11:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
11:15
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ώρα της κρίσης για Καϊλή: Από τι θα κριθεί η προφυλάκισή της – Πού ψάχνουν τη διαδρομή του βρώμικου χρήματος οι εισαγγελείς

Η Εύα Καϊλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Εύα Καϊλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

17.12.2022
15:34
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2022 • 20:02
Φτάνει η ώρα της κρίσης για την Εύα Καϊλή, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να δικαστεί

Αντιμέτωπη με τους δικαστές αναμένεται να βρεθεί την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου η Εύα Καϊλή, όταν και αναμένεται να κριθεί εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη ή όχι.

Τη συγκεκριμένη ημέρα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά, ιδιαίτερα για τη στάση των Βέλγων δικαστών απέναντί της, όπως και η υπερασπιστική γραμμή που η ίδια και οι δικηγόροι της θα ακολουθήσουν.

Θα προφυλακιστεί ή όχι η Εύα Καϊλή;

Νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η κα. Καϊλή ενδέχεται να αποφυλακιστεί, δεδομένου ότι οι βελγικές αρχές έχουν όλα τα στοιχεία στα χέρια τους και δεν συντρέχουν λόγοι συνέχισης της κράτησής της.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η έρευνα των βελγικών αρχών έχει «μεγάλη ουρά». Από τη μία, υπάρχουν κι άλλες χώρες που μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο, ενώ σημαντικός είναι και ο παράγοντας της πολιτικής πίεσης που ασκείται, για ένα θέμα που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο.

Iταλοί και Βέλγοι ψάχνουν τη διαδρομή του «βρώμικου» χρήματος

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι εισαγγελείς στο Μιλάνο συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους, με στόχο την διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες, με την Εύα Καϊλή ανάμεσα στους «πρωταγωνιστές».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι.

Υπάρχει η υποψία, ουσιαστικά, ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, έφοδος της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και σε γραφείου γνωστού φοροτεχνικού της ιταλικής συμπρωτεύουσας.

Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δε, αποφάσισε να παύσει -προσωρινά- από τα μέλη του, τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην όλη έρευνα, αλλά δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία.

Βοηθός του, μετά την λήξη της θητείας του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ανάλογη απόφαση, προσωρινής παύσης μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών, είχε ληφθεί για τον Παντσέρι, από το αριστερό κόμμα Άρθρο Ένα, αμέσως μετά την σύλληψή του.

Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, τέλος , οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εύα Καϊλή: Πιο αυστηρή ποινή θα έχει στην Ελλάδα, αν βρεθεί ένοχη

Για την Εύα Καϊλή τρέχουν παράλληλα δύο έρευνες, μια σε Βέλγιο, αλλά και μια σε Ελλάδα, μετά την διαταγή της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ανέθεσε σε δύο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την εκπομπή «Δεκατιανοί» στον ΣΚΑΪ, η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, αν η κ. Καϊλή βρεθεί ένοχη και στην Ελλάδα, οι ποινή που θα προκύψει από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας θα είναι πιο σοβαρή από αυτή του Βελγίου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο Βέλγιο η κ. Καϊλή ελέγχεται για ξέπλυμα και για δωροδοκίες. Είδαμε ότι ο σύντροφός της συνεργάζεται με τις Αρχές και δίνει πληροφορίες, γεγονός που θα τον ρίξει στα μαλακά. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η κ. Καϊλή γιατί είναι σημαντικό το αν θα συνεργαστεί και εκείνη.

Οι ποινές εκεί δεν είναι πολύ μεγάλες. Είναι από 3 έως μάξιμουμ πέντε χρόνια.

Στην Ελλάδα, η κ. Καϊλή ελέγχεται από τους εισαγγελείς και την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, για το αν έφερε μαύρα λεφτά από το εξωτερικό και τα επένδυσε εδώ πχ σε ακίνητα.

Η νομοθεσία εδώ είναι πιο αυστηρή. Μιλάμε για 15 χρόνια και πάνω. Αν βρεθεί κάτι μεμπτό, θα δικαστεί και εδώ. Θα δικαστεί πρώτα στο Βέλγιο και μετά θα έρθει εδώ να δικαστεί.

Εδώ όμως δεν ισχύει αυτό που ισχύει στο Βέλγιο, ότι δίνεις πληροφορίες για να πέσεις στα πιο μαλακά».

Καϊλή: Τι ποινή προβλέπεται στο Βέλγιο

Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή ο γνωστός δικηγόρος που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο, Ορέστης Ομράν, τόνισε πως «το ζήτημα είναι για ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός Ποινικός Κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες μέχρι και 10 ετών».

Όσο για το αν αποτελεί ελαφρυντικό πως ο σύντροφός της φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη, δήλωσε πως «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι και αν παίζει ρόλο στην απόφαση της δικαιοσύνης το γεγονός πως είναι μητέρα ενός ανήλικου ανέφερε ότι «οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι πρώτον, η διαπίστωση ότι δεν συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας την εκδίκαση της υποθέσεως του να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό που θα οδηγήσει στην αθώωσή του». Μάλιστα σημείωσε πως το ότι η Εύα Καϊλή έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει από μόνο του.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση