23:35
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
23:35
21/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Η φλεγόμενη Μέση Ανατολή ανησυχεί την Αθήνα – Σε ετοιμότητα κυβέρνηση και Αρχές!

Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Eurokinissi

Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Eurokinissi

06.10.2024
15:53
Τελευταία ενημέρωση: 08/10/2024 • 22:31
Σε επιφυλακή η Αθήνα

Recently updated on October 8th, 2024 at 10:31 pm

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απασχολεί ιδιαίτερα την Αθήνα καθώς οι συνέπειες από μια κλιμάκωση μετά το αναμενόμενο χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι σε πολλά επίπεδα. Η χώρα μας, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, παρότι αποτελεί παράγοντα σταθερότητας βρίσκεται γεωγραφικά σε μια περιοχή η οποία είναι ιδιαιτέρως ασταθής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες με τα όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι διαρκείς και αυτό φάνηκε και από τις επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Ελλάδα σε αντίθεση με την Τουρκία ή δυτικές χώρες για παράδειγμα «{…} δεν βαρύνεται από κανένα, αμάρτημα του ιστορικού παρελθόντος που μπορεί να βαραίνει άλλες χώρες οι οποίες είχαν ανάμειξη στην περιοχή».

Η ανησυχία είναι μεγάλη στο Μέγαρο Μαξίμου και εκφράστηκε ευθέως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη απαντώντας σε σχετικό ερώτημα (Mega) ότι φοβάται πως μπορεί να υπάρξει μεγάλη κλιμάκωση.

Ταυτόχρονα οι θέσεις της Ελλάδας απέναντι στις εμπλεκόμενες πλευρές είναι ξεκάθαρες και παρά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η εξωτερική πολιτική που ακολουθείται είναι μόνο υπέρ του Ισραήλ και πάλι ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Προφανώς το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί, αλλά πιστεύω ότι η έκκληση την οποία κάνουμε όλοι είναι αυτή η αντίδραση, η οποία είναι αναμενόμενη και σε έναν βαθμό, θα έλεγα, μπορεί και δικαιολογημένη, να μην είναι τέτοια που να οδηγήσει σε μία περαιτέρω κλιμάκωση» και πρόσθεσε ότι υποστηρίζουμε διαχρονικά «ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη και μόνιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή εάν δεν υπάρξει μία λύση στη λογική των δύο κρατών, που να επιτρέψει σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ζήσουν μαζί, ειρηνικά, στην ίδια γεωγραφικά περιορισμένη περιοχή αλλά με δύο κράτη».

Μέτρα θωράκισης της χώρας

Η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα αρμόδια υπουργεία.

Τα μέτρα έχουν ενταθεί υπό την ανησυχία πιθανών τρομοκρατικών ενεργειών και έμφαση δίνεται σε σημεία – στόχους πχ πρεσβείες, εταιρίες ξένων συμφερόντων ακόμα και μεμονωμένα πρόσωπα ενδιαφέροντος ακόμα και μικρές επιχειρήσεις.

Στα σύνορα οι έλεγχοι που ούτως ή άλλως ήταν αυστηροί έχουν εντατικοποιηθεί, ενώ παραμένει σε υψηλό επίπεδο η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να γίνει ακόμα και μαζικός απεγκλωβισμός των χιλιάδων Ελλήνων που ζουν κυρίως στον Λίβανο. Μέχρι στιγμής τα αιτήματα δεν είναι πολλά αλλά έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία ήδη δυο επιχειρήσεις – η μια με C130 και η άλλη με ναυλωμένη πτήση από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται και το Πολεμικό Ναυτικό με δύο αρματαγωγά, τα οποία είναι ικανά να μεταφέρουν δια θαλάσσης και με απόλυτη ασφάλεια πολίτες στην περίπτωση που κλείσουν τα αεροδρόμια και διακοπούν όλες οι εμπορικές πτήσεις.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρος που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η πιθανή απότομη αύξηση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών. Έκτακτο σχέδιο παρουσιάστηκε στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε την Τετάρτη το οποίο προβλέπει την αύξηση της χωρητικότητας των υπαρχόντων δομών, προκειμένου να ανέλθει στο 100% ( τώρα καλύπτεται το 50% της δυναμικότητας) ενώ έμφαση δίνεται και στη εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Τουρκία με την Αθήνα να στέλνει το μήνυμα για δίκαιο επιμερισμό.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση