02:35
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
02:35
08/09/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών: Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας «συνωμοσία συσκότισης στο σκάνδαλο των υποκλοπών»

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών / Φωτογραφία: Eurokinissi

19.01.2023
18:25
Τελευταία ενημέρωση: 19/01/2023 • 21:49
Ένταση στην Επιτροπή Θεσμών, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί - Αιτία το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ να καταθέσει

Ένταση επικράτησε το πρωί της Πέμπτης στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν, λόγω της αντίδρασης της ΝΔ στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου να καταθέσει.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν «συνωμοσία συσκότισης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών», όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά.

Η επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς την Επιτροπή Θεσμών, με την οποία ζητά να καταθέσει στα μέλη της, σχετικά με το θέμα των υποκλοπών, βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου της Επιτροπής Θανάση Μπούρα και των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης ήταν η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων των γραφείων του ΚΚΕ. Έντονη ήταν η αντίδραση τόσο του κ. Μπούρα όσο και του εισηγητή του ΚΚΕ Μανώλη Συντηχάκη, στην επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει η Επιτροπή την κλήτευση του κ. Ράμμου, αντιτείνοντας ότι το θέμα είναι εκτός ημερήσιας διάταξης ενώ καταλόγισαν προσχηματική αντίδραση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να τονίσουμε εδώ ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, προκειμένου να λυθεί η διαμάχη εντός των δικαστικών κύκλων που πήρε και πολιτικές προεκτάσεις, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις, μετά την περιβόητη γνωμοδότηση Ντογιάκου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ράμμος ζητά ενημέρωση για τη διαδικασία- ποιο όργανο, με ποια πρωτόκολλα κτλ. στην ΕΥΠ ή όπου αλλού καθοριστεί- θα ακολουθείται στο εξής για αιτήματα των πολιτών οι οποίοι επιθυμούν να πληροφορηθούν αν παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Εκτός συνταγματικών ορίων το αίτημα του Ράμμου», λέει ο Μαρκόπουλος

Το θέμα άνοιξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, καλώντας τον κ. Μπούρα να ενημερώσει την Επιτροπή για την επιστολή του κ. Ράμμου και αν σκοπεύει να τον καλέσει γα να δώσει διευκρινήσεις «στο μείζον για τη δημοκρατία θέμα των υποκλοπών».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε «πρωτοφανές και εκτός συνταγματικών ορίων το αίτημα του κ. Ράμμου να αυτοπροσκληθεί στην Επιτροπή και να καθορίζει και τον τρόπο λειτουργίας της» και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να κάνει πολιτική και να πολιτικοποιήσει μια Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Το θέμα είναι τεχνικό και όχι πολιτικό, δεν πολιτικοποιεί το ζήτημα ο κ. Ράμμος που θέλει να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής και πρέπει να κληθεί» υποστήριξε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης.

«Ο ρόλος μας είναι και ελεγκτικός και έπρεπε εμείς να το ζητήσουμε και όχι να το ζητά ο κ. Ράμμος και εμείς να αρνούμαστε», ανέφερε η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα.

«Επιβάλλεται να έρθει ο κ. Ράμμος. Και δικαίωμα και υποχρέωση έχει να το ζητά» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης.

Καστανίδης: «Η Επιτροπή Θεσμών οφείλει να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ»

«Οφείλει η Επιτροπή να κάνει δεκτό το αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ. Ορθά απευθύνεται στο θεσμικό αυτό όργανο», τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.

Ο κ. Μπούρας διευκρίνισε καταρχήν ότι την επιστολή παρέλαβε στις 17 Ιανουαρίου αργά το βράδυ, ενώ αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Ράμμου να καθορίζει ο ίδιος το απόρρητο ή όχι της Επιτροπής Θεσμών.

Παράλληλα σημείωσε ότι το αίτημα για να γίνει δεκτό πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αναφέρεται σε συγκεκριμένα θέματα από τον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, προσέθεσε δε ότι από εκεί και πέρα θα υπάρξουν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Ο Χάρης Καστανίδης στη Βουλή
Ο Χάρης Καστανίδης στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Δεν είναι θέμα της σημερινής ημερησίας διάταξης το αίτημά του. Όταν τα στοιχεία θα είναι πιο συγκεκριμένα θα το κάνουμε. Να σημειώσω ότι ο κ. Ράμμος από τις έξι συνεδριάσεις που κάναμε ήταν παρών στις τέσσερις», προσέθεσε ο κ. Μπούρας.

«Το Σύνταγμα οριοθετεί ως θεσμικά αντίβαρα τις Ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες δεν αντικαθιστούν ούτε υποκαθιστούν τη δικαιοσύνη ή την εκτελεστική εξουσία. Δεν μπορεί να υποδεικνύει στην Επιτροπή το θεσμικό της ρόλο. Προσπαθώ να σταματήσω την εργαλειοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών και την υπερεκτίμηση του ρόλου τους σε σχέση με η δικαιοσύνη και την εκτελεστική εξουσία», σχολίασε ο βουλευτής της Ν.Δ., Ευρυπίδης Στυλιανίδης.

Οι βουλευτές το ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν στο να ξεκαθαριστεί το θέμα κλήτευσης του κ. Ράμμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο του κ. Μπούρα και των βουλευτών της ΝΔ όσο και του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντηχάκη που έκαναν λόγο για προσχηματική προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

«Οφείλει η Επιτροπή να υπερασπιστεί το έργο της», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Κατρούγκαλος: «Θλιβερή» η σημερινή μέρα για τη Βουλή

Σε δήλωσή του από το περιστύλιο της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε «θλιβερή» τη σημερινή μέρα για τη Βουλή και τον Κοινοβουλευτισμό.

«Η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε ουσιαστικά την αυτοκατάργησή της, να μην ασκήσει δηλαδή τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος, ζήτησε να προσέλθει και να ενημερώσει την Επιτροπή για θέματα της αρμοδιότητάς του» ανέφερε.

O Γιώργος Κατρούγκαλος στο βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ
O Γιώργος Κατρούγκαλος στο βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «βουλευτές της πλειοψηφίας επιτέθηκαν στον ίδιο και στην Αρχή με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις αυτοκαταργώντας τις αρμοδιότητες της Επιτροπής».

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως « δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός η απαράδεκτη σήμερα στάση της Ν.Δ. αλλά είναι ένας ακόμη κρίκος σε μία σειρά εκτροπών από το Σύνταγμα με τελευταία την αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που καταδικάστηκε σύσσωμα από το σύνολο των συνταγματολόγων».

«Η Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να κρατήσει μακριά από τις ευθύνες του τον Πρωθυπουργό, ο οποίος  βαρύνεται τόσο για το σκάνδαλο καθ’ εαυτό των υποκλοπών όσο και για την προσπάθεια κουκουλώματός του» κατέληξε.

Γεροβασίλη: Πρωτοφανές να ζητάει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ να ενημερώσει και να του το απαγορεύουν

«Πρωτοφανές» χαρακτήρισε η Όλγα Γεροβασίλη, «ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος, της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής, να ζητάει από το ελληνικό Κοινοβούλιο και από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ενημερώσει για αποτελέσματα της έρευνας που έκανε για το σκάνδαλο των υποκλοπών και το ελληνικό Κοινοβούλιο δια της πλειοψηφίας, δηλαδή δια της Νέας Δημοκρατίας, να του το απαγορεύει».

Σε σχετική δήλωση της στο περιστύλιο της Βουλής η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σημείωσε ότι αυτό «είναι ένα άλλο σκαλοπάτι σε όλη την προσπάθεια της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών».

«Παρ’ όλα αυτά», τόνισε, «επειδή οι θεσμοί είναι ισχυροί και η δημοκρατία είναι ισχυρή σε αυτόν τον τόπο δεν θα επιτρέψουμε τη διολίσθηση. Η αλήθεια πια δεν μπορεί να κρυφτεί ό,τι και να κάνει η κυβερνητική πλειοψηφία».

ΝΔ: «Αποκαλύφθηκαν τα σκοτεινά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ»

«Τα σκοτεινά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της βουλής για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφωνικού κέντρου και των επικοινωνιών του ΚΚΕ το 2016» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Σημειώνει ότι οι τρεις εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση, επιβεβαίωσαν ότι υπήρξε παρακολούθηση του ΚΚΕ χωρίς νόμιμη επισύνδεση ή με νέες τεχνολογίες και σύγχρονο λογισμικό, ενώ προχώρησαν σε μια διαπίστωση-φωτιά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Γνωστοποίησαν, ότι με την αλλαγή του ποινικού κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2019 το αδίκημα από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα, επομένως έχει παραγραφεί!

Η ΝΔ υπογραμμίζει ότι «η εξέλιξη αυτή, αποκαλύπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον λόγο της συγκεκριμένης αλλαγής στον ΠΚ, δημιουργεί νέα δεδομένα και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα «απαντά» στην αγωνία του να αποχωρήσει άρον άρον από τη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας».

Τέλος, καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει γιατί δεν παρέμειναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση με αντικείμενο την παρακολούθηση του ΚΚΕ το 2016; Μήπως γνώριζαν ότι θα αποκαλυφθεί η αλήθεια και επέλεξαν να αποχωρήσουν προσχηματικά; Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για την παραγραφή του αδικήματος; Είναι ή όχι υποκριτική η στάση τους, περί αναζήτησης της αλήθειας για τις υποκλοπές, όταν οι ίδιοι ήταν εκείνοι που είχαν σχέση με ρυπαρά κυκλώματα;

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση