19:11
09/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
19:11
09/11/2024
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Ο Δένδιας ενημέρωσε τα κόμματα: «Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού»

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο / Φωτογραφία: Eurokinissi

01.07.2022
18:19
Τελευταία ενημέρωση: 01/07/2022 • 21:21
Για εθνική απειλή έκανε λόγο ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε από τα πολιτικά κόμματα να είναι μονιασμένα

Μετά την ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε παράκληση τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού.

«Θα ήθελα ενόψει της εισόδου μας στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας να διατυπώσω μια ευρύτερη παράκληση: Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού, όπως έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα. Να διατηρηθεί, δηλαδή, η ωριμότητα και η ομόνοια που μας έφερε ως εδώ. Είναι σωστό να θυμόμαστε πάντα ότι ο Ελληνισμός διχάστηκε ιστορικά για θέματα εξωτερικής πολιτικής και θα πρέπει να θυμόμαστε ότι φέτος είναι το 2022, 100 χρόνια μετά την εθνική καταστροφή του 1922. Μια εθνική καταστροφή που σε μεγάλο βαθμό την προκάλεσε ο εθνικός διχασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή

Προς επίρρωση του μηνύματός του, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε εθνική απειλή και την απειλή αυτή μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε αν είμαστε μονιασμένοι, με ομόνοια δηλαδή μεταξύ μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύτηκε πως επί τη βάσει των οδηγιών που έχει πάρει από τον πρωθυπουργό, την προτεραιότητα αυτή της ομόνοιας και της ενότητας του ελληνικού λαού θα συνεχίσει να υπηρετεί.

Σε ό,τι αφορά τις διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών για τα μείζονα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε καταρχήν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Ιδιαίτερα στάθηκε στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ που υιοθετήθηκε στη Μαδρίτη.

«Σε αυτό το στρατηγικό δόγμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αξίες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών, αλλά και γενικά στο πλαίσιο αξιών και αρχών τα οποία πιστεύει και πρεσβεύει η Ελλάδα, και τα οποία αν εφαρμοστούν θα λύσουν μια πολύ μεγάλη σειρά από προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών χορήγησε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντίγραφα της συμφωνίας μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας. «Η συμφωνία αυτή δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη όπως εμφανίστηκε να συμβαίνει σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης. Αντίθετα, η Τουρκία δεν πέτυχε στη συμφωνία αυτή ούτε τον χαρακτηρισμό του YPG ή του FETO ως τρομοκρατικών οργανώσεων ούτε, όπως δεν ήταν δυνατόν και να συμβεί, την υπαγωγή της διαδικασίας έκδοσης σε ένα ειδικό καθεστώς πέρα από την ευρωπαϊκή σύμβαση για την έκδοση.

Όσον αφορά δε το ζήτημα της συμμετοχής στα προγράμματα της PESCO, εκεί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τη σχετική δυνατότητα αρνησικυρίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κατά συνέπεια, αυτά τα οποία λέγοντα στην Ελλάδα περί υπερκερδών και θριάμβων της Τουρκίας, δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα» εξήγησε. Τα ζητήματα αυτά, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε με τους ομολόγους του της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τους οποίες συνάντησε στο πλαίσιο του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια των σημερινών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας συζήτησε με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και των διάφορων παραβιάσεων επί του πεδίου, ενημερώνοντάς τους για τη «σαφέστατη ελληνική θέση».

Η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η προκλητικότητα δεν γίνεται δεκτή και ότι η χώρα μας θα απαντά. «Αλλά πέραν αυτού ότι η Ελλάδα δεν παρασύρεται σε μια διαρκή κλιμάκωση.

Αντιθέτως, επιδιώκει την αποκλιμάκωση. Θεωρεί ότι οι ρητορικές εξάρσεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου δεν μπορούν να προκαλέσουν τίποτα θετικό στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» υπογράμμισε και διαμήνυσε: «Η Ελλάδα δεν προτίθεται να ακολουθήσει αυτή τη διαρκή κλιμάκωση. Αντίθετα, θα έχει μια διαρκή στάση σοβαρότητας, μια στάση που υπαγορεύεται από τη δική μας πίστη και αφοσίωση στο Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Καιρίδης: Ιστορική η σύνοδος του ΝΑΤΟ

Ιστορική χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Με ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια ιστορική σύνοδο, που κλήθηκε να απαντήσει στις μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνει η ελληνική πλευρά την υπογράμμιση του σταθερού πλαισίου της νομιμότητας, του Διεθνούς Δικαίου, στο οποίο πρέπει να κινείται η Συμμαχία και όλα τα κράτη-μέλη της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η ευθυγράμμιση εν τέλει και της Τουρκίας, τουλάχιστον εκεί, με αυτές τις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ» σημείωσε ο Δ. Καιρίδης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι δεν είναι χρήσιμο και καλό «να αναπαράγεται μια τουρκική προπαγάνδα για δήθεν επιτυχία της άλλης πλευράς» και επισήμανε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία είναι χώρες δικαίου, παραμένουν χώρες δικαίου και η συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί το εθνικό ελληνικό συμφέρον ως φίλες χώρες που ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της Συμμαχίας.

Κατρούγκαλος: Τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα

«Η παράταση της παραμονής της ΝΔ στην εξουσία βλάπτει τη χώρα και στο επίπεδο της διπλωματίας και στο επίπεδο της εξωτερικής πολιτικής» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «η συμπεριφορά “τα δίνουμε όλα και δεν παίρνουμε τίποτα”, αυτή η εξωτερική πολιτική, η προσωποπαγής, δεν ωφελεί τη χώρα, και είναι ένας επιπλέον λόγος για να επιστρέψουμε στην πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που έχει ανάγκη η χώρα, να έχουμε το δυνατό συντομότερο εκλογές».

Κατά τον Γιώργο Κατρούγκαλο, η εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη έχει τρία χαρακτηριστικά: «Πρώτον, συνιστά ανατροπή πάγιων δογμάτων της διπλωματίας μας, εγκατάλειψη της πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής και επιστροφή στο δόγμα που χρησιμοποιούσε η ελληνική δεξιά την περίοδο του εμφυλίου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου. Ταυτόχρονα, με μια λογική που δεν είναι διεκδικητική, η λογική του πιστού και δεδομένου.

»Δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται για μια ΙΧ πολιτική, η οποία πολλές φορές εκδηλώνεται εν αγνοία τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του υπουργείου Άμυνας. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση για την αγορά των 6 Ραφάλ και των πρόσθετων Ραφάλ στη ΔΕΘ, που την αγνοούσε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, ή οι πρόσφατες εξαγγελίες για τα F35.

»Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι η έμφαση στην επικοινωνία και όχι στην ουσία, και η κατασκευή εικονικών πραγματικοτήτων, όπως είναι η αφήγηση παρά τάχα απομόνωσης της Τουρκίας, λόγω των μεγάλων επιτυχιών του Μωυσή πρωθυπουργού. Η μεγαλύτερη διάψευση αυτού του αφηγήματος έγινε στην πρόσφατη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου η παραβατική Τουρκία, που παραβιάζει τα δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας, που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, όχι μόνο με τις παράλογες αιτιάσεις απέναντι στη δική μας χώρα, αλλά και έχοντας στρατεύματα κατοχής σε τρεις χώρες, στην Κύπρο, στη Συρία, στο Ιράκ. Αυτή η παραβατική Τουρκία πήρε την πλήρη στήριξη της Δύσης, πήρε ό,τι ήθελε από τη Διάσκεψη αυτή.

Και πώς χαρακτηρίστηκε το αποτέλεσμά της; Αν όχι επιτυχία, θετική τουλάχιστον για τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που όλοι οι αντικειμενικοί παρατηρητές, και αυτοί που συμμετείχαν άμεσα στη Διάσκεψη αυτή, όπως ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κασουλίδης, χαρακτήρισαν δυσμενή εξέλιξη».

Λοβέρδος: Σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός

«Η απόφαση για να λάβουν η Φινλανδία και η Σουηδία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας και να εναπόκειται τώρα στα εθνικά κοινοβούλια να κυρώσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, έχει χαρακτηριστικά ιστορικής απόφασης» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος , μετά το πέρας της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Όπως επισήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, η απόφαση αυτή επισκιάζει οποιοδήποτε άλλο γεγονός έχει συζητηθεί και στη χώρα μας αυτή τη στιγμή και προσέθεσε: «Μένω, λοιπόν, σε αυτό. Είναι λάθος η συζήτηση να παρεκκλίνει προς άλλα θέματα και επειδή ενημερώθηκα για το ακριβές κείμενο της Συμφωνίας που υπεγράφη στη Μαδρίτη, ειδικά για αυτά τα θέματα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τη στάση της Τουρκίας, κανείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός και πολύ ενημερωμένος πριν λέει οτιδήποτε στο δημόσιο διάλογο».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η απόφαση για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι μια απάντηση στα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, και επειδή αυτές οι δύο χώρες ήταν απρόθυμες πριν από την εισβολή να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η ένταξή τους σε αυτό τον οργανισμό σημαίνει ότι αισθάνονται μια μορφή ισχυρής προστασίας.

Κατά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως ανέφερε στη δήλωσή του, είχε την ευκαιρία επί αρκετή ώρα να συζητήσει ζητήματα που αφορούν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις εξελίξεις εκεί, τα θέματα που αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια και γενικότερα τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Προφανώς, τα θέματα που σχετίζονται με την Τουρκία. Και στο κλίμα που συνήθως γίνονται αυτές οι συζητήσεις μεταξύ εμού και του κ. Δένδια, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ και για ορισμένα πράγματα τα οποία δεν γνώριζα» σημείωσε επιπροσθέτως.

Γιώργος Μαρίνος: Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης

Την κατηγορηματική αντίθεση «με την πολιτική που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις στη χώρα μας», εξέφρασε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Συζητήσαμε με τον υπουργό τις εξελίξεις στην περιοχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και θέσαμε τις θέσεις του ΚΚΕ» επισήμανε ο Γιώργος Μαρίνος και σημείωσε πως «η πολιτική της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αμερικανο-νατοϊκό ορμητήριο, βάζουν τον λαό μας μπροστά σε μεγάλους κινδύνους» και ότι «η πολιτική αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού είναι άκρως επικίνδυνη».

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ανέφερε ότι «οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ, αυτού του δολοφονικού μηχανισμού, που βάλθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, ρίχνουν παραπέρα λάδι στη φωτιά στους ανταγωνισμούς με τη Ρωσία και την Κίνα, οδηγούν σε κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τροφοδοτούν ένα νέο κύκλο συμβατικών και πυρηνικών εξοπλισμών που πληρώνουν ακριβά οι λαοί» και προσέθεσε πως στις συνθήκες αυτές, «οι γενικότεροι ανταγωνισμοί, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική αστική τάξη, η όξυνση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης και η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών είναι πάρα πολύ επικίνδυνες εξελίξεις».

Στην πράξη, είπε, «έχει καταρριφθεί ο μύθος ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι δυνάμεις προστασίας της ασφάλειας και της ειρήνης, ή είναι δυνάμεις που μπορούν να αναχαιτίσουν τις διεκδικήσεις του τουρκικού κράτους» και επισήμανε πως οι δυνάμεις αυτές «έχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες και επί της ουσίας επειδή θέλουν να είναι κοντά στο ΝΑΤΟ και στο ευρωατλαντικό μπλοκ η Τουρκία, να ενισχύεται η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στους γενικότερους ανταγωνισμούς».

Κατά τον Γιώργο Μαρίνο, «οι λεγόμενοι σύμμαχοι διαμορφώνουν το έδαφος για έναν οδυνηρό συμβιβασμό, που αφορά τη συνεκμετάλλευσης και η συνδιαχείριση του Αιγαίου».

Καταληκτικά, υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ καλεί τον λαό και να επαγρυπνεί και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να δυναμώσει τον αγώνα για την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τους γενικότερους επικίνδυνος σχεδιασμούς».

Σοφία Σακοράφα: «Η Ελλάδα, επιτέλους, να βάλει τα δικά της όρια και το δικό της βέτο»

«Αυτό που πιστεύουμε και θέλουμε να γίνει είναι η Ελλάδα, επιτέλους, να βάλει, τα δικά της όρια και το δικό της βέτο σε αυτές τις διαδικασίες» τόνισε εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα αναφερθείσα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, στη δήλωσή της μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

«Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επαίρεται ότι είχε εξαιρετικά αποτελέσματα από αυτή τη σύσκεψη, εμείς πιστεύουμε ότι η Τουρκία μετά από όλα αυτά, πήρε όσα συζήτησε και εξοπλίζεται με αεροπλάνα τα οποία θα παραβιάζουν κατά το δοκούν, όπως συνηθίζει η Τουρκία, τον εναέριο χώρο μας» ανέφερε η Σοφία Σακοράφα.

Κατά την ενημέρωση, όπως είπε, εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος ανησυχίες όσον αφορά το ουκρανικό ζήτημα και το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία. «Το πρώτο ήταν το θέμα τού ουκρανικού ζητήματος και τον πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή εκεί. Και το δεύτερο θέμα ήταν το θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία, δύο πολύ σημαντικά γεγονότα τα οποία έχουν εξαιρετικές συνέπειες στην καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, είπε πως ενημέρωσε και θέλησε την άποψη του υπουργού Εξωτερικών όσον αφορά την αποστολή των όπλων στην Ουκρανία κι αν αυτό ήταν αναγκαίο, ή αν έπρεπε να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια, όπως πιστεύει το ΜέΡΑ25 ότι έπρεπε να γίνει.

Περαιτέρω, η Σοφία Σακοράφα αναφέρθηκε στο εμπορικό σήμα «που κατοχυρώθηκε δυστυχώς από την Επιτροπή της ΕΕ, το γνωστό “Turkaegean”», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «θα πρέπει παρά το γεγονός ότι έγινε αυτό το λάθος εκ μέρους της ΕΕ και την παράβλεψη από το αρμόδιο υπουργείο, να πάνε στο Δικαστήριο της ΕΕ και στην αρμόδια Επιτροπή με νομικούς οι οποίοι θα γνωρίζουν το αντικείμενο και θα μπορέσουν να δώσουν λύσεις».

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 ανέδειξε ότι η συνέχιση της ειλικρινούς επικοινωνίας που έχουν είναι πάρα πολύ σημαντική. «Μας βοηθάει και εμάς στο έργο μας, αλλά και την ενημέρωση που μας δίνει, αρκεί αυτή η ενημέρωση να γίνεται στο πλαίσιο του γεγονότος ότι δεν προσπαθούμε να βρούμε συνεργούς σε προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις» προσέθεσε.

Αντώνης Μυλωνάκης: Προβληματισμένη και ανήσυχη η Ελληνική Λύση

«Η Ελληνική Λύση καλεί την κυβέρνηση να ξεκινήσει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, για να προφυλάξει την εθνική μας κυριαρχία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος για εξωτερικά θέματα Αντώνης Μυλωνάκης μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τα τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Ο Αντώνης Μυλωνάκης ανέφερε πως η Ελληνική Λύση είναι αρκετά προβληματισμένη και ανήσυχη για την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και σημείωσε πως οι τελευταίες ημέρες απογοήτευσαν και τον πολιτικό κόσμο και τον ελληνικό λαό.

Ο τομεάρχης της Ελληνικής Λύσης κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκινήσει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει, και γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, για να προφυλάξει την εθνική μας κυριαρχία και σημείωσε ότι «κάθε άλλο από αυτό, οφείλεται ή σε αδράνεια, ή σε αμέλεια, ή σε μια επιλογή διαφορετική».

Ειδικότερα, είπε πως η Σύνοδος Κορυφής (του ΝΑΤΟ) απέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ακολουθητέα εξωτερική πολιτική όχι μόνο είναι προβλέψιμη, αλλά δεν προβλέπει η ίδια αυτά τα οποία θα γίνουν. «Είδαμε τον Ερντογάν, για άλλη μια φορά, να κερδίζει τουλάχιστον τις εντυπώσεις. Κέρδισε όμως στην πραγματικότητα αρκετά. Είδαμε τον Αμερικανό Πρόεδρο που μέχρι πριν από λίγο καιρό υπόσχονταν στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα μείνει έξω από το πρόγραμμα της αναβάθμισης και της αγοράς των F16 Block 70 και αναβάθμιση των ήδη 40 υπαρχόντων στην Τουρκία F16 Block 52 Advanced.

Είδαμε μια συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τις υπό ένταξη χώρες στο ΝΑΤΟ, να φέρνει στο προσκήνιο την άρση του εμπάργκο των οπλικών συστημάτων και των ανταλλακτικών για την Τουρκία. Αυτό σημαίνει πολλά για τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, τα οποία δεν υπήρχαν μέχρι τώρα. Και, τέλος, είδαμε μια στροφή περίεργη του ΝΑΤΟ υπέρ της Τουρκίας. Σήμερα ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίζεται ότι χθες έγιναν 147 υπερπτήσεις και παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου. Ποιες εννοεί ο Ερντογάν;

Μήπως εννοεί τις πτήσεις πάνω από τα ελληνικά μας νησιά; Μήπως θεωρεί de facto ότι τα ελληνικά νησιά δεν είναι στη δική μας εθνική κυριαρχία; Αυτό είναι ένα ερωτηματικό. Πρέπει να το δούμε γιατί αλλάζει την τακτική του ο Ερντογάν.

Η τακτική του Ερντογάν μέχρι τώρα ήταν, απολογούμαστε για τις καταγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, τώρα ερχόμαστε και εμείς κατηγορούμε την Ελλάδα ότι κάνει υπερπτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, δηλαδή πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα το δούμε τις επόμενες ημέρες» ανέφερε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ελληνικής Λύσης.

Περαιτέρω, ο κ. Μυλωνάκης είπε πως ένα θέμα το οποίο στεναχώρησε τον ελληνικό λαό είναι η «αβλεψία», η «παράβλεψη», «εξεπίτηδες έγινε;», γιατί είναι ένα ερωτηματικό αυτό με το γραφείο της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ που ενέκρινε το αίτημα από τον Σεπτέμβριο του ’21 της Τουρκίας για τουριστικούς σκοπούς, αλλά μέσα στους τουριστικούς σκοπούς κρύβονται κι άλλα πράγματα» και προσέθεσε: «Τι έκαναν οι Τούρκοι; Τούρκο-Αιγαίο, τουρκικό Αιγαίο, γεωγραφικός προσδιορισμός του Αιγαίου ότι ανήκει στην Τουρκία.

Ο Φιλιππινέζος, ο Καναδός, ο Νορβηγός, ο πολίτης ο οποίος θέλει να έρθει διακοπές και βλέπει ένα πάρα πολύ ωραίο γαλάζιο πέλαγος, με πάρα πολύ ωραίες ακτές, ακτογραμμές μεγάλες, θα πάω λέει στο τούρκικο Αιγαίο. Και για 10 χρόνια κατοχύρωσαν οι Τούρκοι αυτό το πράγμα. Ζήτησε συγγνώμη ο κ. Γεωργιάδης. Ξέρετε κάτι; Από τότε που βγήκε η συγγνώμη, πέθανε το φιλότιμο. Τελείωσε το παραμύθι.

Αυτά είναι πράγματα τα οποία έπρεπε και ο κ. Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, να τα έχει ελέγξει και όχι κατόπιν εορτής, και αυτό το οποίο λένε τώρα ότι θα προσφύγουμε για να το ακυρώσουμε, δεν γίνεται, διότι η προσφυγή ήταν τρεις μήνες μετά την αίτηση και δύο μήνες μετά την απόφαση. Άρα, μέσα Φεβρουαρίου έχει τελειώσει η προσφυγή. Να μην κάνουμε πράγματα, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ότι δεν γίνεται τίποτα, αφήστε το και είδαμε τώρα πώς φέρνει αποτελέσματα. Παράγει αποτελέσματα καθετί που εμείς αφήνουμε».

 



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση