Για τις παρακολουθήσεις μίλησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και Μαρία Κομνηνάκα οι οποίοι κάνουν λόγο για παιχνίδι συγκάλυψης από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
Μιλώντας για το θέμα των παρακολουθήσεων/υποκλοπών μίλησε στο ραδιόφωνο του «Σκάι» το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε: «Το ΚΚΕ χωρίς να έχει αυταπάτες για τα αποτελέσματα των εξεταστικών επιτροπών, θα συμβάλλει όσο μπορεί ώστε να αναδειχθούν τα πραγματικά στοιχεία και γεγονότα αλλά κυρίως το σκοτεινό νομοθετικό πλαίσιο και ο πολυπλόκαμος μηχανισμός παρακολουθήσεων που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις έως σήμερα σε συνεργασία με την ΕΕ», υποστήριξε.
Ενώ θύμισε πως «από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ ζητούσε η Επιτροπή να μη λειτουργήσει με επιλεκτική ευαισθησία αλλά να διερευνήσει όλες τις συγκεκριμένες περιπτώσεις και τα πραγματικά γεγονότα που έχουν καταγραφεί, όπως τις παρακολουθήσεις του κ. Ανδρουλάκη, τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων αλλά και τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό».
Η δικαστική έρευνα συνεχίζεται
Ειδικότερα για τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε πως «η δικαστική έρευνα συνεχίζεται μετά από την παρέμβαση του κόμματος που εμπόδισε την προσπάθεια να αρχειοθετηθεί η υπόθεση, να μην εξεταστεί σε βάθος και να κουκουλωθεί. Προκύπτουν σημαντικά κρίσιμα στοιχεία», πρόσθεσε, αναφέροντας επιπλέον πως «η κρατική ασφάλεια στις υποκλοπές του 2017, είχε διαπιστώσει ένα πλήθος διαφορετικών διεθνών αριθμών, που χρησιμοποιήθηκαν στις συνακροάσεις. Ενισχύει δε, την ένδειξη ότι χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της παραποίησης της προέλευσης των τηλεφωνημάτων καθιστώντας δυσχερή ή σχεδόν αδύνατο τον εντοπισμό των τηλεφώνων».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε εξ άλλου «και τις ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που με μεγάλη ευκολία παίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού από την ουσιαστική συζήτηση, και ο οποίος θα αφήνει στο απυρόβλητο την πραγματική αιτία του προβλήματος που είναι το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο».
Όσον αφορά τη λίστα των μαρτύρων, ανέφερε πως «πρέπει να εξεταστούν όλοι όσοι εμπλέκονται στις υποθέσεις, και μπορούν να συμβάλλουν στην υπόθεση, όπως μέλη της ΑΑΔΕ, νυν και πρώην διοίκηση της ΕΥΠ, πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και όχι μόνο και φυσικά τα θύματα των παρακολουθήσεων κ.α.».
Μαρία Κομνηνάκα: Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων
Για το ίδιο θέμα, αλλά από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ1, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα υπογράμμισε, και εκείνη, «τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και των άλλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση του αντιδραστικού πλαισίου, με βάση το οποίο παρακολουθούνται οι πάντες και δεν εξαιρείται κανείς».
Όπως τόνισε δε, «ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτό το πλαίσιο, του οποίου κύριος στόχος είναι η προετοιμασία του αστικού κράτους απέναντι στην αντίδραση του λαού για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτό το πλαίσιο δεν διορθώνεται αλλά ανατρέπεται».
«Το ΚΚΕ θα κάνει σοβαρή προσπάθεια, όπως σε όλες τις εξεταστικές επιτροπές, να αναδειχθούν τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία αυτού του πλαισίου. Ζητά, επίσης, απαντήσεις στις υποκλοπές που έχουν σημειωθεί στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ στον Περισσό, από το 2016, κι ενώ έχουν αλλάξει δύο κυβερνήσεις, μέχρι σήμερα, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί στα σοβαρά ερωτήματα και κρίσιμα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έρευνες», κατήγγειλε κλείνοντας η Μ. Κομνηνάκα.
Παρακολουθήσεις: Η λειτουργία της ΕΥΠ στο επίκεντρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέστειλε προσκλήσεις σε εννέα πρόσωπα για ακρόαση την Πέμπτη (1/9) σχετικά με τις παρακολουθήσεις και την λειτουργία της ΕΥΠ .
Η συνεδρίαση, όπως αναγράφεται στην πρόσκληση, θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και θα παρίσταται ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης. Η συνεδρίαση θα απόρρητη, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του ΚτΒ.
Τα πρόσωπα στα οποία εστάλησαν προσκλήσεις βάση των προτάσεων των βουλευτών- μελών της Επιτροπής είναι: Ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο τέως και πρώην διοικητές της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, Γιάννης Ρουμπάτης και Θεόδωρος Δαραβίλλας. Οι εισαγγελείς Εφετών Βασιλική Βλάχου και Κωνσταντίνος Τζαβέλας. Ο τέως γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.
Σημειώνεται ότι με τη διαδικασία του απορρήτου θα γίνουν ακροάσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ΕΥΠ.