04:34
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας
04:34
19/01/2025
Search
Close this search box.

NEWSLETTER

Eγγραφείτε στο newsletter και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας.
*Θα χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου μας

Δένδιας: «Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή» – Λαβρόφ: «Καπρίτσιο η επιθυμία για ένταξή της στο ΝΑΤΟ»

Ο Νίκος Δένδιας με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Ο Νίκος Δένδιας με τον Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα / Φωτογραφία: Eurokinissi

18.02.2022
14:26
Τελευταία ενημέρωση: 18/02/2022 • 17:22
Ουκρανική κρίση, τουρκικές προκλήσεις και διμερείς σχέσεις  βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια και του Σεργκεϊ Λαβρόφ, στη Μόσχα

«Καπρίτσιο η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας είπε ότι μία σύγκρουση στην Ουκρανία δεν έχει μόνο χαμένους.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο. Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι τουρκικές προκλήσεις. «Καπρίτσιο η επιθυμία της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα «σέβεται τόσο τις ανησυχίες της Ρωσίας όσο και των υπολοίπων» προειδοποιώντας παράλληλα ότι ένας πόλεμος θα έχει μόνον χαμένους.

«Βρεθήκαμε με τη Ρωσία στο ίδιο πλευρό εναντίον του ναζισμού, υπενθύμισε ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια της συνάντησης Μητσοτάκη- Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο υπογραμμίσαμε την ανάγκη συνεργασίας στην ενέργεια, στον τουρισμό, την αντιμετώπιση της πανδημίας, είπε ο Νίκος Δένδιας.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τον διάλογο για όλα τα θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη»

Επικαλούμενος τις διεθνείς συνθήκες σεβασμού της ευρωπαϊκής ασφάλειας και εδαφικής κυριαρχίας, τόνισε ότι η Ελλάδα τις σέβεται και τις υπηρετεί.

Είναι γνωστό σε ποια Συμμαχία ανήκει η Ελλάδα αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις καλές σχέσεις μας με τη Ρωσία επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «πάντα η Ελλάδα ήταν υπέρ του ειλικρινούς διαλόγου»

Πρεσβεύουμε διάλογο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Πρεσβεύουμε διάλογο με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στηρίζουμε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και τήρησης των συμφωνιών του Μίνσκ, πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

Σε ειδική αναφορά στην ελληνική ομογένεια επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει ο,τι χρειάζεται για να την προστατεύσει.
Μια σύγκρουση στην Ουκρανία δεν θα έχει νικητή θα είμαστε όλοι χαμένοι, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

«Η Τουρκία συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις»

Σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική μεσόγειο ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τη συνεχιζόμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας που όπως είπε, «συνεχίζει τις ανυπόστατες αξιώσεις ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην ανατολική Ευρώπη».

Λαβρόφ: Μας ενδιαφέρει πολύ η συνεργασία με την Ελλάδα

H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζητήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024, ανέφερε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαφρόφ.

Αύξηση 67% παρουσίασε η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα κι έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ, που συνιστά ρεκόρ από το 2012, πρόσθεσε.

Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας ότι «διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών».

https://twitter.com/NikosDendias/status/1494621424945963029

Για σημαντική διμερή ατζέντα έκαναν λόγο οι Λαβρόφ – Δένδιας

Νωρίτερα στην κατ’ ιδίων συνάντησή τους ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει ότι στο πλαίσιο της συνάντησης θα ενημέρωνε τον Ρώσο ομόλογό του για «τις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό» και να ζητήσει τις απόψεις του συνομιλητή του για τα τεκταινόμενα στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ εκτεταμένη θα είναι και η συζήτηση των δύο υπουργών «για τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών μας σχέσεων, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Πούτιν τον περασμένο Δεκέμβριο».

«Νομίζω ότι υπάρχει μια σημαντική διμερής ατζέντα, την οποία μπορούμε να προωθήσουμε στη σημερινή μας συνάντηση», κατέληξε στην πρώτη του εισηγητική τοποθέτηση, παρουσία των δημοσιογράφων, ο κ. Δένδιας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Μόσχα αποδίδει «ιδιαίτερη αξία στον διάλογό μας για τις περιφερειακές και διεθνείς υποθέσεις», απαριθμώντας τα επίκαιρα «ζητήματα, όπως τη ρωσική πρωτοβουλία για τις εγγυήσεις ασφαλείας, την Ουκρανία, την Ανατ. Μεσόγειο, τα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική».

Σημείωσε, δε ότι «προς όλες αυτές τις κατευθύνσεις οι Έλληνες φίλοι μας έχουν δική τους θέση, ενδιαφερόμαστε ώστε και στη δική μας εργασία να λαμβάνονται υπόψη και τα δικά σας συμφέροντα. Χαιρόμαστε και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα έχει για εσάς ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο Σεργκέι Λαβρόφ θυμίζοντας τη συνάντηση στο Σότσι τον περασμένο Δεκέμβριο του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τις διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής κυβέρνησης Μιχαήλ Μισούστιν, γεγονός, που «υπογραμμίζει τον εντατικό χαρακτήρα των πολιτικών επαφών μας, την εμπιστευτικότητα των σχέσεών μας».

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε πώς υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα στο επίπεδο των ηγετών μας», αναφερόμενος στην ανάπτυξη «των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων, τη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων, της ενέργειας, των μεταφορών και επικοινωνιών και φυσικά του τουρισμού και της κατοχύρωσης της επιδημιολογικής ασφάλειας των πολιτών».

Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «σημαντικό έγγραφο και βάση της κοινής εργασίας» το Κοινό Σχέδιο Δράσης για τα έτη 2022-24 και τόνισε ότι η Ρωσία δίνει μεγάλη σημασία στις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές επαφές, ξεχωρίζοντας «την επιτυχή διοργάνωση του Έτους Ιστορίας Ελλάδας και Ρωσίας», που συνέπεσε με τα 200 χρόνια της έναρξης της ελληνικής Επανάστασης και συνεχίζεται έως τα μέσα του 2022 έπειτα από απόφαση των δύο κυβερνήσεων.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αναζήτηση