02:08
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:08
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η θέση της Ελλάδας απέναντι στις διεθνείς εστίες έντασης – Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη τη Δευτέρα, στο μενού η τουρκική προκλητικότητα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης / Φωτογραφία: Eurokinissi

04.08.2022
08:28
Τελευταία ενημέρωση: 04/08/2022 • 11:49
Με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Ανασταστασιάδη θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα ελληνοτουρκικά, η εμμονή της Άγκυρας για την υιοθέτηση επιθετικής ρητορικής και προκλητικότητας, η έξοδος του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει οριοθετηθεί χρονικά για τις 9 Αυγούστου, αλλά και οι διεθνείς εστίες έντασης θα βρεθούν στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Ανασταστασιάδη.

Με την σπίθα να έχει ανάψει στη γειτονιά μας στο Βόρειο Κόσσοβο και τις εντάσεις μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου να υπονομεύουν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, με την ανησυχία διεθνώς να κτυπά κόκκινο στις σχέσεις Κίνας – Ταϊβάν, οι δυο ηγέτες θα κάνουν έναν απολογισμό των πεπραγμένων και θα σχεδιάσουν έναν κοινό βηματισμό στο διπλωματικό μαραθώνιο στον οποίο έχουν προβεί όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο για τα εθνικά θέματα των δυο χωρών, όσο και για τη στάση τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά και οικονομικά χειμώνα. Επίσης θα εστιάσουν στις νέες πρωτοβουλίες του ΟΗΕ και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν το Κυπριακό, καθώς και στην ανανέωση των ειρηνευτικών σωμάτων στην Κύπρο.

Η στάση απέναντι στο δίπολο Κίνα – Ταίβάν

Σχετικά με την ένταση μεταξύ Κίνας – Ταϊβάν, η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του «One China policy», της «Πολιτικής της Μίας Κίνας», που είναι και η ευρωπαϊκή θέση, όπως άλλωστε ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά από συνάντηση που είχε στην Καμπότζη με τον Κινέζο ομόλογό του στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Συνόδου ASEAN.

Ο κ. Δένδιας δέχτηκε τη διαβεβαίωσή του Κινέζου ομολόγου του για την στήριξη στην εδαφική ακεραιότητα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέναντι στις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει. Μια θέση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την ευρωπαϊκή θέση υπέρ της Πολιτικής της Μίας Κίνας, αλλά και υπέρ της ειρήνης και του διαλόγου εξέφρασε και η ΕΕ. «Ενθαρρύνουμε την ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. Οι εντάσεις θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου.

Πρέπει να διατηρούνται οι κατάλληλοι δίαυλοι επικοινωνίας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λάθος υπολογισμών», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Ένωση έχει «ξεκάθαρη Πολιτική της Μίας Κίνας», αναγνωρίζοντας την κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας ενώ την ίδια στιγμή διατηρεί φιλικές σχέσεις και συνεργασία με την Ταϊβάν.

Η Νάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν
Η Νάνσυ Πελόζι στην Ταϊβάν / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τελευταία χρονιά της κυβερνητικής θητείας έχει ξεκινήσει. Ο χειμώνας της ευρωπαϊκής δυσαρέσκειας, εξαιτίας της ρωσικής εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου, δεν αργεί. Έτσι, η κυβέρνηση, ενόψει μιας, όπως όλα δείχνουν, δύσκολης προεκλογικής περιόδου, ποντάρει στην ανάδειξη της κοινωνικής της ατζέντας – στην προβολή, δηλαδή, των πολιτικών που υιοθέτησε ή προγραμματίζει να υιοθετήσει για να βοηθήσει την κοινωνία να αντεπεξέλθει στις ανατιμήσεις που φέρνει η ενεργειακή κρίση.

Από τα μέσα Ιουλίου το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος του Πρωθυπουργού είναι προσαρμοσμένο στην ανάγκη να επικοινωνηθούν στους ψηφοφόρους όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει να στηρίζει για όσο είναι απαραίτητο – κι εφόσον, βέβαια, το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά της χώρας – το κράτος τους πολίτες.

Η υπόσχεση ξαναδόθηκε ρητά από την Κεφαλονιά. «Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν και το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, διά του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτή την “εισβολή” του εισαγόμενου πληθωρισμού», είπε ο Πρωθυπουργός.

Η στήριξη της κοινωνίας θα είναι, λένε πηγές του Μαξίμου, ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο χρονικό διάστημα. Τα μέτρα που εξετάζονται στο οικονομικό επιτελείο είναι αρκετά. Από φοροαπαλλαγές, αύξηση των συντάξεων κι επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει με τα αναδρομικά των συνταξιούχων μέχρι νέα αύξηση του κατώτατου μισθού – ενώ θα αφορούν τόσο τους συνταξιούχους όσο και τους νέους, τη μεσαία τάξη και τους εργαζομένους. Στα σενάρια που μελετώνται συγκαταλέγεται κι εκείνο ενός μεγαλύτερου επιδόματος θέρμανσης. Οι εκτιμήσεις θέλουν τις φετινές επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και τις επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα, να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας – και άρα στη δημιουργία δημοσιονομικών περιθωρίων.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι οι έκτακτες παρεμβάσεις, όπως η επιδότηση στα καύσιμα και το ηλεκτρικό ρεύμα, έχουν αξιολογηθεί θετικά από την κοινωνία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πάνω από 700.000 δικαιούχοι έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα Fuel Pass 2, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Αναμέτρηση με ΣΥΡΙΖΑ

Απώτερος στόχος της κυβερνητικής έμφασης στην κοινωνική ατζέντα είναι η αναμέτρηση με την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα πεδίο που παραδοσιακά λογίζεται ως προνομιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό της κοινωνικής πολιτικής και της προστασίας των πιο ευάλωτων. Οι αριστεροί, έξαλλου, όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα ρίχνουν το βάρος της αντιπολίτευσής τους σε τέτοια ζητήματα, ανεβάζοντας τους τόνους για το κόστος διαβίωσης και προσπαθώντας να αποδώσουν την ευθύνη για την ένταση των πληθωριστικών πιέσεων στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη στρατηγική του Μαξίμου, το κυβερνών κόμμα υπενθυμίζοντας κι υπογραμμίζοντας τη μέχρι τώρα διαχείριση των αλλεπάλληλων κρίσεων, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπη η χώρα από το 2020, αυξάνει τις πιθανότητές του να απευθυνθεί στα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα. Κι όχι μόνο. Παράλληλα, εξυπηρετεί τον σκοπό των έμμεσων συγκρίσεων του κυβερνητικού έργου με εκείνον της πρώτη φορά Αριστεράς – των συγκρίσεων, με άλλα λόγια, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις των κεντρώων ψηφοφόρων πίσω από τα παραβάν.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση