Οι ραγδαίες εξελίξεις γύρω από το περίφημο Qatar Gate δημιουργούν και ένα άλλο ανεπανάληπτο προηγούμενο για την Ελλάδα στην Ευρωβουλή. Η χώρα μας έχει δύο εκλεγμένους Ευρωβουλευτές στη φυλακή, η μεν Εύα Καϊλή ως υπόδικη για την υπόθεση και ο δε, χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός ως καταδικασθείς για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένης της Εύας Καϊλή, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη, όπως αναφέρουν οι βελγικές Αρχές.
Νέες επιδρομές των βελγικών Αρχών στις Βρυξέλλες
Σήμερα, σύμφωνα με το Politico, περίπου 10 γραφεία που συνδέονται με αξιωματούχους στο Στρασβούργο σφραγίστηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – τα γραφεία που συνδέονται με τα ίδια άτομα που αποτέλεσαν στόχο των επιδρομών της Παρασκευής στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, σφραγίστηκε το γραφείο ενός βοηθού του Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέτρο Μπαρτόλο.
«Η θέση της είναι ότι είναι αθώα. Δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. Δεν έχω εικόνα αν βρέθηκαν χρήματα ή πόσα βρέθηκαν» έχει δηλώσει από την πρώτη στιγμή ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
«Το μόνο που μπορώ να σας πω, γιατί μίλησα με την αδελφή της είναι ότι δεν υπάρχει κάποια κούνια για το παιδάκι, όπου βρέθηκαν κρυμμένα τα χρήματα. Αυτό σας το διαψεύδω ρητά γιατί μου το είπε και η αδελφή της η κα Μαγδαλένα Καϊλή» ανέφερε ο κος Δημητρακόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες η Εύα Καϊλή αρνήθηκε να παραδώσει την έδρα της στην Ευρωβουλή, παρά το γεγονός πως της αφαιρέθηκαν όλα τα καθήκοντα της αντιπροέδρου.
Σε κάθε περίπτωση, η Εύα Καϊλή βρίσκεται προφυλακισμένη με τη διαδικασία του αυτόφωρου από την περασμένη Παρασκευή. Και μάλιστα, για να έρθουμε στο δια ταύτα, η Ευρωβουλευτής κρατείται στις ίδιες φυλακές όπου κρατήθηκε ο χρυσαυγίτης βουλευτής, Γιάννης Λαγος, πριν εκδοθεί στην Ελλάδα.
Η φυλακή Σεν Ζιλ, η οποία είναι χτισμένη σύμφωνα με το μοντέλο Ducpetiaux, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1884 για να αντικαταστήσει τη φυλακή Petits-Carmes στο κέντρο των Βρυξελλών και είναι χτισμένη σύμφωνα με το μοντέλο Ducpetiaux. Έχουν τον ρόλο του κέντρου κράτησης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κατηγορίες και αναμένεται να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Η δίκη θα γίνει στις Βρυξέλλες.
Ο Γιάννης Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής
Θυμίζουμε πως ο Γιάννης Λαγός έχει καταδικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε κάθειρξη 13 ετών και οκτώ μηνών φυλάκιση για τη δράση του με την Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, από την πρώτη μέρα που εκδόθηκε στην Ελλάδα, ο χρυσαυγίτης σημείωσε πως δεν θέλει να κρατηθεί στις φυλακές Δομοκού, όπου κρατούνται τα υπόλοιπα μέλη της Χρυσής Αυγής αλλά στον Κορυδαλλό, για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του Ευρωβουλευτή με μεγαλύτερη ευχέρεια.
Άλλωστε, στην επίσημη σελίδα του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γιάννης Λαγός παραμένει ενεργός στα καθήκοντά του, συμμετέχοντας στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων, αλλά και στην αντιπροσωπεία συνεργασίας ΕΕ με τη Ρωσία. Το Νοέμβριο μόνο έχει καταθέσει έγγραφες ερωτήσεις με θέμα «τον κίνδυνο εξαφάνισης της καφέ αρκούδας», τις ανησυχητικές συνέπειες της κατανάλωσης αλκοόλ στην ΕΕ και (!) το ζήτημα της μετάδοσης του Μουντιάλ από την πλατφόρμα του ANT1+.
Την περίοδο της δίκης της Χρυσής Αυγής, ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής ο ίδιος στο παρελθόν και συνταγματολόγος, σημείωνε πως ο Γιάννης Λαγός μπορεί να παραμείνει ευρωβουλευτής και να απολαμβάνει όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση του, δηλαδή θα μισθοδοτείται κανονικά.
Ο κ. Χρυσόγονος διευκρίνιζε τότε πως, το θέμα της παραμονής των υποδίκων ή καταδικασθέντων στο πόσο τους αφορά στον Ποινικό Κώδικα της εκάστοτε χώρας. Ωστόσο, οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, δεν θα άλλαζαν αυτό το καθεστώς άμεσα.