Η «ανάγκη για κάθαρση» έγινε ακόμα πιο επιτακτική μετά την κυνική πρόσφατη εμφάνιση του πρωθυπουργού, είπε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας επί της πρότασης του κόμματός του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
Η εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σχετική συζήτηση των αρχηγών «κατέδειξε στον λαό το τι έγινε με τις υποκλοπές και ποιος πραγματικά ευθύνεται» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρίνης.
Ο Κατρίνης για τις παρακολουθήσεις
«Έχουμε ένα Πρωθυπουργό που δεν ήξερε, δε ρώτησε, δεν ενδιαφέρεται, δεν απαντά. Έναν Πρωθυπουργό που αρνείται να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Έναν Πρωθυπουργό που πιστεύει ότι μπορεί να παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους και παράγοντες του δημόσιου βίου και όταν αυτό αποκαλύπτεται, να επικαλείται είτε ανύπαρκτους εθνικούς λόγους ή να μεταθέτει σε άλλους τις ευθύνες. Έναν Πρωθυπουργό που είναι ξεκάθαρο ότι από την πρώτη στιγμή είχε και συνεχίζει να έχει στο μυαλό του, τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης εξεταστικής επιτροπής.
Εκτίμησε ότι «η Νέα Δημοκρατία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εμποδίσει την αποκάλυψη της αλήθειας. Γιατί μαζί με την αλήθεια θα αποκαλυφθεί και ένας παρακρατικός μηχανισμός που κινείται και λειτουργεί στα όρια της εκτροπής».
Όπως είπε «η εξεταστική επιτροπή δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατραπεί από μέσο αποκάλυψης της αλήθειας σε πεδίο συγκάλυψης μιας πολύ σκοτεινής υπόθεσης», πρόσθεσε.
Κατρίνης: «Ο Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως τιμητής στη Βουλή»
Αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, ο κ.Κατρίνης τόνισε ότι «ο κ.Μητσοτάκης, την Παρασκευή που μας πέρασε, όχι μόνο αρνήθηκε να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν, αλλά επιχείρησε να εμφανιστεί ως τιμητής.Έφτασε στο σημείο να ζητά εξηγήσεις από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο παρακολουθούσε. Ξεπέρασε κάθε όριο πολιτικού κυνισμού, θρασύτητας και περιφρόνησης των δημοκρατικών κανόνων».
Ο Μιχάλης Κατρίνης έθεσε τα ερωτήματα που θα πρέπει να τεθούν και να απαντηθούν στην εξεταστική επιτροπή για να αποκαλυφθεί η αλήθεια:
- 1ον) Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος με τον οποίο ο κ.Μητσοτάκης δικαιολογεί την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Να κατατεθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο φάκελος και τα στοιχεία της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.
- 2ον) Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το κακόβουλο λογισμικό Predator; Η προσπάθεια να μείνει στο απυρόβλητο η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο αυτό λογισμικό, ενδέχεται να κρύβει πολλά.
- 3ον) Ποια είναι η λειτουργία μηχανισμών εντός της ΕΥΠ , όπως το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) της ΕΥΠ, το οποίο αποτελεί έναν υβριδικό και κυρίως ανεξέλεγκτο όργανο που κανείς δεν γνωρίζει ποιες συμβάσεις έχει συνάψει, με ποιους και για ποιο σκοπό.
- 4ον) Ποιοι άλλοι πολιτικοί, δημοσιογράφοι και παράγοντες του δημόσιου βίου παρακολουθούνται από την ΕΥΠ.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει διερευνηθούν και άλλες καταγγελίες που βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία, όπως η παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
«Δεν είναι κανονικότητα οι παρακολουθήσεις με ένα απλό αίτημα της ΕΥΠ, μόνο με τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου χωρίς να δηλώνεται όνομα, χωρίς να τεκμηριώνονται επαρκώς οι λόγοι που επιβάλλουν την παρακολούθηση, με την υπογραφή μιας ή δύο εισαγγελέων που συναινούν χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση. Δεν είναι κανονικότητα να καταργείται ουσιαστικά η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, αφού της αφαιρείται το δικαίωμα να ελέγξει αν υφίστανται πραγματικοί λόγοι για την παρακολούθηση αλλά και για το ποιοι και με ποιους όρους παρακολουθούνται. Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αποκάλυψη της αλήθειας. Η πρωτοβουλία αυτή δεν εξαντλείται στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής. Θα υπάρξουν παράλληλες πρωτοβουλίες στο πεδίο λειτουργίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη δικαιοσύνη αλλά και στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης.