Τη διαλεύκανση του ναυαγίου της Πύλου, αλλά και θεσμικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση ζητάει μετ’ επιτάσεως ο Αλέξης Τσίπρας, έτσι ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.
«Θέλω να ξεκινήσω, όμως, συγχαίροντας όλους τους ανθρώπους που έσπευσαν εδώ να βοηθήσουν. Τους εθελοντές, πρώτα από όλα, αλλά και τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού. Του λιμενικού, της πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του ΕΣΥ», ήταν τα πρώτα λόγια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έφτασε στην Καλαμάτα.
Με αυτό τον τρόπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε δύο πράγματα. Αρχικά, ότι σε καμία περίπτωση δεν χρεώνει πιθανά επιχειρησιακά λάθη στους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού σώματος. Μάλιστα, φρόντισε να το καταστήσει απολύτως σαφές, κάνοντας ειδική αναφορά στην προσπάθεια τους να διασώσουν ανθρώπους.
«Δεν θέλω να επιρρίψω καμία ευθύνη στους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό. Ίσα ίσα είναι αυτοί που σώσανε ανθρώπους, που έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες, που είναι εδώ νύχτα και μέρα».
Στη συνέχεια, όμως, με τη δημόσια αντιπαράθεση που είχε με τον υπηρεσιακό υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, θέλησε να δείξει πως ακόμα και αν στο μέλλον αποδειχθεί ότι υπήρξαν λάθη στις και παραλήψεις στην όλη επιχείρηση, ότι την πολιτική ευθύνη δεν τη φέρει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά η προηγούμενη, καθώς ο κ.Τουρνάς ήταν και υφυπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Παράλληλα, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την Ίλβα Γιόχανσον, την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, τόνισε την σημασία που έχει να διαλευκανθούν οι αιτίες της τραγωδίας.
Είναι σαφές πως η Κουμουνδούρου θεωρεί πως η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων επανεγκαταστάσης προσφύγων σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δίκαιο τρόπο.
Αντίθετα, η προ ημερών απόφαση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο να αναφέρουν ότι το πλαίσιο γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό για τις χώρες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, την ώρα που δεν επιβαρύνει σχεδόν καθόλου τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρμόδια Επίτροπο «είναι ντροπή η Μεσόγειος να γεμίζει πτώματα, ενώ την ίδια στιγμή στις Βρυξέλλες να παρουσιάζεται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου ως «πολυτέλεια» και να γίνεται συζήτηση για το αντίτιμο που θα καταβάλλουν κράτη μέλη, ώστε να μην φιλοξενούν πρόσφυγες».