Quantcast
16:36
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
16:36
05/05/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Κατρούγκαλος εντόπισε άλλο πρόβλημα που δημιουργεί ο φράχτης στον Έβρο: «Η Τουρκία μπορεί να εγκαθιστά πρόσφυγες σε νησίδα, που είναι ελληνικό έδαφος»

O Γιώργος Κατρούγκαλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

O Γιώργος Κατρούγκαλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

06.04.2023
23:15
Τελευταία ενημέρωση: 07/04/2023 • 7:53
Τι αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος

Την αντίθεσή του με τον φράχτη στον Έβρο εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα στην Τουρκία να διεκδικήσει επί της ουσίας ελληνικά εδάφη.

«Ο φράχτης δεν είναι η λύση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Λύση για την Ελλάδα είναι να μοιραστούν τα βάρη του προσφυγικού-μεταναστευτικού στην Ευρώπη» σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, δίνοντας συνέχεια στην πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα, το οποίο «σήκωσε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν επιθυμεί το έργο να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

«Και ενώ δεν είναι λύση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πράγματι στα χερσαία σύνορα έχει μια χρησιμότητα. Και επαναλαμβάνω ως μέσο φρούρησης των συνόρων και όχι αντιμετώπισης του μεταναστευτικού» επεσήμανε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Και λέμε ότι ειδικά η επέκτασή του, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν ποτάμια, είναι επικίνδυνη. Και δεν είναι το βασικό θέμα ότι χαρίζουμε το μισό ποτάμι στους Τούρκους αλλά οι νησίδες» υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δίνοντας περισσότερες διευκρινίσεις, ο κ. Κατρούγκλος σημείωσε πως «ο φράχτης θα είναι στη δική μας μεριά της όχθης. Ελληνικό έδαφος είναι ο μισός Έβρος και οι νησίδες που βρίσκονται στην πλευρά τη μισή». Ουσιαστικά, ο βουλευτής υποστηρίζει πως ο φράχτης αποκλείει εκτός της περίφραξης νησίδες που αποτελούν ελληνικό έδαφος.

«Λέω λοιπόν, ότι όπου έχουμε νησίδα στο κομμάτι του Έβρου που είναι ελληνικό έδαφος, τότε θα έχει δυνατότητα η Τουρκία να εγκαταστήσει πρόσφυγες στη νησίδα που θα είναι ελληνικό έδαφος ενώ ο φράχτης θα είναι στην όχθη. Άρα θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον θέμα» συνέχισε.

Φράχτης στον Έβρο: Τι θα περιλαμβάνει το έργο

Όσον αφορά τον φράχτη, τα νέα εμπόδια που θα κατασκευαστούν θα έχουν έκταση 35 χιλιομέτρων. Στα έργα που θα εκτελεστούν περιλαμβάνεται η ανέγερση ισχυρού μεταλλικού κιγκλιδώματος ύψους πέντε μέτρων, στο οποίο θα τοποθετηθούν αντι-αναρριχητική λαμαρίνα και κονσερτίνα.

Η επέκταση θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου φράχτη, που καλύπτει 37,5 χιλιόμετρα κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων και συνέβαλε, χάρη στο έργο της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Frontex, στην αποτροπή 260.000 παράνομων εισόδων στην ελληνική επικράτεια το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν μία σειρά από αλλαγές και ενισχύσεις στον φράχτη στον Έβρο, στα οποία περιλαμβάνονται 35 νέα χιλιόμετρα του φράχτη από την Κορνοφωλιά Σουφλίου έως Ψαθάδες Διδυμοτείχου.

Στο πλαίσιο της σύμβασης που υπεγράφη, θα γίνουν επίσης χωματουργικές εργασίες για τη συντήρηση τεχνητών εμποδίων, την ενίσχυση και τη διαπλάτυνση αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Έβρου, αλλά και για τη διάνοιξη νέων οδών επιτήρησης.

Ο φράχτης στον Έβρο
Ο φράχτης στον Έβρο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Σε σημεία όπου θα κριθεί αδύνατο να κατασκευαστούν μόνιμα εμπόδια προβλέπεται δυνατότητα τοποθέτησης φορητών εμποδίων, που δεν θα έχουν βαθιά θεμελίωση αλλά θα βασίζονται σε αντίβαρα.

Πέραν των έργων για την επέκταση του φράχτη θα κατασκευαστούν επτά υπερυψωμένα παρατηρητήρια, που θα έχουν αντιβαλλιστική προστασία, θα βελτιωθούν και θα συντηρηθούν τέσσερα φυλάκια και τέσσερα παρατηρητήρια, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί κτίριο για τη φύλαξη εξοπλισμού φύλαξης συνόρων.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 99,2 εκατομμύρια ευρώ σύμβαση για την επέκταση του φράχτη υπεγράφη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΤΕΡΝΑ Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, ο χρόνος κατασκευής του φράχτη υπολογίζεται σε 12 μήνες, ενώ το κόστος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

Τι συμβαίνει με τον φράχτη στον Έβρο και την ΕΕ

Αξίζει να σημειωθεί πως πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, αναφορικά με τον φράχτη, έπειτα από ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που δεν δίνει χρηματοδότηση στην Ελλάδα για το εν λόγω έργο.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως εμποδίζει την εν λόγω χρηματοδότηση, ωστόσο, η απόφαση αυτή είναι ευρείας αποδοχής, ενώ αρνητική στη χορήγηση χρημάτων για τέτοια έργα είναι και η Κομισιόν.

«Δεν υπάρχουν χρήματα στο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωνε τον περασμένο Ιανουάριο η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στην σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στην Στοκχόλμη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση