05:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
05:16
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Επίτροπος κράτους δικαίου της ΕΕ: «Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την Ελλάδα λόγω της χρήσης του Predator, όπως και για το Pegasus»

Νέα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις / Φωτογραφία: Unsplash

Νέα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις / Φωτογραφία: Unsplash

26.10.2022
23:30
Τελευταία ενημέρωση: 27/10/2022 • 7:38
Όσα ανέφερε ο επίτροπος κράτους δικαίου της ΕΕ για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα

Στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων στην Ελλάδα και ευρύτερα στα ανοικτά θέματα κράτους δικαίου σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης απευθυνόμενος στον Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος είναι αρμόδιος Επίτροπος για το κράτος δικαίου.

«Έχουμε ζητήσει εξηγήσεις από την Ελλάδα και λόγω της χρήσης του Predator, με την ίδια διαδικασία που είχαμε για το Pegasus και θα λάβουμε υπόψη τα σχόλια της δικής σας Επιτροπής στην PEGA, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ρέιντερς, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Επίτροπος του κράτους δικαίου για τις παρακολουθήσεις

Απαντώντας στο ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πώς θα αντιμετωπιστούν οι κυβερνήσεις που θα αδιαφορήσουν και δεν θα ενσωματώσουν τις συστάσεις, ο Επίτροπος εξέφρασε την πρόθεση της Επιτροπής να εξαντλήσει μεν τις διαδικασίες, αλλά να μη διστάσει να φτάσει ακόμη και στο Δικαστήριο της ΕΕ:

«Ακολουθούμε την αρχή της “μη Υπαναχώρησης”, οπότε προσπαθούμε να κάνουμε μία συζήτηση για να βελτιωθούν, αλλά αν χειροτερέψουν οι επιδόσεις τους γιατί έχουμε μια νέα νομοθεσία, κάποια μεταρρύθμιση, τότε πρέπει να δράσουμε και προσπαθούμε να δράσουμε και αν δεν τα καταφέρουμε στην αρχή, πάμε στο δικαστήριο», είπε ο Επίτροπος.

Αναφερόμενος στα σχέδια για την επόμενη, 4η έκθεση της Επιτροπής, δήλωσε την πρόθεσή της Κομισιόν να υπάρξει το 2023 «συζήτηση μαζί σας (…) όχι μόνο για τις συστάσεις στην τέταρτη έκθεση αλλά και (…) συζήτηση για την αξιολόγηση των όσων έλαβαν χώρα για να εφαρμόσουμε τις συστάσεις που έχουμε ήδη εκδώσει.»

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Κώστας Αρβανίτης ανέδειξε τη «μεγάλη εικόνα» σε όλη την έκταση της ΕΕ, χωρίς να περιορίζει τις αναφορές στα ελληνικά ζητήματα: «Υπάρχει ένα θέμα λοιπόν γενικώς. Δεν είναι το πρόβλημα η Πολωνία μόνο. Δεν είναι η Ουγγαρία μόνο ή η Ελλάδα μόνο ή η Μάλτα. Έχουμε πρόβλημα. Αυτό είναι σαφές», είπε απαυθυνόμενος προς τον Επίτροπο.

Ερμηνεύοντας την απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος, το κείμενο της ανακοίνωσης γράφει ότι «με άλλα λόγια, η Κομισιόν δηλώνει καθαρά την πρόθεσή της να μην εκφυλιστεί η Έκθεση για το Κράτος Δικαίου σε μια ενιαύσια τελετουργία με κενές περιεχομένου διαβεβαιώσεις, αλλά να καθιερωθεί ως ένας διαρκής μηχανισμός άσκησης πίεσης για την διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας του Κράτους Δικαίου στα κράτη μέλη, ένα μήνυμα που απευθύνεται και στην Αθήνα, αλλά και σε αρκετές ακόμη πρωτεύουσες της Ε.Ε».

«Θα παρακολουθούσα ακόμη και την ΠτΔ» φέρεται να είπε η Βλάχου

Παρακολουθήσεις: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κάλεσε εκπροσώπους κινητής τηλεφωνίας

Δέκα πρόσωπα κλήθηκαν από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, για την υπόθεση με τις παρακολουθήσεις των επικοινωνιών.

Αυτοί είναι οι:

  • Αναστάσιος Σύρμαλης, Υποδιευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών & Προστασίας Δεδομένων OTE GLOBΕ.
  • Πέτρος Κρόγκος, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών της Wind.
  • Μαρία Σκάγκου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νομικό Σύμβουλο και Διευθύντρια Εταιρικής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Vodafone Ελλάδος.
  • Γεώργιος Διαμαντόπουλος, Διευθυντής Ασφάλειας Πληροφοριών και Αποτροπής Τηλεπικοινωνιακής Απάτης Ομίλου ΟΤΕ.
  • Ευάγγελος Λεμονιάς, Υποδιευθυντής Systems Security & Cyber – Resilience Ομίλου OTE
  • Κωνσταντίνος Μέγας, Executive Director Επιχειρησιακής Ασφάλειας και Συνέχειας Ομίλου ΟΤΕ
  • Χρήστος Ράμμος, Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
  • Εποπτεύουσα την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών κυρία Βασιλική Βλάχου
  • Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), κ. Θεμιστοκλής Δεμίρη σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας .
  • Υπουργός Επικρατείας κ.Γεώργιος Γεραπετρίτης.

Στη συνεδρίαση αυτή, η εποπτεύουσα της ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Βασιλική Βλάχου φέρεται να ερωτήθηκε εάν θα παρακολουθούσε ακόμη και την Προέδρο της Δημοκρατίας, σε περίπτωση που υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας και εκείνη απάντησε καταφατικά.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση