Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έκανε την πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση του ΣτΕ ότι είναι αντισυνταγματική η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2023.
Στάση αναμονής, αν και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, κρατά ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά την απόφαση του ΣτΕ.
«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό», σημείωσε ο υπουργός Υγείας στην πρώτη του δήλωση μετά την απόφαση και συνέχισε:
«Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ’ τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγειά από την εφαρμογή της απόφασης», συνέχισε ο κ. Πλεύρης.
Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ https://t.co/7O1V3ProTU
— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) November 24, 2022
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η απόφαση του ΣτΕ
Νωρίτερα, αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Το ΣτΕ με την απόφαση που εξέδωσε έκανε δεκτή αίτηση που είχε υποβάλλει για το θέμα αυτό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) ζητώντας να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας.
Πλέον η έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης δίνει τη δυνατότητα στους αρνητές εμβολιασμού που εργαζόντουσαν σε νοσοκομεία και μονάδες υγείας και τους απαγορεύθηκε η απασχόλησή τους, καθώς δεν είχαν εμβολιαστεί, να επανέλθουν στην εργασία τους κατόπιν σχετικής αιτήσεως τους.
Σύμφωνα με την απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Ακόμη με την ίδια απόφασή του το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Να σημειωθεί τέλος πως το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ έλαβε υπόψη του αποφάσεις της Ολομέλειας που είχαν κρίνει ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία της δημόσιας υγείας κατά του κορωνοϊού (covid-19), όπως είναι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων, κ.λπ., πρέπει να επανεξετάζονται περιοδικώς από τα αρμόδια κρατικά όργανα ανάλογα με τα υφιστάμενα επιδημιολογικά δεδομένα και την εξέλιξη των έγκυρων επιστημονικών παραδοχών.