Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στο στόχαστρο των αρχών, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, θα βρεθεί ενώπιον των Βέλγων δικαστών.
Για την Εύα Καϊλή τρέχουν παράλληλα δύο έρευνες, μια σε Βέλγιο, αλλά και μια σε Ελλάδα, μετά την διαταγή της Οικονομικής Εισαγγελίας.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ανέθεσε σε δύο επίκουρους εισαγγελείς του να ερευνήσουν για την διακρίβωση τέλεσης από την Εύα Καϊλή των αξιόποινων πράξεων της δωροληψίας πολιτικού προσώπου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης) καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε την εκπομπή «Δεκατιανοί» στον ΣΚΑΪ, η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου, αν η κ. Καϊλή βρεθεί ένοχη και στην Ελλάδα, οι ποινή που θα προκύψει από τις δικαστικές αρχές της χώρας μας θα είναι πιο σοβαρή από αυτή του Βελγίου.
Καϊλή: Ποινή ακόμη και πάνω από 15 χρόνια
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στο Βέλγιο η κ. Καϊλή ελέγχεται για ξέπλυμα και για δωροδοκίες. Είδαμε ότι ο σύντροφός της συνεργάζεται με τις Αρχές και δίνει πληροφορίες, γεγονός που θα τον ρίξει στα μαλακά. Μένει να δούμε τι θα κάνει και η κ. Καϊλή γιατί είναι σημαντικό το αν θα συνεργαστεί και εκείνη.
Οι ποινές εκεί δεν είναι πολύ μεγάλες. Είναι από 3 έως μάξιμουμ πέντε χρόνια.
Στην Ελλάδα, η κ. Καϊλή ελέγχεται από τους εισαγγελείς και την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, για το αν έφερε μαύρα λεφτά από το εξωτερικό και τα επένδυσε εδώ πχ σε ακίνητα.
Η νομοθεσία εδώ είναι πιο αυστηρή. Μιλάμε για 15 χρόνια και πάνω. Αν βρεθεί κάτι μεμπτό, θα δικαστεί και εδώ. Θα δικαστεί πρώτα στο Βέλγιο και μετά θα έρθει εδώ να δικαστεί.
Εδώ όμως δεν ισχύει αυτό που ισχύει στο Βέλγιο, ότι δίνεις πληροφορίες για να πέσεις στα πιο μαλακά».
Καϊλή: Τι ποινή προβλέπεται στο Βέλγιο
Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή ο γνωστός δικηγόρος που εδρεύει στις Βρυξέλλες και ειδικεύεται στο τραπεζικό δίκαιο, Ορέστης Ομράν, τόνισε πως «το ζήτημα είναι για ποινικά αδικήματα θα κατηγορηθεί. Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός Ποινικός Κώδικας για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες μέχρι και 10 ετών».
Όσο για το αν αποτελεί ελαφρυντικό πως ο σύντροφός της φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη, δήλωσε πως «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας».
Σε ερώτηση για το αν μπορεί να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι και αν παίζει ρόλο στην απόφαση της δικαιοσύνης το γεγονός πως είναι μητέρα ενός ανήλικου ανέφερε ότι «οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό είναι πρώτον, η διαπίστωση ότι δεν συντρέχει λόγος ή πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή και αναμένοντας την εκδίκαση της υποθέσεως του να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό που θα οδηγήσει στην αθώωσή του». Μάλιστα σημείωσε πως το ότι η Εύα Καϊλή έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει από μόνο του.
La Repubblica: Δεν έχουν πειστεί οι Βέλγοι δικαστές ότι η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε
Ο δημοσιογράφος Τζουλιάνο Φοσκίνι, από τα κορυφαία ονόματα της «La Reppublica» που υπογράφει τα αποκλειστικά ρεπορτάζ για το Qatargate αποκάλυψε ότι αρχικά η Εύα Καϊλή δεν βρισκόταν στο στόχαστρο της βελγικής εισαγγελίας. Ο ρεπόρτερ επιβεβαίωσε ότι ο σύντροφος της πολιτικού, Φραντσέσκο Τζόρτζι συνεργάζεται με τη Δικαιοσύνη του Βελγίου, δίνοντας σημαντικά στοιχεία.
«Η Καϊλή έχαιρε κοινοβουλευτικής ασυλίας. Αρχικά οι εισαγγελείς δεν είχαν προβλέψει τη σύλληψή της, διότι αλλιώς θα είχαν δραστηριοποιήσει διαφορετικό σύστημα, με άδεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τελικά τη συνέλαβαν μόνο επειδή την έπιασαν επ’αυτοφώρω με τόσα χρήματα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι αυτές τις ημέρες, τις εβδομάδες αλλά και τις ώρες οι έρευνες συνεχίζονται για να καθοριστεί σαφέστερα ο ρόλος της Εύας Καϊλή» δήλωσε αρχικά.
«Ο Τζόρτζι στην ανάκριση είπε ότι οι θέσεις της Καϊλή υπέρ του Κατάρ, ιδίως τελευταία με το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αποτέλεσμα των πολιτικών της πεποιθήσεων και ότι δεν γνώριζε τίποτα για τη διαφθορά» πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, ο Φοσκίνι δηλώνει ότι είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι μία πεπειραμένη πολιτικός σαν την Καϊλή δεν ήξερε τι συνέβαινε μέσα στο σπίτι της.
«Πιστεύω ότι οι δικαστικοί δεν έχουν πειστεί και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Καϊλή παραμένει ακόμα στη φυλακή, ενώ άλλοι πρωταγωνιστές αφέθηκαν ελεύθεροι» κατέληξε.
Το πάρτι την παραμονή των συλλήψεων
Ο ίδιος αποκαλύπτει και κάτι πολύ ενδιαφέρον σχετικά με το παρασκήνιο της επιχείρησης των αρχών για τη σύλληψη των υπόπτων. Ειδικότερα, ανέφερε ότι στις 8 Δεκεμβρίου, μία μέρα πριν τις συλλήψεις, όλοι οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε πάρτι, το οποίο οργανώθηκε σε μεγάλο ξενοδοχείο των Βρυξελλών από τον πρέσβη του Κατάρ στο Βέλγιο. Όπως σημείωσε ο δημοσιογράφος, αυτό αποδεικνύει την ατιμωρησία, η οποία χαρακτήριζε τη συγκεκριμένα ομάδα.
Ο δημοσιογράφος δηλώνει, παράλληλα, ότι ο εισαγγελέας δύσκολα μπορεί να πειστεί ότι μία πεπειραμένη πολιτικός, όπως η Εύα Καϊλή δε γίνεται να μην ήξερε τι συμβαίνει στο σπίτι της. «Πιστεύω ότι οι δικαστικοί δεν έχουν πειστεί, και αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η Εύα Καϊλή παραμένει στη φυλακή, ενώ άλλοι πρωταγωνιστές του σκανδάλου αφέθηκαν ελεύθεροι», τόνισε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος.