Στις 13:00 σήμερα ενώπιον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, ενώ αύριο Τετάρτη (28/6) το πρωί θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το Υπουργικό Συμβούλιο και οι υπουργοί στη συνεδρίαση θα παραλάβουν φακέλους με τις προτεραιότητες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα και θα υλοποιηθούν στη διάρκεια της 4ετίας.
«Πρόκειται για μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς», σημειώνουν με νόημα κυβερνητικές πηγές, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού αποκωδικοποιώντας τη νέα κυβέρνηση σχολίαζαν πως «δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς. Μια κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας όπως έχει διαμορφωθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με πολύ περισσότερες γυναίκες, rotation σε υπουργούς που αναλαμβάνουν νέους σημαντικούς ρόλους, νέα στελέχη από την κοινοβουλευτική ομάδα, πρόσωπα από τον ευρύτερο μεταρρυθμιστικό χώρο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γενικούς γραμματείς υπουργείων που αναβαθμίζονται κι αναλαμβάνουν κυβερνητική θέση».
Είναι χαρακτηριστικό πως στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί. Από 9 γυναίκες (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί) στο προηγούμενο σχήμα.
Ηλικιακά, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.
Από το rotation του κ. Μητσοτάκη γλίτωσαν δύο υπουργοί, ο κ. Άκης Σκέρτσος Υπουργός Επικρατείας και η Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού. Επίσης, επτά υφυπουργοί παρέμειναν στη θέση τους, οι Κώστας Φραγκογιάννης, Νίκος Ταγαράς, Σοφία Βούλτεψη, Νίκος Χαρδαλιάς, Ευάγγελος Τουρνάς, Ζέττα Μακρή, Πάνος Τσακλόγλου.
Τα προγραμματικά ζητήματα της νέας κυβέρνησης
Η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που τέθηκαν προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή, για μείωση των ανισοτήτων. «Όλα αυτά θα είναι ο οδηγός της κυβερνητικής δράσης. Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων. Πέραν των οριζόντιων πολιτικών για τη συμπεριλιπτικότητα, που αφορούν στο σύνολο του κυβερνητικού έργου, δημιουργείται νέο Υπουργείο για την Οικογένεια και την Κοινωνική Συνοχή.
Μεγάλη σημασία δίνεται στο Υπουργείο Οικονομικών που με δομικές αλλαγές αποκτά περισσότερες αρμοδιότητες όπως, η μεταφορά σε αυτό όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δις ευρώ για την επόμενη θητεία. Στις δομικές αλλαγές περιλαμβάνεται και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό.
Βάρος δίνεται και στον τομέα της Υγείας και η επιλογή στη θέση αυτή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που έχει διαχειριστεί παλιότερα και άλλα «καυτά» υπουργεία είναι κομβική. Επίσης, σε συμβολικό επίπεδο η τοποθέτηση ενός στελέχους προερχόμενου από την κεντροαριστερά σηματοδοτεί και το φιλολαϊκό προφίλ στις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία.
Η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης είναι ένα άλλο στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η τοποθέτηση στην ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Γιώργου Φλωρίδη, εξωκοινοβουλευτικού στελέχους που προέρχεται από το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει δύο όψεις: Από τη μία την εμπιστοσύνη που τρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ικανότητες του κ. Φλωρίδη και από την άλλη την επικύρωση της συνέχισης του ανοίγματος του προς την κεντροαριστερά.