05:26
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:26
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα: Έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα στον 4ο Στρατηγικό Διάλογο

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Antony Blinken, στο υπουργείο Εξωτερικών, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του, Antony Blinken, στο υπουργείο Εξωτερικών, Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

21.02.2023
18:55
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2023 • 23:48
Ξεκίνησε ο Στρατηγικός Διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών διεξήγαγαν τον τέταρτο Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ στην Αθήνα την Τρίτη.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Διάλογο, στον οποίο συμμετείχε υψηλόβαθμη δι-υπηρεσιακή εκπροσώπηση από τις δύο χώρες.

Ο Στρατηγικός Διάλογος υπογραμμίζει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων πολιτειών. Οι δύο χώρες αξιοποίησαν αυτή την ευκαιρία για να αναδείξουν την όλο και ισχυρότερη διμερή και διατλαντική σχέση τους, βασισμένη στις κοινές αξίες και τα συμφέροντά τους και επαναβεβαίωσαν τη βούληση να ενισχύσουν τη συνεργασία τους.

Υπενθυμίζουμε πως την Δευτέρα, προερχόμενος από την Άγκυρα, ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αντάλλαξαν απόψεις για Ουκρανία και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα θέματα που συζήτησαν Ελλάδα και ΗΠΑ

Περιφερειακά ζητήματα

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προαγωγή της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη, ιδίως μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία και την υπεράσπιση των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της Ελλάδας να στηρίξει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, τη βοήθεια της Ελλάδας στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας και τη φιλοξενία εκτοπισθέντων από την Ουκρανία που χρειάζονται προστασία.

Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν
Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την αγωνία τους για τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν τον πληγέντα πληθυσμό. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και της ειρηνικής επίλυσης των θαλάσσιων διαφορών και άλλων διαφωνιών μέσω της διπλωματικής οδού.

Επανέλαβαν επίσης, την προσήλωσή τους να ενισχύσουν τη στενή συνεργασία τους, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που διαθέτουν για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Τα δύο μέρη αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την προώθηση της περιφερειακής ολοκλήρωσης και της ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπου η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν τη συνεχή συνεργασία και τις συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, και Ηνωμένες Πολιτείες) και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για περαιτέρω δέσμευση μέσω κοινοβουλευτικών ανταλλαγών. Οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την ανάγκη προστασίας των συνόρων τους και της τήρησης του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την Ελλάδα που φιλοξενεί αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων Αφγανών και Ουκρανών που λαμβάνουν προσωρινή προστασία, και τόνισαν τη σημασία της διευκόλυνσης της ένταξής τους και της ικανοποίησης των βασικών αναγκών τους.

Άμυνα και Ασφάλεια

Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν την επικύρωση το 2022 και την έναρξη ισχύος της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία ενίσχυσε την ασφάλεια των δύο εθνών και αντικατοπτρίζει μια μακροπρόθεσμη, εμβάθυνση και επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη.

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να υποστηρίξουν αμοιβαία την περιφερειακή ασφάλεια με τη διαφύλαξη των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Δένδιας-Μπλίνκεν
Δένδιας-Μπλίνκεν / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, συνεργαζόμενες σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Τα δύο μέρη τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των κοινών ασκήσεων και της εμβάθυνσης της διαλειτουργικότητας για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την προσήλωση της Ελλάδας να τηρεί υπέρ το δέον τη Δέσμευση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία το 2014.

Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ. Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την αρχική έγκριση ορισμένων έργων βελτίωσης των υποδομών που συζητήθηκαν κατά την 108η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής.

Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν την Ελλάδα για το γεγονός ότι αποτελεί ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο στη συνεργασία αναφορικά με την επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων. Τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τα αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και τις εκδόσεις.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της συνεχούς, κοινής εκπαίδευσης στον τομέα επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση των όλο και πιο σύνθετων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των σύνθετων οικονομικών εγκλημάτων, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Άντονι Μπλίνκεν
Ο Νίκος Δένδιας και ο Άντονι Μπλίνκεν / Φωτογραφία: EUROKINISSI

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την πρόσφατη απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει νέες βιομετρικές ταυτότητες, προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από Βίζα.

Τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν επίσης να υποστηρίξουν τη μακροπρόθεσμη εφαρμογή του κοινού προγράμματος ασφαλείας στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την ενίσχυση της αμοιβαίας ασφάλειας των αερομεταφορών και των στόχων καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα αντάλλαξε πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη νομοθεσία που ψηφίστηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και την αποτροπή της πρόωρης απελευθέρωσης καταδικασθέντων τρομοκρατών.

Τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα εξέφρασαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στενά σε διμερή και πολυμερή φόρουμ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μεταξύ άλλων μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την Καταπολέμηση του ISIS.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση