Αφού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να βάλει φρένο στην εκλογολογία με ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, σε ένα έντονα φορτισμένο προεκλογικό κλίμα χθες στη Βουλή και σε μια οξεία αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα που σηματοδοτούσε την έναρξη της προεκλογικής αυλαίας, σήμερα η κυβέρνησή του εορτάζει την επέτειο της εκλογικής της νίκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάει σήμερα στη 1 μ.μ. στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων του και από εκεί θα στείλει και το δικό του μήνυμα για την συμπλήρωση των τριών χρόνων στην εξουσία ενώ νωρίτερα θα παραχωρήσει στις 10 π.μ. συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Έχοντας περιγράψει το εκλογικό του αφήγημα στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και το δίλλημα των εκλογών που είναι το «ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τις πολλαπλές κρίσεις, ποιος μπορεί να κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας καθώς θα πρέπει να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά».
Τρία χρόνια διακυβέρνησης
Το μήνυμα που στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως συμπέρασμα ανασκόπησης της τριετίας διακυβέρνησης του είναι πως η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019. Η Ελλάδα γύρισε σελίδα, άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει. Έγινε και εξακολουθεί να γίνεται πιο ισχυρή οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως στο διάστημα των τριών αυτών χρόνων η χώρα μας βρέθηκε αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες εξωγενείς προκλήσεις και διεθνείς κρίσεις που ουδεμία άλλη κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει στη διάρκεια της Μεταπολιτευτικής περιόδου: την οργανωμένη από την Τουρκία απόπειρα εισβολής μεταναστών, τη μεγαλύτερη πανδημία της τελευταίας εκατονταετίας, τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του 2020, την μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970, η οποία προσέλαβε πρωτόγνωρες διαστάσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πληθωριστικές πιέσεις που ο ανεπτυγμένος κόσμος δεν έχει βιώσει από τη δεκαετία του 1980, αλλά και τη νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, με παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς που προσκρούουν στο Διεθνές Δίκαιο.
43 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης
Η κυβέρνηση αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει τις προκλήσεις στηρίζοντας την κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό. Διέθεσε 43 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, των αγροτών, των εργαζόμενων και των άνεργων στη διάρκεια της πανδημίας. Κράτησε έτσι όρθιο τον παραγωγικό ιστό και -παρά την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης- πέτυχε το 2021 ρυθμό ανάπτυξης 8,3%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ μεγεθύνθηκε κατά 7%.
Για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ενεργειακών ανατιμήσεων στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών και στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων το κράτος έχει διαθέσει περισσότερα από 8,5 δισ..
Από την πρώτη στιγμή της συγκρότησής της, η κυβέρνηση ξεκίνησε μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που τονώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Προχώρησε σε έκτακτες ενισχύσεις των πιο ευάλωτων πολιτών. Αύξησε τον κατώτατο μισθό σε βαθμό που προσθέτει στους χαμηλόμισθους ένα επιπλέον μισθό ανά έτος.
Ταυτόχρονα, εφαρμόζοντας στην πράξη φιλεργατική πολιτική, η κυβέρνηση πέτυχε τη μείωση της ανεργίας κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίας μονάδες εν μέσω κρίσεων που απείλησαν άμεσα την απασχόληση, προσέλκυσε αυξημένες επενδύσεις από το εξωτερικό, πετυχαίνοντας το 2021 τη μεγαλύτερη εισροή από το 2002, αποπλήρωσε τις υποχρεώσεις της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, βγαίνει τον Αύγουστο από την ενισχυμένη εποπτεία και διεκδικεί ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις αρχές του 2023.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως «η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια πορεύεται με σιγουριά και σταθερότητα σε μία νέα εποχή. Αυτή που τη θέλει να πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των επενδύσεων. Εφαρμόζει στην πράξη ουσιαστική κοινωνική, φιλεργατική πολιτική. Μέσα σε τρία χρόνια, η Ελλάδα από τις παρυφές της Ευρώπης βρέθηκε στο κέντρο των αποφάσεων. Η φωνή της ακούγεται καθαρά και λαμβάνεται υπόψη».
Παράλληλα η κυβέρνηση προχώρησε ενίσχυση των Ένοπλων Δυνάμεων και της αποτρεπτικής δυνατότητας της Ελλάδας, με την ταχύτατη προσθήκη των πρώτων αεροσκαφών Rafale, την αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών, την απόκτηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, την αναπλήρωση και ενίσχυση των πυρομαχικών που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις και το αίτημα για προμήθεια F-35.