Αυτό είναι και το πραγματικό διακύβευμα των εθνικών εκλογών. Από την μια οι καθαρές θέσεις της ΝΔ που δεσμεύεται για σταθερότητα, περαιτέρω ενίσχυση της εθνικής οικονομίας ώστε να ενισχυθεί και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και από την άλλη πλευρά οι νέοι φόροι που υπόσχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Η μεταβλητή του αριθμού των κομμάτων που θα εισέλθουν στη νέα Βουλή, είναι ένας παράγοντας που οι πολίτες θα πρέπει σταθμίσουν για την επιλογή τους στην κάλπη;
Οπωσδήποτε ο αριθμός των κομμάτων που εισέρχονται στην Βουλή διαμορφώνει και τον τελικό αριθμό των εδρών που δικαιούται κάθε κοινοβουλευτική δύναμη και άρα μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά για την επίτευξη της αυτοδυναμίας ή την διαμόρφωση μιας ισχυρής πλειοψηφίας ικανής να λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Όμως, ο κυρίαρχος ρυθμιστής όλων αυτών των τεχνικής φύσεως ζητημάτων είναι ο κυρίαρχος λαός.
Οι πολίτες μας ακούν, μας κρίνουν και συγκρίνουν και στο τέλος, με την ψήφο τους επιλέγουν πρωτίστως κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση. Επιλέγουν εκείνους που θεωρούν ότι απαντούν καλύτερα στις αγωνίες τους και που έχουν σχέδιο για την βελτίωση της προσωπικής, οικογενειακής και συλλογικής κατάστασης. Σήμερα, το μόνο ρεαλιστικό κυβερνητικό σχέδιο που υπάρχει είναι αυτό της Νέας Δημοκρατίας.
Η λεγόμενη «αντισυστημική ψήφος» στις εκλογές του Μαΐου, δεν ποσοστικοποιήθηκε σ’ έναν κομματικό σχηματισμό σε τέτοιο βαθμό τουλάχιστον που να εισέλθει στην Βουλή. Στιγμιαίο ή φαινόμενο αλλαγής πολιτικής κουλτούρας και αντίληψης;
Θεωρώ ότι στις εκλογές του 2019 οι συμπολίτες μας καταδίκασαν το ψέμα, τα εύκολα λόγια, την τοξικότητα και την χυδαιοποίηση του πολιτικού λόγου. Όλα αυτά είναι στοιχεία που συνήθως συναντά κανείς στα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς που διεκδικούν την λεγόμενη αντισυστημική ψήφο.
Τέσσερα χρόνια μετά, στις πρόσφατες εκλογές του Μάιου οι συμπολίτες μας έδειξαν ότι επιβραβεύουν την αξιοπιστία, την σταθερότητα, την προσπάθεια και το ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί να μας πάει μπροστά. Έδειξαν ότι προτιμούν την σιγουριά και σοβαρότητα και πως βλέπουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την δική μας παράταξη το σχέδιο που μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον.
Πιστεύω βαθιά ότι η αξιοπιστία και η συνέπεια όλων μας είναι τα στοιχεία που θα αποκαταστήσουν βαθμιαία την σχέση του πολιτικού συστήματος με την κοινωνία. Μόνο τότε θα σταματήσουμε ενδεχομένως να μιλάμε για αντισυστημική ψήφο και για τα μορφώματα που κάθε φορά προσαρμόζουν τις απόψεις τους προκειμένου να την κερδίσουν. Αυτή τη στιγμή όμως, όπως σας προείπα, τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Η νέα κάλπη του Ιουνίου θα είναι άδεια και όλα τα κόμματα προσέρχονται με τις ίδιες θέσεις και το ίδιο όραμα για τους πολίτες και την Ελλάδα. Απομένει λοιπόν ακόμα ένα βήμα που μπορούμε να το κάνουμε όλοι μαζί στις 25 Ιουνίου ώστε να πάμε μπροστά με αυτοδύναμη ΝΔ.
Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε την εκλογή ενός κόμματος με «θεοκεντρική» ρητορική και ακραίου συντηρητικού και εθνικιστικού λόγου;
Προσωπικά αποστρέφομαι αυτού του είδους τις συμπεριφορές και ρητορικές στην πολιτική. Τις θεωρώ πολιτικαντισμό, λαϊκισμό, καπηλεία και εμπαιγμό όλων μας. Προσοχή, δεν αναφέρομαι σε ιδεολογίες. Η πολιτική άλλωστε είναι πεδίο ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Αναφέρομαι στον ακραίο και τυφλό λαϊκισμό που τον έχουμε πληρώσει ακριβά τα τελευταία χρόνια. Ο κόσμος περιμένει από εμάς λύσεις στα προβλήματά του.
Περιμένει απαντήσεις στις αγωνίες του και επιθυμεί να δει τα παιδιά, την οικογένειά του, τους φίλους και την χώρα του να προοδεύουν. Μας μετρούν, μας ζυγίζουν και στο τέλος μας ψηφίζουν ή μας «μαυρίζουν» για την αποτελεσματικότητά και την αξιοπιστία μας. Οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια. Κρίνονται με έργα και πράξεις όπως η προστασία των συνόρων στον Έβρο απέναντι στις ασύμμετρες απειλές της Τουρκίας, όπως οι δύο συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο που μεγάλωσαν την επικράτεια της Ελλάδας.
Πράξεις όπως οι αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και την Γαλλία. Η αποτρεπτική ισχύς της χώρας ενισχύεται με Rafale, Belharra, F15 και F35. Μπορώ να σας πω από πρώτο χέρι ως τέως Υφυπουργός Εξωτερικών, πως η ελληνική πολιτεία βρίσκεται συνεχώς δίπλα και στηρίζει τα Ελληνορθόδοξα πατριαρχεία σε περιόδους εξαιρετικών, εξωγενών κινδύνων και απειλών.
Θεωρώ αδιανόητο λοιπόν να υπάρχουν κόμματα τα οποία προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη της Εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη. Θεωρώ επικίνδυνο να εμφανίζονται ως πολιτικοί «μεσσίες» πρόσωπα γνωστά στους κόλπους της Εκκλησίας που κατηγορούνται για παραχάραξη της Πίστης, για απόψεις σχεδόν αιρετικές ή για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων που μπορεί να αφορούν κέντρα εκτός Ελλάδας. Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ήταν αυτονόητη και πρέπει να ληφθεί υπόψη πάρα πολύ σοβαρά.