02:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:19
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης με 159 «ΟΧΙ»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτούμενος στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειροκροτούμενος στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας έναντι της κυβέρνησης / Φωτογραφία: EUROKINISSI

28.03.2024
22:54
Τελευταία ενημέρωση: 29/03/2024 • 7:38
Δεν έγινε δεκτή η πρόταση δυσπιστίας

Απορρίφθηκε με 159 ψήφους η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης.

Ύστερα από την τριήμερη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής και τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι βουλευτές ψήφισαν και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, με 159 ψήφους δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας, ενώ υπέρ αυτής ψήφισαν 141 βουλευτές. «Παρών» δεν ψήφισε κανείς βουλευτής.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία, και επί 300 ψηφισάντων, 159 βουλευτές – οι 158 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Χ. Κατσιβαρδάς – καταψήφισαν την πρόταση δυσπιστίας ενώ οι 141 βουλευτές της αντιπολίτευσης τάχθηκαν «υπέρ».

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής «Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης διήρκησε περισσότερο από 40 ώρες ενώ μίλησαν συνολικά 163 ομιλητές.

Συγκεκριμένα, η πρώτη συνεδρίαση άρχισε το πρωί της Τρίτης 26 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις τρεισήμισι τα ξημερώματα της επομένης. Η δεύτερη άρχισε το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 3:35 τα ξημερώματα της επομένης. Η τελευταία συνεδρίαση άρχισε επίσης το πρωί σήμερα Πέμπτη, και ολοκληρώθηκε με την ονομαστική ψηφοφορία, περί τις 11μμ.

Αναλυτικά, στις τρεις ημέρες της συζήτησης, μίλησαν 118 βουλευτές εκ του καταλόγου, εννιά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 26 υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, ένας πρώην πρωθυπουργός, οκτώ πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων, και ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τασούλας παρατήρησε επίσης, ότι πρόκειται για την πρόταση δυσπιστίας που διήρκησε χρονικά περισσότερο από κάθε άλλη.

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πρόταση δυσπιστίας

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 21:20 και ολοκληρώθηκε μια ώρα αργότερα. Στη συνέχεια ξεκίνησε η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Λίγο μετά τις 16:30 η διαδικασία διακόπηκε προσωρινά, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου που θα λάμβανε τον λόγο δήλωσε κώλυμα και τη θέση της πήρε ο Δημήτρης Νατσιός. Λίγο μετά τις 17:00 τον λόγο έλαβε ο Βασίλης Στίγκας από τους «Σπαρτιάτες».

Στις 17:15 πραγματοποιήθηκε νέα διακοπή, μέχρι να μεταβεί στο βήμα ο Αλέξης Χαρίτσης από τη «Νέα Αριστερά». Η ομιλία του ξεκίνησε στις 17:25.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε την ομιλία της στις 18:15 και την ολοκλήρωσε 50 λεπτά αργότερα, για να λάβει αμέσως μετά τη σκυτάλη ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υπέβαλλε την πρόταση δυσπιστίας, ξεκίνησε την ομιλία του δέκα λεπτά πριν τις 20:00 και ενώ έγινε γνωστό ότι παραιτήθηκαν οι Παπασταύρου-Μπρατάκος.

Στις 20:30 ανέβηκε στο βήμα ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ολοκλήρωσε στις 21:15, οπότε και ξεκίνησε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση