05:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:18
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

FT: «Οι υποκλοπές φέρνουν σύννεφα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – Όσο κωλυσιεργεί τόσο ζημιώνει την καλή φήμη της Ελλάδας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο την Ακρόπολη και οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο την Ακρόπολη και οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης

10.11.2022
21:10
Τελευταία ενημέρωση: 11/11/2022 • 8:55
Γιατί ο αναλυτής της FT υποστηρίζει πως θέτει σε κίνδυνο όσα με κόπους κατάφερε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα

Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρεται με άρθρο γνώμης η οικονομική εφημερίδα FT (Financial Times) κάνοντας μάλιστα και έναν παραλληλισμό με την υπόθεση υποκλοπών που είχε κλυδωνίσει την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη πριν από 30 και πλέον χρόνια.

«Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε να παραπεμφθεί σε δίκη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός, για τη φερόμενη εμπλοκή του σε υπόθεση υποκλοπών πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων» γράφει δημοσίευμα των Financial Times που ασχολείται με την σημερινή υπόθεση υποκλοπών που έχει ανεβάσει πάλι το πολιτικό θερμόμετρο στη χώρα μας.

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως τότε, το κυβερνών κόμμα, ΠΑΣΟΚ «υποστήριξε σε μια κρίση γενναιοδωρίας ή ιδιοτελούς πολιτικού υπολογισμού ότι οι κατηγορίες θα έπρεπε να αποσυρθούν».

Το δημοσίευμα των FT για τις υποκλοπές
Το δημοσίευμα των FT για τις υποκλοπές

Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γιος του πρώην πρωθυπουργού και πρωθυπουργός από το 2019, βρίσκεται στο επίκεντρο ενός παρόμοιου σκανδάλου υποκλοπών. Ο χρόνος θα δείξει αν αυτό θα οδηγήσει σε νομικές διαδικασίες, αναφέρουν οι FT που παρατηρούν πως η υπόθεση και τα αναπάντητα ερωτηματικά επισκιάζουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η περίοδος της σταθερότητας για την Ελλάδα μετά την κρίση

Οι Financial Times σημειώνουν πως η υπόθεση των υποκλοπών έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα απομακρύνεται από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης που απειλούσε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Παρότι η πολιτική οξύνθηκε με την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ, αργά αλλά σταθερά, τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο.

«Υπό την εξουσία ενός εξημερωμένου ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη, η Ελλάδα ικανοποίησε τους όρους των πιστωτών της με τόση επιτυχία, ώστε η ΕΕ ανακοίνωσε τον Αύγουστο το τέλος της “ενισχυμένης εποπτείας” της ελληνικής δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής» αναφέρουν οι FT.

«Η Ελλάδα έγινε επίσης πολύτιμος εταίρος στην αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων. Ο διακανονισμός με τη νεοσύστατη Βόρεια Μακεδονία έθεσε τέρμα σε μια από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαφορές των Βαλκανίων. Η ΕΕ επαινεί την Ελλάδα για τον ρόλο της στην απομάκρυνση των ανεπιθύμητων μεταναστών. Η Αθήνα υπήρξε πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην υποστήριξη της Ουκρανίας μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο» σχολιάζει το δημοσίευμα που υπογράφει ο Τόνι Μπάρμπερ.

FT: «Δεν πάνε όλα καλά στη διακυβέρνηση της Ελλάδας»

Δυστυχώς, το σκάνδαλο των υποκλοπών υποδηλώνει ότι δεν είναι όλα καλά στην πολιτική και τη διακυβέρνηση της Ελλάδας μετά την κρίση. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μητσοτάκης έθεσε την ΕΥΠ, την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, υπό τον έλεγχό του και όρισε τον Παναγιώτη Κοντολέων, ως τότε επικεφαλής μιας ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας, για να την διευθύνει. Ο Κοντολέων παραιτήθηκε τον Αύγουστο, αφού η ΕΥΠ παραδέχθηκε ότι παρακολουθούσε το τηλέφωνο του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Το δημοσίευμα περιγράφει όλη την προϊστορία των υποκλοπών μέχρι σήμερα και παραθέτει τις δηλώσεις Μητσοτάκη που διέψευσε κατηγορηματικά στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, κάθε ανάμειξη στις παρακολουθήσεις.

Ο πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα ότι βρίσκεται πίσω από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη και τα δημοσιεύματα του Documento, που τον φέρουν ως τον ιθύνοντα  νου για παρακολουθήσεις υπουργών του και των συζύγων τους.

Στο δημοσίευμα όμως περιλαμβάνεται και η έρευνα της PEGA, της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου που επισκέφθηκε την Αθήνα την περασμένη εβδομάδα σε αναζήτηση απαντήσεων, «αλλά έφυγε δυσαρεστημένη» όπως σημειώνεται. Η Σοφί Ιν’τ’Βελτ, Ολλανδή ευρωβουλευτής, παραπονέθηκε ότι οι ελληνικές αρχές δεν διεξάγουν «μια σθεναρή έρευνα για τους ενόχους», για να γίνει αποδέκτης έντονης κριτικής από Ευρωβουλευτές της ΝΔ.

Η προϊστορία των υποκλοπών στην Ελλάδα

Το δημοσίευμα όμως παραθέτει επίσης την υπόθεση των παρακολουθήσεων κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, οπότε και τα τηλέφωνα περίπου 100 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, παρακολουθούνταν επί μήνες.

Μια δεκαετία αργότερα, προέκυψε ότι οι υποκλοπές μπορεί να ήταν μέρος μιας μυστικής επιχείρησης των ΗΠΑ με στόχο την αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης.

Στο σημερινό σκάνδαλο, όπως το χαρακτηρίζει το μέσο, οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν αφήσει σκοτεινά υπονοούμενα για εχθρική ξένη ανάμειξη και έχουν επικαλεστεί τους κανόνες περί κρατικών μυστικών για να δικαιολογήσουν τη συγκάλυψη των πραγμάτων. Εδώ να θυμίσουμε βέβαια πως τόσο η Αρμενία, όσο και η Ουκρανία που επικαλέστηκαν οι κυβερνητικές πηγές, διέψευσαν πως ζήτησαν την παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Όσο περισσότερο καθυστερεί η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, τόσο περισσότερο φαίνεται ότι έχει κάτι να κρύψει, υποστηρίζει ο αρθρογράφος. Η κωλυσιεργία της κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη φήμη της σταθερής και εύρυθμης διακυβέρνησης που η Ελλάδα έχει αποκτήσει με κόπο.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση