«Για να στηρίξουμε την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, χρειαζόμαστε μια ισχυρή πολιτεία και ασφάλεια δικαίου» ανέφερε στην ομιλία του σε εκδήλωση του συνδυασμού «Αλλαγή για την Κεντρική Μακεδονία», ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.
Ασκώντας κριτική στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, υποστήριξε: «Ακούμε πολλά ωραία λόγια από τον κ. Τζιτζικώστα, όπως και από τον κ. Μητσοτάκη, αλλά τελικά ‘κρατάμε μικρό καλάθι’. Ακούμε πολλά ωραία και μεγάλα λόγια που δεν γίνονται πραγματικότητα. Από επικοινωνία, και στην Κεντρική Μακεδονία πάμε καλά, όχι όμως από έργα. Αντιθέτως, είχαμε το πάγωμα του διαμετακομιστικού κέντρου Logistics στο στρατόπεδο Γκόνου και την κατάργηση του φορέα Διαχείρισης του Θερμαϊκού Κόλπου από την κυβέρνηση. Τελικά βλέπουμε ότι Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας, είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Ο κ. Φάμελλος στάθηκε σε ζητήματα που αφορούν στην Περιφέρεια και τη Θεσσαλονίκη και απαιτούν πολιτική βούληση για να επιλυθούν: «Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να παρέμβει άμεσα στο ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Θεσσαλονίκης, για το οποίο η χώρα έχει καταδικαστεί από την Ευρώπη γιατί είναι ζήτημα υγείας. Επίσης, η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει ακόμη ένα νέο έμφραγμα, όπως είναι βέβαια ότι θα συμβεί με το fly over, με το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργεί η έλλειψη μητροπολιτικής διοίκησης και συγκοινωνιακού σχεδιασμού, αλλά και η καθυστέρηση του μετρό.
Το μόνο που βλέπουμε είναι ιδιωτικοποιήσεις. Ενώ όλοι μιλάμε για την ανάγκη της κυκλικότητας στις πόλεις, στη Θεσσαλονίκη δεν γίνεται κομποστοποίηση, η ανακύκλωση λιμνάζει σε σκάνδαλα, και ιδιωτικοποιείται η διαχείριση των απορριμμάτων με τη μονάδα ΣΔΙΤ στο Λαγκαδά. Ευτυχώς οι κινητοποιήσεις των πολιτών έσωσαν το νερό. Ο επόμενος στόχος είναι να σώσουμε από την ιδιωτικοποίηση άλλες δημόσιες λειτουργίες, όπως είναι η διαχείριση των απορριμμάτων».
Ο κ. Φάμελλος επικεντρώθηκε στη συνέχεια στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης: «Η χώρα είναι αθωράκιστη και ευάλωτη, όπως φάνηκε και φέτος το καλοκαίρι, παρότι είχαν προηγηθεί οι καταστροφικές πυρκαγιές το 2022 στη Δαδιά, στην Εύβοια το 2021, οι πλημμύρες το 2020 στη Θεσσαλία. Αυτό γιατί την προηγούμενη τετραετία σταμάτησαν μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν την ανθεκτικότητα».
Υπογράμμισε πως από την κυβερνητική πολιτική λείπουν τα εξής δύο βασικά εργαλεία: μία ισχυρή Πολιτεία και ο σχεδιασμός με βάση την επιστήμη. «Η πρόληψη πρέπει να είναι ενσωματωμένη στη λειτουργία της Πολιτείας. Το ίδιο ισχύει και για την αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να μην υλοποιεί και η Περιφέρεια σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών, σχέδιο διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας και σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση που έχει να κάνει με το διαθέσιμο νερό για την γεωργία, με τις αντιπλημμυρικές υποδομές. Η πολιτεία πρέπει να εξασφαλίζει ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στα βασικά αγαθά, τα κοινωνικά αγαθά και το δικαίωμα στην προκοπή, στην εργασία, την παραγωγή την οικογένεια. Αυτή η πολιτεία πρέπει να έχει ελεγκτικές υπηρεσίες που λειτουργούν με διαφάνεια και ταχύτητα. Αυτό οδηγεί, όχι μόνο στην ανισοτιμία μέσα στο επιχειρείν, αλλά οδηγεί και στην καθυστέρηση της επιχειρηματικότητας».
Ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε τέλος στα «συνεχόμενα πλήγματα» που δέχεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της ακροδεξιάς «Ελληνικής Λύσης». «Δεν μπορεί να υπάρξει φυσικά ανάπτυξη, ούτε ασφάλεια των πολιτών, ούτε διαχείριση περιβάλλοντος αν δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Και την περασμένη Πέμπτη, η κυβέρνηση κατάφερε άλλο ένα πλήγμα στο κράτος δικαίου, με την αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ μία μέρα πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Αρχής, με θέμα την επιβολή προστίμου 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για το σκάνδαλο των υποκλοπών», ανέφερε χαρακτηριστικά.