13:35
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
13:35
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Εκλογές 2023 – Στύλιος στο «S»: «Στήριξη του πρωτογενούς τομέα την επόμενη τετραετία – 19,3 δις ευρώ από την ΚΑΠ για την ανασυγκρότησή του»

O πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος

O πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος

22.06.2023
07:42
Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2023 • 18:29
Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος μιλάει για τις εκλογές και για την επόμενη τετραετία

Το κέντρο βάρους την επόμενη τετραετία από μια νέα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας θα δοθεί στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα ενισχυθεί και η περιφέρεια, μας πληροφορεί στη συνέντευξή του στο thestandard.gr ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στύλιος.

Ο ίδιος στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου έκοψε πρώτος το νήμα καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ο νομός Άρτας, τόπος καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα βάφτηκε γαλάζια.

«Στο πρόγραμμά μας κάνουμε λόγο για τη δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για όλη την επικράτεια που ενισχύει την παραγωγή και τη διαφοροποίηση της εθνικής μας οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, την κλιματική κρίση και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και το δημογραφικό» τονίζει ο κ. Στύλιος ενώ προσθέτει πως «στο πλάνο μας για την Ήπειρο του 2030 έχουμε 380 έργα ύψους 2,7 δις. ευρώ που απελευθερώνουν τη δυναμική της περιοχής».

Εξηγεί επίσης τι διαφορετικό έχει αυτή η εκλογική αναμέτρηση και διευκρινίζει πως το διακύβευμα αυτής της κάλπης είναι ποια Ελλάδα θέλουμε. Όσον αφορά το κόμμα «Νίκη» υποστηρίζει πως «γίνεται μια προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί και να εγκλωβιστεί το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών σε χώρους μικρών κομμάτων». Και απαντά: «Η ορθόδοξη πίστη  είναι πολύ μεγάλη για να την ιδιοποιούνται κάποιοι και πάντα ήταν μια δύναμη ενότητας για τον ελληνισμό».

Ο Γιώργος Στύλιος για τις εκλογές

Τι διαφορετικό έχει αυτή η εκλογική αναμέτρηση, κατά τη γνώμη σας, σε σχέση με την προηγούμενη; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το νέο διακύβευμα;

  • «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει πως σε αυτές τις κάλπες εκλέγουμε κυβέρνηση. Είναι μια φράση που συμπυκνώνει το διακύβευμα της 25ης Ιουνίου. Οι πολίτες πάνε στην κάλπη για να αποφασίσουν ποια Ελλάδα θέλουν. Πάνε έχοντας ακούσει από τη Νέα Δημοκρατία έναν προγραμματικό λόγο με ορίζοντα που ξεπερνά την επόμενη τετραετία και μιλά για την Ελλάδα του 2030. Ένα σχέδιο υπεύθυνου πατριωτισμού για να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή, με αδιαπραγμάτευτα τα εθνικά της δίκαια, θωρακισμένα τα σύνορά της και ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική. Μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο δίκαιη και συνεκτική, αλλά και πιο ευρωπαϊκή. Αυτό είναι το διακύβευμα το ποια Ελλάδα θέλουμε».

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν συντριπτική στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε μια σοκαριστική ήττα. Η Νέα Δημοκρατία παίζει πλέον στον πολιτικό στίβο χωρίς αντίπαλο;

  • «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου οι πολίτες σύγκριναν και έκριναν ποιο κόμμα είχε πρόγραμμα και σχέδιο για το μέλλον και ποιο αναλώθηκε σε ένα στείρο και τοξικό αντιπολιτευτικό λόγο. Όπως σύγκριναν και δύο πολύ διαφορετικές περιόδους διακυβέρνησης -μια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία και μία με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Το αποτέλεσμα υπογραμμίζει πως οι πολίτες πλέον απαιτούν σταθερότητα, συνέπεια και ειλικρίνεια από τα κόμματα. Απαιτούν δουλειά και σχέδιο για να κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και το ΠΑΣΟΚ παρουσίασαν ένα δομημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης στους πολίτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους πολίτες σε αυτή τη προεκλογική περίοδο με ειλικρίνεια και παρουσίασε το όραμά μας για το μέλλον. Αυτό έφερε τη νίκη. Τα ζητήματα της καθημερινότητας, τα προβλήματα των πολιτών και οι μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό».

Ποια είναι η δική σας άποψη για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα «Νίκη»; Γιατί η Νέα Δημοκρατία ασχολείται τόσο με αυτό το κόμμα;

  • «Γίνεται μια προσπάθεια να εργαλειοποιηθεί και να εγκλωβιστεί το θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών σε χώρους μικρών κομμάτων. Η ορθόδοξη πίστη  είναι πολύ μεγάλη για να την ιδιοποιούνται κάποιοι και πάντα ήταν μια δύναμη ενότητας για τον ελληνισμό. Νομίζω πως η τοποθέτηση του ίδιου του Αρχιεπισκόπου κ.κ Ιερώνυμου στην οποία υπογραμμίζει ότι το θρησκευτικό συναίσθημα δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και πως η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε «κομματίζεται», μας καλύπτει πλήρως για αυτό το ζήτημα».

Ανάμεσα στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας αν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, εκτός από την Υγεία ή τους καλύτερους μισθούς που προβάλλονται κατά κόρον, είναι και η στήριξη του πρωτογενούς τομέα;

  • «Στο πρόγραμμά μας κάνουμε λόγο για την «παραγωγική» Ελλάδα. Και παραγωγική Ελλάδα χωρίς ισχυρό πρωτογενή τομέα δεν υφίσταται. Τα προηγούμενα χρόνια μπροστά σε μεγάλες εξωγενείς κρίσης όπως η Πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, στηρίξαμε τους παραγωγούς με άμεσες και στοχευμένες ενισχύσεις. Ωστόσο το κύριο μέλημά μας ήταν οι μόνιμες παρεμβάσεις που ενισχύουν το εισόδημα και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών. Η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα συνεταιριστικά σχήματα στο 10% και η μείωση κατά 50% της φορολογίας εισοδήματος για τα μέλη των συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων και όσων παραγωγών ασχολούνται με την συμβολαιακή γεωργία είναι μερικές από αυτές. Σε αυτό το πλαίσιο των μόνιμων παρεμβάσεων και μειώσεων της φορολογίας θα κινηθούμε στην επόμενη θητεία μας. Στο πρόγραμμά μας, για παράδειγμα, είναι η οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Διατελέσατε στην προηγούμενη κυβέρνηση υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και στο χαρτοφυλάκιο σας είχατε και την ΚΑΠ. Τι ποσά μπορεί να αντλήσει η χώρα και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί ο αγροτικός κόσμος;

  • «Η Ελλάδα χάρις την παρέμβαση και τη διαπραγμάτευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε 19,3 δις ευρώ από την ΚΑΠ. Είναι δηλαδή μια από τις ελάχιστες χώρες της Ε.Ε που διατήρησε το ίδιο ύψος πόρων. Αυτά τα χρήματα είναι η βάση για να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα πολύ συγκεκριμένο για την ανασυγκρότηση του ελληνικού πρωτογενή τομέα. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις, αναφέρομαι στην κλιματική κρίση και την ανάγκη εξασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας. Ο τρόπος για να τις αντιμετωπίσουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα πρωτογενή τομέα βιώσιμο, «πράσινο», ψηφιακό, καινοτόμο και πάνω από όλα ανταγωνιστικό. Για αυτό και ένα μεγάλο μέρος του Στρατηγικού και επιχειρησιακού Σχεδίου μας για την ΚΑΠ κατευθύνεται σε δράσεις στήριξης της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών όπως και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Είστε βουλευτής στο Νομό Άρτας. Ποιος  πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της περιφέρειας και στο χτίσιμο μιας νέας χώρας, τι χρειάζεται η περιφέρεια και πώς θα πρέπει να την ενισχύσει  μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

  • «Στο πρόγραμμά μας κάνουμε λόγο για τη δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης για όλη την επικράτεια που ενισχύει την παραγωγή και τη διαφοροποίηση της εθνικής μας οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που φέρνουν οι νέες τεχνολογίες, την κλιματική κρίση και την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και το δημογραφικό. Τους προηγούμενους μήνες παρουσιάσαμε τα εξειδικευμένα αναπτυξιακά σχέδιά μας σε κάθε περιφέρεια της χώρας ξεχωριστά. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω πως στο πλάνο μας για την Ήπειρο του 2030 έχουμε  380 έργα ύψους €2,7 δις. Έργα που απελευθερώνουν τη δυναμική της περιοχής και δημιουργούν ευκαιρίες για επενδύσεις με σεβασμό στη φυσιογνωμία και το περιβάλλον του τόπου. Αυτά τα αναπτυξιακά σχέδια είναι ένας οδικός χάρτης για την ενίσχυση της περιφέρειας που θα συνεχώς οφείλουμε να εμπλουτίζουμε βελτιώνοντας τη καθημερινότητα των πολιτών της, προσφέροντας καλύτερες υποδομές υγείας και παιδείας και περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση