Quantcast
21:39
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
21:39
26/04/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Κανέλλη για τις δομές «Κιβωτός του κόσμου»: «Η υπόθεση των αδυνάμων δεν μπορεί να είναι υπόθεση ΜΚΟ και ιδιώτη – Αισθητική, ίδια με το Άουσβιτς»

Η βουλευτής ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η βουλευτής ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

21.11.2022
17:40
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2022 • 21:23
Η Κιβωτός του κόσμου αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση μεταξύ Κανέλλη και Μιοχαηλίδου στη Βουλή

Κριτική στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και όσων προηγήθηκαν στο Μαξίμου άσκησε η βουλευτής ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με αφορμή όλα όσα έρχονται στο φως αναφορικά με την διαχείριση στις δομές που διατηρούσε η «Κιβωτός του κόσμου».

«Μονάχο του είναι το ΚΚΕ να ωρύεται εδώ και δεκαετίες επί δεκαετιών ότι η υπόθεση των αδυνάμων δεν μπορεί να είναι υπόθεση ΜΚΟ και ιδιώτη. Δεν γίνεται!», απάντησε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.

«Όταν ο αδύναμος πέσει στα χέρια του ιδιώτη και κρέμεται από την καλή του πρόθεση, από το ήθος του, από το ύφος του και από τα λεφτά της φιλανθρωπίας, γύρω-γύρω, εξ ορισμού υποδουλώνεται στις ορέξεις. Αν οι ορέξεις είναι καλές, θα λέμε ότι είναι καλή η δομή. Αν οι ορέξεις είναι κακές, θα είναι κακή η δομή. Και ο έλεγχος είναι μηδενικός» πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, αξιοποιώντας την παρουσία της κ. Μιχαηλίδου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κάλεσε το υπουργείο να δώσει σήμερα κιόλας εντολή «να ξηλωθεί» η επιγραφή εισόδου της δομής της Κιβωτού του Κόσμου στα Γιάννενα, που παραπέμπει στην «αισθητική και τη νοοτροπία του Άουσβιτς».

Η πύλη στη δομή της ΜΚΟ, «Κιβωτός του κόσμου» στην Ήπειρο
Η πύλη στη δομή της ΜΚΟ, «Κιβωτός του κόσμου» στην Ήπειρο

«Μέσα σε αυτό το δηλητηριασμένο κλίμα της παιδικής κακοποίησης, που έφτασε μέχρι και την «Κιβωτό του Νώε» -αστειεύομαι, χρησιμοποιώ σαρκαστικά τη λέξη, γιατί δεν μπορείς πια να χρησιμοποιήσεις τη λέξη κιβωτός στις μέρες μας, ούτε τη λέξη παπάς, ούτε τη λέξη ράσο- υπάρχει μια λεπτομέρεια» συνέχισε η Λιάνα Κανέλλη.

«Στη δομή της Κιβωτού, της περί ου ο λόγος, στην Ήπειρο, για οποιονδήποτε έμφρονα άνθρωπο, που έχει δει στη ζωή του μια εικόνα, η είσοδος του κτιρίου, από πάνω, έχει την υπογραφή της Κιβωτού του Κόσμου, με σίδερα, γραμματοσειρά, αισθητική, ίδια με το Άουσβιτς. Τρέμω να σας πω τη λέξη, που δεν ξέρω και γερμανικά» συνέχισε.

«Είναι δείγμα της νοοτροπίας και της αισθητικής να έχεις παιδιά που είναι σε πρόβλημα και να μπαίνουν σε μια δομή με όψη της εισόδου του Άουσβιτς! Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο να το γκρεμίσετε! Βάλτε μια επιγραφή με νέον, μοντέρνα. Βάλτε ό,τι θέλετε, δεν με ενδιαφέρει, πριν κάνετε οτιδήποτε με τα διοικητικά συμβούλια και τα χίλια δύο», κατέληξε η Λιάνα Κανέλλη.

Μιχαηλίδου: «Τρεισήμισι χρόνια, το υπουργείο, η κυβέρνηση φωνάζουμε»

«Στη χώρα μας έχουμε ακόμα ιδρύματα. Δεν είναι δομές, είναι ιδρύματα, γι’ αυτό τα παιδιά, αλλά και τα άτομα με αναπηρία πρέπει να τα βγάλουμε από αυτά» είπε από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου συζητώντας την επομένη των αποκαλύψεων στην ΜΚΟ, «Η Κιβωτός του κόσμου».

Στη χώρα μας έχουμε ακόμα ιδρύματα. Δεν είναι δομές, είναι ιδρύματα, γι’ αυτό τα παιδιά, αλλά και τα άτομα με αναπηρία πρέπει να τα βγάλουμε από αυτά

«Τα βγάζουμε πώς; Με στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, τα βγάζουμε μέσω της υιοθεσίας, τα βγάζουμε μέσω της αναδοχής και έχουμε ενισχύσει όλους αυτούς τους θεσμούς και έχουμε δημιουργήσει ήδη τα πρώτα. Ήδη «τρέχει» η πρώτη Στέγη Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για εφήβους, για να μην είναι ιδρυματοποιημένοι», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Τα δημόσια ιδρύματα κάνουν τρεις στις τέσσερις υιοθεσίες που γίνονται στη χώρα μας. Τα δημόσια ιδρύματα είναι τρία στα τέσσερα στη χώρα μας. Από τα ιδρύματα που έχουμε, από τις 84 δομές παιδικής προστασίας που έχουμε, οι τρεις στις τέσσερις είναι ιδιωτικές. Από τις υιοθεσίες που γίνονται, οι τρεις στις τέσσερις έρχονται από το ¼ των ιδρυμάτων», είπε η κ. Μιχαηλίδου και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό σας λέω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε όλοι μαζί πάνω από τον ελεγκτικό μηχανισμό, τις προδιαγραφές και τους κανόνες λειτουργίας όλων αυτών των δομών».

Παράλληλα, η κυρία Μιχαηλίδου ζήτησε τη στήριξη όλων των πτερύγων της Βουλής, σε μέτρα αποϊδρυματοποίησης, δηλαδή στη στήριξη του θεσμού της υιοθεσίας και της αναδοχής, ζήτησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Τρεισήμισι χρόνια, το υπουργείο, η κυβέρνηση φωνάζουμε: αποϊδρυματοποίηση, αποϊδρυματοποίηση, αποϊδρυματοποίηση» σημείωσε η κυρία Μιχαηλίδου.

«Το ξέρω ότι η ίδια είστε υπέρ της αποϊδρυματοποίησης, με τον λόγο και τις πράξεις σας αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό όλοι να είμαστε ενωμένοι σε αυτό», είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και παρατήρησε ότι οι τροπολογίες για την τροποποίηση του πλαισίου για την αναδοχή και την υιοθεσία, δεν ψηφίστηκαν από όλες τις πτέρυγες της Βουλής.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση