Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, ωστόσο τον τελευταίο καιρό πολλά ήταν τα δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα κληθούμε να ψηφίσουμε ξανά.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες το κλίμα άλλαξε εκ νέου και πλέον το πιο πιθανό σενάριο είναι η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ραδιόφωνο στο ΣΚΑΪ είπε ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους θεσμικής τάξης και σταθερότητας σε μια κρίσιμη συγκυρία, όπως αυτή που διανύουμε».
«H τελική ευθεία δεν πρέπει να είναι άλλοθι για να κατεβάσουμε μολύβια», τόνισε. «Kαταλαβαίνω γιατί ανακινιούνται σενάρια εκλογών, αλλά δεν ψάχνω δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνω εκλογές», τόνισε στη συνέχεια.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «και αν έχουμε και κόστος, διότι θα έχουμε δύσκολο χειμώνα, είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω. Δεν θα παίξω με τους θεσμούς. Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ποντάρει» πολλά στην σταθερότητα που προσφέρει το πρόσωπό του, άλλωστε σε γενικές γραμμές το μήνυμα που ακούγεται από την κυβέρνηση είναι «εμείς ή ακυβερνησία». Έτσι θα ήταν αδύνατον να διαψεύσει τον ίδιο του τον εαυτό, ενώ έχει πει άπειρες φορές ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίες, ενώ δεν συμβαδίζει και με το προφίλ που έχει χτίσει η προσφυγή στις κάλπες εν μέσω κρίσης με την Τουρκία, αλλά και ενόψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται να έρθει.
Εκλογές που δεν θα δώσουν αυτοδυναμία
Προσφάτως ένα «γαλάζιο» στέλεχος μου είπε ότι «εκλογές δεν κάνεις εάν δεν τις κερδίζεις» και μου εξήγησε ότι παρόλο που η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτη και με διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις το πρόβλημα είναι ότι μετά τις εκλογές θα είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με ένα τουλάχιστον ακόμη κόμμα.
Προς το παρόν η ΝΔ αποφασίζει μόνη της για το μέλλον της χώρας, καθώς έχει αυτοδυναμία και θα είναι «αυτοκτονικό» να την πετάξει, την ώρα που όλα δείχνουν ότι τα ποσοστά της ξεκίνησαν ξανά να ανεβαίνουν.
Ας δούμε τι ισχύει με αριθμούς. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση χρειάζονται 150+1 βουλευτές, αν πάρουμε τα ποσοστά που δίνει η πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse η ΝΔ είναι στο 34%.
Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική κάτι που επί της ουσίας σημαίνει ότι η ΝΔ θα έχει περίπου 110-112 βουλευτές (υπολογίζουμε ότι ένα ποσοστό κοντά στο 10% θα πάει σε κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή).
Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ αναμένεται να βγάλει περίπου 40 βουλευτές, εάν τελικά έχει ένα ποσοστό κοντά στο 13%, όπως αναφέρουν οι δημοσκοπήσεις.
Τα δύο κόμματα μαζί πιθανότατα μπορούν να κυβερνήσουν, ωστόσο είναι στο χέρι του ΚΙΝΑΛ εάν θέλει να κυβερνήσει μαζί με τη ΝΔ, καθώς εν ολίγοις θα έχει μια θέση κομπάρσου. Όσον αφορά την πιθανότατα η ΝΔ να βγάλει μετά τις δεύτερες εκλογές αυτοδυναμία, είναι μικρή, καθώς θα πάρει το μπόνους των 30 εδρών, ωστόσο δεν φαίνεται ότι αυτές θα είναι αρκετές.
Η κυβέρνηση θα «πετάξει» την αυτοδυναμία που κέρδισε στις εκλογές του 2019 για να αποφύγει μια τυχόν φθορά που ίσως υπάρξει τον χειμώνα και η οποία ίσως τελικά να μην της «κοστίσει» κάτι παραπάνω από λίγες έδρες;
Δεν δείχνει και τόσο λογική επιλογή…
Κυβέρνηση χωρίς τη ΝΔ;
Ταυτόχρονα υπάρχει και ο κίνδυνος για τη Νέα Δημοκρατία το ΚΙΝΑΛ να επιλέξει να συγκυβερνήσει… με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει το ποσοστό που είχε το 2019 (31,53%) και στην εξίσωση να μπει και ένα ακόμη κόμμα (πιθανότατα το ΜέΡΑ 25). Δεν είναι διόλου απίθανο ένα τέτοιο σενάριο, καθώς και σε μια τέτοια περίπτωση το ΚΙΝΑΛ θα έχει μεγαλύτερο ρόλο στην κυβέρνηση, κάτι που δύσκολα θα έχει εάν συμπορευθεί με τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό είναι κάτι που «ποντάρουν» και στον ΣΥΡΙΖΑ και εξού και οι πολλές «γέφυρες» που έχει ρίξει τις τελευταίες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.
Να σημειώσουμε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει ένα ποσοστό κοντά στο 26% (όπως τον δίνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις) τότε αυτό το σενάριο θα είναι από οριακό, έως πάρα πολύ δύσκολο, καθώς δύσκολα θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν τους 151 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜέΡΑ 25.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του γνωρίζουν πολύ καλά ότι με την απλή αναλογική δεν θα σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση, κάτι που επιθυμούν στο Μαξίμου, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στην «γαλάζια» παράταξη ότι το ΚΙΝΑΛ τελικά θα συμπορευθεί μαζί τους.
Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας και σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθημένος να ψάξει για σανίδα σωτηρίας προσφεύγοντας σε εκλογές.