Πολιτική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την ώρα που βρετανικά δημοσιεύματα μιλούν για εξέλιξη των διαπραγματεύσεων και κάνουν λόγο για δανεισμό στην Αθήνα ή ανταλλαγή με άλλα ελληνικά ιστορικά αντικείμενα.
Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε: «Δεν μπορείς να δανειστείς κάτι που σου έχουν κλέψει». Ζήτησε μάλιστα «άμεσα να αποσαφηνιστεί ότι κανείς δεν θα κινηθεί έξω απ την πάγια θέση της χώρας».
Από την άλλη πλευρά η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη απάντησε συνοπτικά: «Κάποιοι επιλέγουν να πορεύονται με βάση μικροκομματικούς υπολογισμούς».
Λίγο μετά την απάντηση της κ. Μενδώνη, τοποθετήθηκε στο ζήτημα η νέα εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, τονίζοντας ότι η υπουργός Πολιτισμού επιχειρεί να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.
Γλυπτά του Παρθενώνα: Η «υβριδική συμφωνία» Ελλάδας και Βρετανίας
Μετά το μπαράζ των δημοσιευμάτων του Bloomberg και των βρετανικών Μέσων ενημέρωσης για τις προχωρημένες συζητήσεις του Βρετανικού Μουσείου με την ελληνική κυβέρνηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, την σκυτάλη παίρνει πρωτοσέλιδο από το «ΒΗΜΑ της Κυριακής» με τίτλο «Προς υβριδική συμφωνία» περιγράφει τη «φόρμουλα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Για να φτάσουν οι δύο πλευρές στην υβριδική συμφωνία και μέχρι το ζήτημα της επιστροφής να αναχθεί σε διακρατική υπόθεση μεταξύ των χωρών, όπως προβλέπουν οι απόφαση της UNESCO του 2021 για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, δύο είναι οι απαγορευμένες λέξεις:
- Ο «δανεισμός» για την Ελλάδα
- Η «επιστροφή» για το βρετανικό μουσείο
Παρέμβαση Βενιζέλου
Στο θέμα παρεμβαίνει με άρθρο του στο «ΒΗΜΑ» και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ως πρώην υπουργός Πολιτισμού επαναφέρει τις δύο κινήσεις ΜΑΤ που είχε προτείνει και ως υπουργός το 1997.
Να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης με την σφραγίδα του Βρετανικού Μουσείου όχι ως ιδιοκτήτης ή δανειστής, αλλά ως σταθμός όπως σημειώνει, και κατά την ίδια λογική η Ελλάδα να συνδιοργανώνει στις σημερινές αίθουσες των Μαρμάρων στο Βρετανικό Μουσείο εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων.
«Όλα μπορούν να γίνουν με έναν κοινό παρονομαστή ύφους που αρμόζει και στις ελληνικές και στις βρετανικές ευαισθησίες, με αποτέλεσμα την επιστροφή και την ένωση των Μαρμάρων. Οι δυο αυτές κινήσεις μπορούν να επιταχύνουν την επιθυμητή εξέλιξη».